×

Business international

Zilele cu prea mult soare si explozia fotovoltaicelor au facut ca preturile electricitatii sa...

Zilele cu prea mult soare si explozia fotovoltaicelor au facut ca preturile electricitatii sa devina negative in Europa intr-un numar record de ore. Insa nu toti consumatorii se pot bucura de ele. De ce?

24.06.2024, 00:05 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Preturile energiei au devenit negative intr-un numar record de ore in Europa in urma dezvoltarii dramatice a energiei solare, dar numai unii consumatori se pot bucura de ele, scrie Reuters.

Europa a inregistrat un numar record de ore de preturi negative la energie in acest an din cauza unei necorelari dintre cerere si oferta pe fondul cresterii puternice a productiei de energie solara, ceea ce ar putea ajuta la directionarea investitiilor catre solutii de stocare extrem de necesare.

Pietele wholesale de energie din majoritatea economiilor cheie ale Europei au consemnat preturi zero sau negative pentru un numar record de ore in primele cinci luni ale acestui an in momente de cerere redusa. Acest lucru inseamna ca producatorii trebuie sa plateasca mai frecvent pentru a "scapa" de energie sau sa-si opreasca centralele.

Productia solida de hidroenergie si energie nucleara a jucat un rol in oferta excedentara, insa Europa asista de asemenea la o dezvoltare masiva a energiei solare. Capacitatea solara instalata in UE a inregistrat mai mult de o dublare la 263 GW in perioada 2019-2023, releva datele SolarPower Europe. Doar in 2023, aceasta echivaleaza cu instalarea a 306.000 de panouri solare suplimentare in fiecare zi.

Preturile negative nu sunt ceva nou pentru Germania, care dispune de cea mai mare capacitate de productie de energie solara si eoliana din Europa, insa 2024 este primul an in care Spania asista la un asemenea fenomen, dupa cativa ani de dezvoltare puternica a energiei solare.

"Da, intr-un fel investitiile incetinesc. Nu se opresc, dar incetinesc", arata Jose Maria Gonzales, director general al APPA Renovables, un grup de lobby in domeniul regenerabilelor.

Situatia ar putea incuraja investitiile in stocare. Agentia Internationala pentru Energie a subliniat nevoia urgenta de stocare a energiei in cadrul unui raport anual recent.

UE estimeaza ca stocarea de energie din bloc va trebui sa inregistreze o crestere de peste trei ori in perioada 2022-2030 pentru a se ridica la nivelul proiectiilor privind o cota de 69% a energiei regenerabile in sistemul sau de electricitate pana in momentul respectiv.

In afara stocarii energiei in baterii, alte optiuni ca sistemele smart bazate pe AI ar putea ajuta de asemenea consumatorii sa-si optimizeze utilizarea electricitatii.

Consumatorii casnici finali, afectati de scumpirea dramatica a energiei in urma razboiului din Ucraina, nu se bucura inca de facturi mai mici pentru ca adesea sunt prinsi in contracte pe termen lung.

Doar cei care au investit intr-o pompa de caldura, un incarcator pentru masina electrica sau un sistem de stocare pot beneficia de preturi negative.

Cei cu contracte cu preturi fixe vor simti un impact pozitiv al preturilor negative la energie doar dupa ce acestea vor fi tras in jos preturile medii de pe piata pe termen lung.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare