×

Accesează
contul existent

Profesii

Psiholog, despre prezenta minorilor la festivaluri: "Cand ai 150.000 de oameni intr-un spatiu...

Psiholog, despre prezenta minorilor la festivaluri: "Cand ai 150.000 de oameni intr-un spatiu strans, nu mai e un concert. E o zona de risc"

30.06.2025, 18:08 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Prezenta minorilor la festivaluri de muzica trebuie conditionata de prezenta unui adult, crede psihologul Mihai Copaceanu, doctor in medicina. El a publicat pe pagina sa de Facebook o opinie prin care a argumentat ca in strainatate, la marile festivaluri din Europa si America, minorii sunt insotiti de un adult. In Romania, in prezent, tinerii sub 18 ani pot merge la aceste evenimente cu o hartie semnata de parinti. Mai departe, sunt lasati singuri si nesupravegheati.

Ziarul Financiar a vorbit cu mai multi specialisti care au spus la unison faptul ca noptile nedormite, presiunea grupului, accesul usor la diferite substante ii fac pe minori mult mai vulnerabili in fata tentatiilor, de la alcool la droguri. "Apel public: Festivalurile nocturne, interzise copiilor sub 18 ani. Primul lucru pe care trebuie sa il faca statul roman pentru a opri raspandirea drogurilor printre liceeni: sa interzica participarea la festivaluri nocturne de tip Untold, Beach Please, Neversea sau Saga a minorilor sub 18 ani", scria ZF in aprilie 2025.

"Trebuie un adult ca sa te ghideze. Sa te traga de mana. Sa te protejeze. Pentru ca exista riscuri reale: agresiuni, furturi, violenta. Pentru ca e alcool. Pentru ca e intuneric. Pentru ca lumea nu mai are limite. Pentru ca alcoolul, nu drogurile, este cel mai mare pericol. E legal, e peste tot si e accesibil. Iar un adolescent beat e o prada usoara. (...) Copilul tau nu va sti ce i se ofera. Sau ce risca daca accepta. Si atentie: acest festival va fi pentru unii prima data cand vor incerca droguri!", atrage atentia psihologul Mihai Copaceanu in postarea sa.

Un astfel de festival ar putea fi pentru acesti tineri minori o poarta de intrare catre consumul de substante interzise sau alcool, mai ales in contextul in care nimeni nu ii poate verifica, nu li se cer buletinele la vanzatorii de alcool din cadrul festivalurilor sau alte documente si pot intra la aceste evenimente doar in baza unei hartii - un acord semnat de parinti. De aici inainte, fiecare e pe cont propriu, iar organizatorii festivalurilor se scutesc cu acest acord de orice responsabilitate fata de minorii participanti.

Pericolul consumului de droguri in randul minorilor este cu atat mai mare cu cat anul trecut au avut loc, la unele festivaluri, situatii in care chiar artistii care au urcat pe scena au consumat sau au detinut diferite substante.

"Am privit regulamentele marilor festivaluri din Europa si America. La toate - fara exceptie - minorul NU intra decat insotit de un adult. Nu cu o semnatura pe hartie. Nu cu o promisiune. Cu un adult, fizic, langa el. La Tomorrowland e si mai strict, nici macar nu ai voie sa intri daca esti minor. E clar. Ai 16? Astepti. Ai 17? Mai astepti un an. Si apoi mergi. Pentru ca intre timp... cresti. Te maturizezi. Devii mai constient. Festivalurile mari stiu: cand ai 150.000 de oameni intr-un spatiu strans, nu mai e un concert. E o zona de risc. (...) La Beach, Please si la Untold, daca ai peste 15 ani, intri cu o declaratie de angajament. O hartie. Nimeni nu vine cu tine. Nimeni nu sta cu tine. Este asta grija? Sau doar indiferenta? Nu pare o masura de siguranta. Pare o metoda de a nu-ti asuma raspunderea. Organizatorii nu-si pot asuma raspunderea pentru miile de minori neinsotiti", potrivit specialistului.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare