07.06.23
Expozitie Nicolae Grigorescu - 185 de ani de la nastere la Muzeul National de Arta al Romaniei (15 Mai - 31 Decembrie 2023). In data de 15 mai 2023, la aniversarea a 185 de ani de la nasterea pictorului Nicolae Grigorescu (1838-1907), Muzeul National de Arta al Romaniei a deschis o ampla expozitie reunind lucrari majore din patrimoniul propriu, cel mai amplu si valoros din tara, circumscrise ilustrarii celor mai populare teme ale creatiei sale. O selectie dintre acestea, de mari dimensiuni, sunt prezentate intr-un medalion expozitional cu caracter de avanpremiera in Galeria de Ara Moderna Romaneasca incepand de joi, 3 noiembrie 2022. Sunt incluse lucrarile realizate in tehnica ulei pe panza cu titlurile: Intoarcerea de la camp (1901), Intoarcerea de la targ (1905-1907), Fata cu donita (1888-1893), Turma (1883-1890), La izvor (1886-1895).
07.06.23
Guns N' Roses vin la Bucuresti pe 16 iulie, pentru prima oara reuniti in formula clasica, consacrata. Evenimentul va avea loc la Arena Nationala si ii va aduce pe aceeasi scena pe Axl Rose, Slash si Duff McKagan. Guns N' Roses a inregistrat pana acum vanzari de peste 100 milioane albume in intreaga lume, dintre care 45 milioane Statele Unite, fiind una din cele mai bine vandute trupe.
07.06.23
Expozitia "Lumea satului in pictura romaneasca", la Palatul Sutu (15 dec. 2022 - 20 aug. 2023). Descoperirea temelor care au dus la ilustrarea satului romanesc se datoreaza si influentelor venite din arta franceza, mai ales prin intermediul lui Nicolae Grigorescu. Acesta a lucrat ani de zile in satul Barbizon si in padurea de la Fontainebleau, in Franta. Realitatea rurala de acolo a declansat resortul launtric al lui Nicolae Grigorescu. Maestrul, revenit in tara, a gasit in frumusetea satului romanesc cea mai puternica sursa de inspiratie. In critica romaneasca de arta aprecierile privind oglindirea "specificului national" s-au raportat la operele artistilor care au zugravit mediul taranesc, "specificul national" fiind adeseori identificat cu oglindirea unor elemente care tineau de vestimentatie, arhitectura caselor sau de individualitatea peisajului romanesc. Nici astazi, de exemplu, nu este pe deplin abolita aprecierea potrivit careia Nicolae Grigorescu, Ion Theodorescu-Sion, Camil Ressu sau Dumitru Ghiata sunt maestri necontestati ai "specificului national", numai fiindca in panzele lor au surprins scene sau personaje care apartin vietii rurale. Expozitia de la Palatul Sutu prezinta o selectie impresionanta de lucrari, multe dintre acestea nemaifiind expuse de foarte multa vreme. Calatoria prin satul romanesc aduce in fata privitorului portrete, peisaje rurale, interioare de gospodarii taranesti cu "recuzita" lor specifica, scene de familie si ocupatii traditionale, elemente de costum popular, ceramica si inca multe altele, de la pictura, arta grafica si pana la sculptura si arta decorativa.
08.06.23
Expozitia "Tezaurul de Svestari. Din aurul tracilor sud-dunareni", Muzeul National de Istorie a Romaniei (8 decembrie 2022 - 25 iunie 2023). Expozitia reprezinta materializarea unei frumoase colaborari, pe care ne-o dorim de lunga durata, cu Institutul National de Arheologie cu Muzeu al Academiei Bulgare de Stiinte din Sofia. Unul dintre tezaurele care au contribuit la crearea imaginii fabuloasei bogatii a mostenirii arheologice trace este astfel prezentat pentru prima data intr-un muzeu din Romania. Manifestarea reprezinta o premiera si prin faptul ca va fi gazduita de cea mai prestigioasa expozitie permanenta a Muzeului National de Istorie a Romaniei, expozitia Tezaurul Istoric, un spatiu exclusiv al metalelor pretioase in care pana acum nu au mai fost organizate alte expozitii temporare. Prezentate alaturi de alte ansambluri din secolele IV-III a.Chr., de artefacte din tezaurul de la Cucuteni-Baiceni sau din inventarele funerare de la Peretu si Agighiol, podoabele de la Svestari se vor bucura de o foarte buna incadrare contextuala, putandu-se observa si existenta unor caracteristici comune.
08.06.23
"Tava de la Barbosi, o capodopera a ceramicii imperiale romane" - o noua micro-expozitie organizata in perioada 22 martie - 25 iunie 2023, la Palatul Culturii din Iasi, un eveniment ce vine in completarea seriei "Piese de exceptie din colectiile Muzeului de Istorie a Moldovei", prezentata de Complexul Muzeal National "Moldova" Iasi.
09.06.23
Scorpions va sustine un concert in Bucuresti, pe 28 iunie. Scorpions a lansat pana acum 19 albume de studio cu zeci de milioane de vanzari in intreaga lume. Conform statisticilor, trupa din Germania ar fi atins pragul de 100 de milioane de albume vandute. Scorpions este o trupa germana de hard rock formata in 1965 de chitaristul Rudolf Schenker, care este singurul membru constant al trupei (desi Klaus Meine a fost solist principal pentru toate albumele lor de studio).
09.06.23
Tangerine Dream si Jay-Jay Johanson canta la TIFF.22. Aflati la primul lor concert in Romania, artistii de muzica electronica Tangerine Dream vor canta la cea de a 22-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (9 - 18 iunie 2023, Cluj-Napoca). Din seria de concerte propuse anul acesta de TIFF va face parte si un show special al artistului suedezo-britanic Jay-Jay Johanson, care va canta la Bontida intr-o seara dedicata muzicii si filmului suedeze.
09.06.23
EUROPAfest 30, in perioada 7-15 iulie, a pregatit o productie de exceptie pentru celebrarea Zilei Internationale a Jazz-ului. Un concert cu artisti din patru tari pe scena Salii Auditorium. Au fost alese cele mai bune 4 trupe ale editiei precedente: TANGOSTINATO, Italia: Luca Aletta - pian, Stefano Cardillo -contrabas, invitati: Evan Sinaga, Indonezia - trombon, Antonio Saldi | Italia - saxofon, Arnaud Perrin, Franta - tobe, EAST SIDE JAZZ INITIATIVE, Indonezia: Nial Djuliarso - pian, Joshua Alexander - bass, Evan Sinaga - trombon, Hairul Umam Nasution - saxofon, invitati: Antonio Saldi, Italia - saxofon, Nikolaj Bangsgaard, Danemarca - tobe, DONS TRIO, Danemarca - Carl-Emil Dons Christensen - pian, Emil Madsen - contrabas, Nikolaj Bangsgaard - tobe, invitati: Evan Sinaga, Indonezia - trombon, Antonio Saldi, Italia - saxofon, HARD SWING MANGO, Franta: Julien Queriaud - pian, Xavier Garnier - contrabas, Arnaud Perrin - tobe, invitati: Evan Sinaga | Indonezia - trombon, Antonio Saldi, Italia - saxofon, Grazia Buffa, Italia - voce.
10.06.23
Castelul Banffy din Bontida va fi decorul perfect pentru concertul sustinut de Jay-Jay Johanson, sambata, 10 iunie, in primul weekend de festival, intr-o seara speciala, parte din programul Focus Nordic. Cunoscut pentru vocea sa melancolica si hituri precum On the Radio, She Doesn't Live Here Anymore sau You'll Miss Me When I'm Gone, Johanson e aclamat ca fiind unul dintre cei mai influenti artisti electro ai generatiei sale. In 1996, a lansat primul album Whiskey, caracterizat de amestecul unor note si voci jazzy cu acorduri trip-hop si de film noir. Cel de-al treilea album al sau, Poison (2000), l-a avut colaborator pe Robert Guthrie, fondatorul trupei Cocteau Twins, si a urcat rapid in topurile europene. A continuat sa lanseze albume impregnate de forta poetica a versurilor si a vocii lui, dar si de talentele unor colaboratori precum grupul experimental german Funkstorung sau geniul francez al muzicii house, Jean-Pierre Ensuque.
10.06.23
Expozitia "Tezaurul de la Svestari. Din aurul tracilor sud-dunareni", la Muzeul National de Istorie a Romaniei. Prezentate alaturi de alte ansambluri din secolele IV-III a.Chr., de artefacte din tezaurul de la Cucuteni-Baiceni sau din inventarele funerare de la Peretu si Agighiol, podoabele de la Svestari se vor bucura de o foarte buna incadrare contextuala, putandu-se observa si existenta unor caracteristici comune (8 decembrie 2022 - 25 iunie 2023)