×

Profesii

Romania trece la salariul minim european. Guvernul a aprobat legea privind stabilirea salariilor...

Romania trece la salariul minim european. Guvernul a aprobat legea privind stabilirea salariilor minime europene. Ministrul muncii: Salariul minim trebuie sa nu fie mai mic de 50% din salariul mediu brut pe economie

21.06.2024, 15:51 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Guvernul a aprobat Legea privind stabilirea salariilor minime europene. Proiectul de lege urmeaza sa fie supus adoptarii de catre Parlamentul Romaniei in regim de urgenta, conform Ministerului Muncii.

Formula salariului minim european prevede ca salariul minim pe economie sa se incadreze in cel putin 50% din salariul mediu brut pe economie. In prezent, salariul mediu brut pe economie este de peste 8.500 de lei.

"Salariul minim brut pe tara garantat in plata va fi actualizat anual in functie de puterea de cumparare, nivelul general al salariilor si distributia acestora, rata de crestere a salariilor si productivitatea muncii la nivel national. Adecvarea acestui venit minim presupune ca salariul sa nu fie mai mic de 50% din castigul salarial mediu brut. In plus, proiectul de lege presupune intarirea rolului pe care il au sindicatele si patronatele", a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul muncii, conform unui comunicat transmis de institutie.

O directiva europeana preveᅡde ca statele membre UE treᅡbuie sa stabileasca un "salariu minim adecvat", care sa poata fi determinat transparent si previzibil de catre fiecare stat membru, in conformitate cu realitatea sociala si in acord cu legislatiile natioᅡnale. Directiva a fost adoptata de Parlaᅡmentul European in anul 2022 si trebuie implementata de statele membre in doi ani de la adoptare.

Directiva europeana prevede ca salariul mediu european sa fie de 50% din salariul mediu brut national sau 60% din salariul median. Cum pentru salariul median nu exista statistici in Romania, guvernul se va uita la salariul mediu brut.

Salariul mediu brut este de 8.532 de lei in Romania, la nivelul luni aprilie 2024, conform celor mai recente date de la Institutul National de Statistica (INS). Conform calculelor ZF, pe baza acestor date, salariul minim european ar ajunge la 4.266 de lei brut, daca ar fi 50% din salariul mediu brut pe tara. Pentru aceasta valoare bruta, romanii platiti cu salariul minim pe economie ar lua "in mana" putin peste 2.500 de lei.

In prezent, salariul minim brut pe economie ajunge pana la 3.700 de lei brut, adica putin peste 2.300 de lei net dupa ultima majorare care a fost adoptata de Guvern si care intra in vigoare de la 1 iulie.

In Romania, in total, numarul contractelor de munca platite cu salariul minim pe economie a ajuns la aproape 1,55 milioane in luna ianuarie a acestui an.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare