×

Eveniment

Romania are acum doua sisteme PATRIOT gata de lupta. Al treilea sistem PATRIOT va fi...

Romania are acum doua sisteme PATRIOT gata de lupta. Al treilea sistem PATRIOT va fi operationalizat pana la finalul anului

15.06.2024, 09:39 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Armata Romaniei a operationalizat al doilea sistem de rachete antiaeriene PATRIOT prin trageri reale la Exercitiul Ramstein Legacy 24, la Capu Midia. Romania a primit patru sisteme PATRIOT si a comandat inca trei, intr-unul dintre cele mai scumpe programe de achizitie, de 4 miliarde de euro.

Al treilea sistem PATRIOT va fi operationalizat pana la finalul anului, au mai precizat reprezentanti ai MApN-ului, potrivit Monitorul Apararii.

Pare o cursa contra cronometru pentru operationalizarea tuturor celor patru sisteme primite pana acum, dupa disputa politica intre presedintele Klaus Iohannis si ministrul Apararii Nationale, Angel Tilvar, privind livrarea unei baterii PATRIOT Ucrainei.

Sedinta CSAT va fi convocata saptamana viitoare, joi, pentru a discuta despre sistemul PATRIOT solicitat de Ucraina din partea Romaniei. "Problema este de actualitate, cu siguranta", spune presedintele Klaus Iohannis.

Romania a cumparat sapte sisteme PATRIOT, cu aproximativ 4 miliarde euro, a primit patru baterii din care a operationalizat doua. Cele sapte sisteme PATRIOT au 28 lansatoare M903, fiecare putand transporta si lansa cate 4 rachete PAC-2 GEMT sau 12 rachete PAC-3 MSE.

Romania a lansat pana acum doua rachete. A achizitionat odata cu sistemele PATRIOT si 56 rachete PAC-2 Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T) si 168 rachete PAC-3 Missile Segment Enhancement (MSE). Intre timp, a mai semnat un contract de 1 miliard de euro pentru a achizitiona 200 rachete PAC-2.

La finalul lunii mai, a avut loc ceremonia de investire a noului sef al Statului Major al Fortelor Aeriene, generalul-maior Leonard-Gabriel Baraboi, unde ministrul Apararii, Angel Tilvar, i-a dat sarcina de a operationaliza cat mai repede toate sistemele PATRIOT.

Dupa ce presedintele Iohannis a declarat, pe 7 mai, vorbind la Washington dupa o intalnire cu presedintele american Joe Biden despre posibilitatea cedarii unui sistem PATRIOT Ucrainei, in Romania a inceput disputele pe subiect, care au fost imediat politizate.

Premierul Ciolacu, fara sa se consulte cu presedintele, a declarat ca ministrul Apararii, Angel Tilvar, are rezerve. Pe urma a iesit chiar Tilvar sa ne spuna ca toate bateriile PATRIOT sunt indispensabile pentru apararea Romaniei.

Surse militare ne-au spus ca sunt doua curente la MApN. Unul considera ca Ucraina nu poate rezista mult timp agresiunii Rusiei, in conditiile in care sprijinul militar din Occident se poate reduce in urma alegerilor ce ar modifica scena politica. Statele Unite au oprit transferul de arme mai bine de sase luni, dupa ce proiectul de lege cu finantarea in anul fiscal 2024 a fost blocat in Congres. Si alegerile anticipate din Franta ar putea schimba majoritatea favorabila sprijinirii Ucrainei. Aceasta grupare doreste ca Romania sa foloseasca toate mijloacele pentru a-si consolida capacitatea de aparare. De altfel, si generalul Gheorghita Vlad, seful Statului Major al Apararii, a avertizat pe 22 mai ca exista riscul "escaladarii conflictelor, inclusiv a celor de natura militara", iar Romania trebuie sa accelereze inzestrarea fortelor de aparare.

Un alt grup considera ca interesul vital al Romaniei este ca Ucraina sa reziste pentru a nu avea granita comuna cu Rusia si in cazul acesta ar trebui sa ajutam tara vecina cu cat mai multe sisteme de armament, pe modelul Poloniei si al statelor baltice.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare