×

Business Hi-Tech

Studiu Bitdefender: crestere cu 6% a breselor de securitate informatica suferite de companii fata...

Studiu Bitdefender: crestere cu 6% a breselor de securitate informatica suferite de companii fata de 2023. Avansul inteligentei artificiale ramane cea mai mare provocare pentru specialistii in IT

13.06.2024, 12:25 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Peste jumatate (57%) dintre specialistii in securitate IT sustin ca s-au confruntat cu o bresa de securitate sau o scurgere de date pe parcursul ultimelor 12 luni, ceea ce indica o crestere cu 6% comparativ cu 2023, arata un studiu global efectuat de Bitdefender, una dintre cele mai puternice companii de IT fondate in Romania care continua sa aiba cartierul general in Bucuresti si care s-a extins puternic la nivel global.

"Aproape toti respondentii (96%) considera avansul inteligentei artificiale generative (GenAI) o amenintare, in timp ce peste o treime (36%) spun ca utilizarea tehnologiilor AI pentru manipularea sau crearea de continut fals de tip deepfake constituie o amenintare foarte serioasa", arata studiul realizat la comanda Bitdefender de catre Censuswide pe un esantion de peste 1.200 de profesionisti in securitate informatica, in perioada martie - mai 2024. Respondentii lucreaza in pozitii care variaza de la manageri pana la directori de securitate a informatiilor (CISO), in companii cu peste 1.000 de angajati din Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii si Singapore.

In acelasi timp, 74% dintre cei intervievati se declara increzatori in abilitatile colegilor de departament de a identifica un atac de tip deepfake audio sau video, in timp ce doar 21% si-au manifestat indoiala ca ar fi capabili de a le depista.

"Indiferent de industrie, companiile se confrunta cu provocari nemaiintalnite cauzate de cresterea suprafetei de atac, a vulnerabilitatilor zero-day, a configuratiilor gresite din cloud si a noilor amenintari generate de AI. Rezultatele acestui studiu evidentiaza necesitatea unei abordari de securitate cibernetica care include prevenirea amenintarilor, protectie, detectie si raspuns la incidente in toate mediile, inclusiv la nivelul infrastructurii cloud, a serviciilor si a lanturilor de aprovizionare. Obiectivul unei securitati cibernetice eficiente nu este doar stoparea atacurilor, dar si scaderea riscurilor si optimizarea resurselor (oameni si tehnologii) pentru a reduce presiunea asupra echipelor de securitate", a spus Andrei Florescu, presedinte si general manager pentru solutii de business in cadrul Bitdefender.

Studiul mai arata ca aproape trei sferturi dintre specialistii IT (74%) au remarcat o crestere a gradului de sofisticare al atacurilor de tip phishing care se afla pe primul loc in topul amenintarilor de securitate (33%). Pe locul doi se afla vulnerabilitatile software si amenintarile zero-day (32%), urmate de atacurile de tip ransomware (29%).

In ce priveste amenintarile din ce in ce mai complexe care vizeaza mediile cloud, 39% dintre respondenti se declara ingrijorati de politicile de gestionare a identitatii si accesului (IAM), urmate de riscurile de conformitate (38%).

"Printre principalele problemele identificate la nivelul organizatiei se numara respectarea conformitatii reglementarilor din domeniu (28%), extinderea capacitatilor pe mai multe medii (27%) si incompatibilitatea cu alte solutii de securitate (25%). Totodata, potrivit rezultatelor din acest studiu, mai putin de jumatate dintre specialistii IT (45%) sustin ca efectueaza audituri si evaluari in mod constant, in timp ce 57% dintre ei realizeaza aceste monitorizari ale riscurilor la nivel intern, iar 42% spun ca apeleaza la serviciile unor experti."

O alta provocare care continua sa persiste in domeniul securitatii cibernetice este cea legata de lipsa de resurse umane, potrivit studiului Bitdefender. Astfel, trei din cinci specialisti in securitate IT (64%) spun ca intentioneaza sa-si schimbe locul de munca in urmatoarele 12 luni (un procent cu un sfert mai mare fata de rezultatele studiului de anul trecut). "Acest aspect este corelat cu faptul ca 70% dintre ei sustin ca este necesar sa lucreze in weekenduri din cauza provocarilor de securitate pe care compania lor le intampina."

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare