Evenimente azi

Orange Evenimente azi

28.01.2023 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

28.01.23

In perioada 21 decembrie 2022 - 31 ianuarie 2023, Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta este gazda Expozitiei itinerante "Rezistentii. Amintire si recunostinta". Aceasta face parte dintr-un amplu proiect expozitional initiat in anul 2019 de Muzeul National Cotroceni, cu prilejul implinirii a 30 de ani de la prabusirea regimului comunist. Realizata in colaborare cu Asociatia "Apulum Forum" din Alba Iulia si Consiliul National Pentru Studierea Arhivelor Securitatii, expozitia propune publicului vizionarea unei galerii de portrete infatisand fosti disidenti si opozanti ai regimului totalitar comunist. Vizitatorii vor avea ocazia de a cunoaste povestile a 30 de eroi ai Romaniei, ale caror experiente de viata reprezinta adevarate modele de curaj, darzenie, cinste si conduita morala. Demersul este, in egala masura, unul istoric, prin expunerea unor informatii si documente, si unul artistic. Cele 30 de portrete realizate intr-o maniera artistica remarcabila apartin unor tineri graficieni romani, reprezentativi pentru generatia de azi.

28.01.23

Muzeul ASTRA, institutie ale carei actiuni sunt posibile prin finantarea Consiliului Judetean Sibiu, propune vizitatorilor o actiune speciala de observare a pasarilor salbatice din Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului, precum si hranirea lor pe timp de iarna. In perioada 16 decembrie 2022 - 28 februarie 2023, pasionatii de activitati in natura sunt asteptati la intrarea principala pentru a primi pungi cu seminte si o harta cu locul de amplasare a hranitorilor in muzeu - 4 la numar. Dupa ce vor hrani pasarile, copiii vor fi recompensati cu o surpriza la poarta principala.

29.01.23

Expozitia "Tezaurul de Svestari. Din aurul tracilor sud-dunareni", Muzeul National de Istorie a Romaniei (8 decembrie 2022 - 25 iunie 2023). Expozitia reprezinta materializarea unei frumoase colaborari, pe care ne-o dorim de lunga durata, cu Institutul National de Arheologie cu Muzeu al Academiei Bulgare de Stiinte din Sofia. Unul dintre tezaurele care au contribuit la crearea imaginii fabuloasei bogatii a mostenirii arheologice trace este astfel prezentat pentru prima data intr-un muzeu din Romania. Manifestarea reprezinta o premiera si prin faptul ca va fi gazduita de cea mai prestigioasa expozitie permanenta a Muzeului National de Istorie a Romaniei, expozitia Tezaurul Istoric, un spatiu exclusiv al metalelor pretioase in care pana acum nu au mai fost organizate alte expozitii temporare. Prezentate alaturi de alte ansambluri din secolele IV-III a.Chr., de artefacte din tezaurul de la Cucuteni-Baiceni sau din inventarele funerare de la Peretu si Agighiol, podoabele de la Svestari se vor bucura de o foarte buna incadrare contextuala, putandu-se observa si existenta unor caracteristici comune.

29.01.23

Expozitia "M.H. Maxy - De la avangarda la socialism", Muzeul National de Arta al Romaniei, in perioada 28 decembrie 2022 - 30 aprilie 2023. Max Herman Maxy a fost una dintre figurile exceptionale ale artei secolului XX din Romania, viata sa de artist petrecandu-se in doua epoci distincte, egale ca durata: in Romania monarhica din anul 1923, cel al intoarcerii de la studiile urmate la Berlin pana in anul 1947 si cea care a urmat prin instaurarea regimului comunist in acel an si pana la moartea sa in 1971. In ambele perioade a fost o figura de prim rang, fie ca unul dintre liderii miscarii artistice de avangarda din perioada interbelica, fie ca directorul care a condus infiintarea si functionarea celui mai important muzeu de arta al Romaniei din perioada comunista (actualul MNAR). Aceasta expozitie prezinta opera artistului in aceste doua sectiuni distincte, urmand firul cronologic al biografiei sale si reuneste 95 de lucrari de pictura, 50 de lucrari de grafica si proiecte de scenografie, obiecte de arta aplicata, o selectie din revistele de avangarda Integral, Contimporanul, unu, Punct.

29.01.23

Expozitia: Marele furt din Muzeul Brukenthal 1968 9 12.12.2022 - 26.02.2023). In anul 1968 au fost furate, din Palatul Brukenthal, opt lucrari de pictura europeana; ancheta s-a finalizat in anul 1972, concluzia fiind "autor necunoscut"; patru lucrari (Aelbrect Bouts, Autoportret; Titian, Ecce Homo; Frans van Mieris cel Batran, Barbat cu pipa la fereastra si Rosalba Carriera, Portret de femeie) au fost recuperate in 1998, cu ajutorul INTERPOL. Ele pot fi vazute astazi in expozitia permanenta de pictura europeana. Putine persoane mai stiu insa cum aratau cele patru lucrari disparute: Anthony van Dyck, Moartea Cleopatrei; Christoph Amberger, Portret de barbat; Jorg Breu, Portret de barbat si Anonim german (posibil Hans Holbein cel Tanar), Portret de barbat.