01.12.23
Expozitia eveniment "Nicolae Iorga - 150 de ani de la nastere", intre 13 iul. 2023 - 07 ian. 2024, Palatul Culturii, Muzeul de Istorie a Moldovei. Personalitatea marelui istoric va fi prezentata publicului prin intermediul unui demers expozitional ce are la baza piese din Colectia "Iorga-Pippidi", donate Muzeului National de Istorie a Romaniei, de catre prof. univ. dr. Andrei Pippidi, nepotul lui Nicolae Iorga, si intrate astfel in patrimoniul national. Colectia "Iorga-Pippidi" este formata din piese exceptionale, care au fost pentru prima data valorificate expozitional in anul 2022: actul de nastere al marelui istoric, actele de studii primare, gimnaziale, diplomele de licentiat si doctor; cateva dintre cele mai importante diplome de Doctor Honoris Causa acordate de marile universitati ale Europei, precum si brevetele si medaliile primite de catre Nicolae Iorga de-a lungul vietii: Ordinul Carol I in grad de Colan si Marele Colan al Ordinului Ferdinand I; Ordinul Legiunea de Onoare, in grad de Mare Cruce, Franta; Ordinul Mantuitorului, in grad de Mare Cruce, Grecia; Ordinul Coroana Italiei, in grad de Mare Cruce; Ordinul Vytautas cel Mare, in grad de Mare Cruce, Lituania; Ordinul Sfantul Iacob al Spadei, in grad de Mare Cruce, Spania si multe altele. De asemenea, sunt expuse documente si fotografii cu autograf primite de catre marele istoric de la Familia Regala a Romaniei - de la regina Maria, principele si apoi regele Carol al II-lea, principesa Marioara si principesa Elena.
01.12.23
"Datorita cererii incredibile, o a doua data a turneului mondial Coldplay Music Of The Spheres a fost adaugata pe 13 iunie pe Arena Nationala din Bucuresti. Coldplay anuntase initial un concert in Romania, pe 12 iunie 2024, pe Arena Nationala. Turneul incepe la Atena, pe 8 iunie, continua la Bucuresti, pe 12 si 13 iunie, la Budapesta pe 16 iunie, la Lyon pe 22 si 23. In iulie 2024 trupa va concerta la Roma, Dusseldorf si Helsinki, iar in august la Munchen, Viena si Dublin.
01.12.23
Expozitia "Stilouri romanesti, instrumente de scris si manuscrise ale sefilor de stat si ale scriitorilor romani. Colectia Petre Craciun". Acesta este un proiect expozitional care ofera vizitatorilor prilejul sa observe instrumente de scris si inscrisuri olografe ale sefilor de stat din Romania, stilouri si manuscrise ale unor mari scriitori romani precum Marin Preda, Tudor Arghezi sau Nichita Stanescu, obiecte de scris dedicate regelui Mihai sau unor mari scriitori universali precum Fyodor Dostoevsky, Mark Twain, Antoine de Saint-Exupery. Expozitia va putea fi vizitata in perioada 10 noiembrie - 17 decembrie, in cadrul turului complet al muzeului sau in cadrul turului expozitional, doar in baza unei programari: vizitare@muzeulcotroceni.ro
02.12.23
Muzeul Ororilor Comunismului alaturi de Muzeul Hartilor va invita sa vizitati expozitia de arta contemporana a lui Sever Petrovici-Popescu, intitulata "Miopie istorica", proiect curatoriat de Ioana Marinescu. Expozitia este deschisa in perioada octombrie 2023 - ianuarie 2024. In expozitia "Miopie Istorica", Sever Petrovici-Popescu foloseste instrumentarul artistic pentru a infatisa si a reaminti publicului larg o pagina de istorie prea putin cunoscuta si dezbatuta in cartile de istorie: deportarile din Baragan. In timpul regimului comunist din Romania, deportarea a fost o masura cu caracter represiv, al carei scop l-a reprezentat izolarea si marginalizarea celor definiti ideologic ca "dusmani ai poporului". In urma actiunii de dislocare din 18 iunie 1951, aproximativ 44000 de persoane au fost obligate sa-si mute domiciliul in Campia Baraganului. Acest fapt a presupus stramutarea din propria locuinta sub amenintarea armei si formarea unor comunitati noi cu resurse precare. Treptat, cele 18 sate proaspat formate au fost parasite, din ele ramanand azi doar cateva case in Dalga Noua, Rubla si Fundata.
02.12.23
In perioada 28 noiembrie 2023 - 27 februarie 2024 Muzeul National Brukenthal si Memorialul Inchisoarea Pitesti prezinta in premiera expozitia "Fenomenul Pitesti. Adevarata fata a comunismului in Romania". Expozitia itineranta este bilingva (romana/engleza) si contine, pe langa informatii despre Fenomenul Pitesti si cronologia represiunii din penitenciarul Pitesti, obiecte originale din sistemul penitenciar comunist - mobilier de celula, zeghe (uniforma detinutilor), dar si fise matricole penale, carti postale trimise de detinutii politic familiilor si fotografii inedite. In plus, curatorii au pregatit o sectiune speciala dedicata sibienilor care au trecut prin violentele de la Pitesti, dar si o zona dedicata unde vizitatorii pot impartasi gandurile si impresiile lor. Evenimentul nu este recomandat copiilor sub 10 ani din cauza violentei deosebite a subiectului prezentat. Expozitia "Fenomenul Pitesti. Adevarata fata a comunismului in Romania" prezinta cronologia actiunii violente desfasurate de regimul comunist la Penitenciarul Pitesti intre 1949-1951. Cunoscuta azi drept "Fenomenul Pitesti", "Experimentul Pitesti" sau "reeducarea prin tortura", aceasta forma de tortura sistematica aplicata studentilor anticomunisti avea drept scop principal obtinerea de informatii de la victime, ce foloseau la arestarea altor anticomunisti, insa violentele au dus si la distrugerea personalitatii victimelor, spre a le face incapabile de actiuni de opozitie fata de regim in viitor. Sinistra actiune a avut loc la Pitesti intre noiembrie 1949 si mai 1951, unde peste 600 de studenti au fost supusi torturilor, dar a fost extinsa in alte penitenciare incepand cu primavara anului 1950, unde alte cateva sute de detinuti politic au fost torturati.
02.12.23
Celebritati din lumea plutitoare - Celebrities of the Floating World", Muzeul Etnografic, 20 noiembrie 2023 - 7 ianuarie 2024. Premiera in Cluj Napoca, valoroasa expozitie, cu lucrari de un mare rafinament, care se deschide dupa un periplu la Muzeul National al Literaturii Romane din Bucuresti, Muzeul de Arta Brasov si Muzeul National de Arta din Timisoara, este realizata in colaborare cu Muzeul National Brukenthal, Societatea de Avocati "Serban si Asociatii" si Ambasada Japoniei in Romania. Cele peste 70 de lucrari provin exclusiv din colectia avocatului George Serban si reprezinta genul artistic "Ukiyo-e" care a atins apogeul in era Meiji, lucrarile fiind create de cei mai importanti artisti care au creat acest gen de pictura. Tehnicile grafice sunt prezentate aici in plenitudinea lor. Legatura dintre imagine, imaginatie, cultura scrisa, traditie si documentare este surprinsa de liniile fine care tes elegant felul in care realitatea este captata si transmisa in timp. Perioada culturala surprinsa in proiectul "Celebrities of the floating world" este 1603-1868, cunoscuta ca "Epoca Edo", o perioada de mare deschidere, amploare artistica, prospetime economica, stabilitate sociala si politica din istoria Japoniei, selectia de lucrari facand trimitere la marile teme culturale din acea perioada: istorie, teatrul kabuki, bijin-ga, poetii, shunga si peisajul.
03.12.23
Expozitia Eugen Raportoru. Patrimoniu, Palatul Parlamentului (2 noiembrie 2023 - 31 martie 2024). In Patrimoniu, instalatia realizata acum pentru Sala de Marmura a MNAC, Raportoru se raporteaza la specificitatea (de ordin istoric a) Muzeului. Prin utilizarea aceluiasi cocktail de vernacular si oficial, de pictura plus instalatie, de solutii standard combinate cu improvizatii, de materiale nobile cu unele descompuse, el construieste un memorial dedicat locului pe care Palatul (lui Ceausescu sau al Parlamentului) a fost edificat in mod abuziv dupa ce a fost transformat in moloz chiar acel cartier din care s-a ridicat Bucurestiul, oras evoluat de la asezare neolitica la capitala de secol XX, balcanica si moderna in aceeasi masura. MNAC ocupa fara forme legale acest simbol arhitectural al puterii politice, iar instalatia lui Raportoru ocupa ilegal Muzeul, adaugand astfel inca o veriga la lantul de evenimente menit sa pastreze vie amintirea unui dezastru la scara istorica, urbana si umana orchestrat de regimul ceausist in anii '70 si '80.
03.12.23
Complexul Muzeal National "Moldova" Iasi continua seria "Piese de exceptie din colectiile Muzeului de Istorie a Moldovei", prezentand vizitatorilor in perioada 27 septembrie - 17 decembrie 2023, la Palatul Culturii din Iasi, micro-expozitia "Din intimitatea saloanelor boieresti: fructiera de la Palatul "Cuza" din Ruginoasa". Scurta incursiune in intimitatea unei case boieresti din Principatele Romane Unite este posibila, de aceasta data, prin intermediul unei piese de lux, o fructiera de portelan datand de la jumatatea secolului al XIX-lea, cu monograma lui Costache Negri. Cele mai numeroase articole de inventar casnic existente intr-o resedinta boiereasca in secolul al XIX-lea erau cele utilizate la servirea bucatelor. Pranzurile, dineurile si balurile faceau parte din mecanismul de etalare a nivelului social, intr-o epoca in care rangurile nu mai reprezentau principalul criteriu al statutului aristocratic. Astfel de obiecte constituiau, in egala masura, elemente de modernitate ale unei societati care isi dorea sa se alinieze la modelele occidentale.
03.12.23
Expozitia "In jurul Atacului de la Smardan. Pictori ai Razboiului de Independenta in colectia MNIR" (septembrie 2023 - februarie 2024). Lunga istorie de vasalitate fata de Imperiul Otoman a principatelor romane nu demult unificate intr-un singur stat, a luat sfarsit odata cu participarea victorioasa a Romaniei la Razboiul Ruso-Turc din anii 1877-1878. Lupta pentru independenta, dusa in plin veac al natiunilor preocupate sa-si afirme suprematia, identitatea ori, dupa caz, neatarnarea, a oferit prilejul imortalizarii unei noi ipostaze a poporului roman, pregatit sa-si demonstreze eroismul si sacrificiul pentru neam si tara. Aceste atribute devin laitmotivele repertoriului de imagini care iau nastere in timpul conflictului, gratie artistilor deveniti corespondenti de front. Alaturi de Carol Popp de Szathmari, pictorul si fotograful oficial al domnitorului Carol I, pictorii Nicolae Grigorescu, Sava Hentia si George Demetrescu Mirea sunt trimisi pe frontul Razboiului de Independenta pentru a imortaliza bravura ostasilor romani in lupta impotriva unui inamic istoric. Ca omagiu, la implinirea a 185 de ani de la nasterea pictorului Nicolae Grigorescu, respectiv 145 de ani de la emanciparea Romaniei de sub dominatia otomana, proiectul expozitional prezinta o selectie de peste 50 de lucrari de arta si obiecte reprezentative. O parte dintre acestea sunt prezentate pentru prima data in urma restaurarii, in timp ce o serie de lucrari au un caracter inedit, nemaifiind expuse pana acum. In prim plan este monumentala lucrare Atacul de la Smardan, aflata in patrimoniul Muzeului National de Istorie a Romaniei. Dupa o absenta de mai bine de 20 de ani din atentia publica, tabloul se afla din nou pe simezele expozitiei, la fel cum sunt si alte opere ale lui Nicolae Grigorescu, realizate dupa intoarcerea de pe front. Le este alaturata o suita de marturii plastice semnate de Sava Hentia, atasat la Ambulanta Romana, cuprinzand deopotriva impresii grafice de moment si compozitii in ulei elaborate la revenirea in atelier. Prezent in expozitie prin secventele fixate pe pelicula aparatului de fotografiat, filele albumului Suvenir din Resbelu 1877-78, realizat de Carol Popp de Szathmari, intregesc incursiunea in iconografia evenimentului.
03.12.23
Expozitia tematica "Arta gliptica. Secretele gemelor antice", la Palatul Sutu (29 nov. - 31 ian. 2024). Muzeul Municipiului Bucuresti prezinta o noua expozitie despre stralucirea unei lumi demult apuse, dar ale carei simboluri le regasim si in prezent. Pietrele pretioase si semipretioase incizate, numite si intaglios, adesea montate in inele, se numarau printre cele mai populare tipuri de bijuterii in antichitatea greco-romana. Gravura individuala a pietrelor pretioase a sporit potentialul de personalizare a bijuteriilor, ceea ce inseamna ca multe dintre aceste mici podoabe sunt unicat. Piesele incluse in expozitie fac parte din colectiile Municipiului Bucuresti, colectia Cabinetului Numismatic al Bibliotecii Academiei Romane (CNBAR) si din colectia Muzeului National de Istorie a Romaniei (MNIR). Piesele expuse din patrimoniul Muzeului National de Istorie a Romaniei sunt singurele cu context arheologic descoperite in siturile de la Romula, Micia si Apulum, considerate si centre ale maestrilor artei gliptice. Iconografia si rolul gemelor sunt strans corelate cu materilele din care au fost lucrate, pietrele semipretioase fiind la randul lor incarcate de simbolism, motiv pentru care expozitia include si fragmente de pietre in stare naturala si finisate (carneol, jasp, agate, ametist, onix), pentru a oferi o privire de ansamblu asupra intregului proces de transformare a depozitelor naturale in reprezentari artistice.
04.12.23
Expozitia "Cuza 150", la Muzeul National de Istorie a Romaniei, in perioada octombrie 2023 - martie 2024. In 2023 s-au implinit 150 de ani de la moartea lui Alexandru Ioan Cuza. Expozitia pe care o prezinta Muzeul National de Istorie a Romaniei aduce in prim-plan viata si activitatea uneia dintre cele mai importante si interesante figuri ale istoriei Romaniei. Vizitatorii vor putea admira o selectie foarte interesanta de exponate: tronul domnitorului Alexandru Ioan Cuza si cel al Doamnei Elena Cuza, sabia de investitura primita de la sultanul Abdul Medjid I, trusa de pistoale de duel daruita de imparatul Napoleon al III-lea, tunica si casca de colonel de lancieri, decoratii romanesti si straine, fotografii (ale domnitorului, dar si ale membrilor familiei sale), documente (oficiale si personale), litografii si picturi (portretul oficial pictat de Carol Popp de Szathmari, portrete ale Doamnei Elena Cuza, dar si ale Mariei Obrenovici), tiparituri, timbre si efecte postale. Sunt prezentate foarte multe obiecte personale ale lui Alexandru Ioan Cuza (ceasuri, bijuterii, tabachere, portelanuri, servieta, un tac de biliard) si ale Doamnei Elena Cuza (scrisori, sigilii, bijuterii, fotografii, trusa de scris, argintarie). Nu puteau lipsi marturiile legate de moartea lui Cuza (in expozitie se afla expus tricolorul indoliat folosit la inmormantare) sau de posteritatea acestuia (medalii, timbre, brosuri, bancnote). Cu ajutorul acestora si al multor altor bunuri de patrimoniu prezente in expozitie, speram ca demersul nostru sa creioneze o imagine cat mai completa si mai corecta a domnitorului si omului Alexandru Ioan Cuza.
04.12.23
Expozitia Romulus Ladea - Sculptura (4 octombrie - 31 decembrie 2023), la Muzeul National de Arta al Romaniei. Parte din programul MNAR, care isi propune sa ofere publicului accesul, prin expozitii, la patrimoniul national pe care il detine sau care se afla in colectiile altor muzee din tara, prin colaborarea cu acestea, expozitia este organizata dupa mai bine de 50 de ani de la ultima retrospectiva la Bucuresti. Expozitia prezinta o selectie a celor mai importante lucrari ale artistului Romulus Ladea provenind din patrimoniul MNAR, de la Muzeul de Arta Cluj-Napoca, Muzeul National de Arta Timisoara, Complexul Muzeal Arad, Muzeul de Arta Brasov, Muzeul National Brukenthal, Muzeul National Al Banatului, Muzeul Tarii Crisurilor Oradea, din colectia familiei Ladea si cea a domnului Radu Zaciu, la care se adauga fotografii si documente de la Muzeul National de Arta Contemporana si o inregistrare audio de la Institutul de Etnografie si Folclor "Constantin Brailoiu".
04.12.23
Expozitia tematica "Cerul pentru toti" la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", intre 20 oct. - 30 apr. 2024. "Universul este plin de obiecte interesante sau banale, stele, galaxii, nebuloase si aglomerari stelare, si toate pot fi vazute pe cer. Pentru ca nu putem distinge distanta pana la obiectele cosmice, suntem nevoiti sa reprezentam universul pe harti plane ale cerului. Hartile pot fi rotunde sau in alte proiectii, pot arata cerul din punct de vedere galactic, ecliptic sau topocentric, insa fiecare mod de reprezentare ne spune ceva despre lumea cosmica inconjuratoare. Expozitia isi propune familiarizarea publicului cu modul in care este reprezentat cerul in hartile astronomice. Vor putea fi vazute constelatiile si granitele lor, coordonatele ceresti folosite in astronomie, stelele stralucitoare, Calea Lactee si alte obiecte non-stelare.
04.12.23
Expozitia: Culorile in natura, Muzeul de Istorie Naturala, Sibiu (31 august 2023 - 31 martie 2024). Cromatica mediului inconjurator adunata la un loc in expozitia temporara 'Culorile naturii', este o sursa de informare asupra gamei policrome oferita de patrimoniul Muzeului de Istorie Naturala din Sibiu. Expozitia abordeaza perspective multiple asupra naturii, chimiei si fizicii de-a lungul spectrului vizibil de culori. Vizitatori au posibilitatea de a admira si compara diferite nuante de culoare formate ca fenomene naturale. Ochii, indiferent de specie nu percep in realitate culoarea, ei percep doar lumina. Omul spre exemplu percepe lungimi de unda de la 380 (violet) pana la 740 (rosu) nanometri. Lumina stimuleaza celulele fotosensibile, iar apoi creierul preia controlul si proceseaza informatia. Culoarea este, mai degraba, efectul reflectarii de catre un obiect a anumitor lungimi de unda de lumina vizibila si absorbtia restului. Unele vietuitoare ca de exemplu albinele percep alte lungimi de unda si prin urmare obiectele, florile, totul este diferit pentru ele. Albul este galben, albastrul este verde iar galbenul este rosu.