×

Stiri

MAE acuza DPA si ZDF din cauza unui articol care nu reflecta adevarul istoric cu privire la Centenar

MAE acuza DPA si ZDF din cauza unui articol care nu reflecta adevarul istoric cu privire la Centenar

MAE a luat nota cu ”consternare” de articolul de presa publicat de Agentia Germana de Presa si preluat de postul public de televiziune ZDF cu privire la aniversarea Centenarului Marii Unirii, care nu reflecta adevarul istoric, respectiv manifestarea de vointa a Transilvaniei de unire cu Romania.

”Ministerul Afacerilor Externe a luat nota cu consternare de articolul de presa publicat de Agentia Germana de Presa (DPA - Deutsche Presse-Agentur) si preluat de postul public de televiziune german ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen) cu privire la aniversarea Centenarului Marii Unirii, care nu reflecta adevarul istoric, respectiv manifestarea de vointa a Transilvaniei de unire cu Romania. Dincolo de abordarea tendentioasa care reiese din titlul articolului, elementele prezentate indica o lipsa de cunoastere a istoriei si o ignorare voita a realitatilor istorice. La 1 decembrie 1918, 100.000 de persoane au hotarat Unirea cu Romania, cu participarea tuturor partidelor, tuturor confesiunilor religioase si a tuturor starilor sociale”, se arata intr-un comunicat de presa remis MEDIAFAX.

MAE reaminteste faptul ca documentul adoptat la Alba Iulia, respectiv Rezolutia Adunarii Nationale de la Alba Iulia, a fost semnat mai intai de reprezentanti ai minoritatii germane din Transilvania si Bucovina.

”Erorile grave pe care le contine stirea de presa mentionata, din necunoastere sau rea intentie, aduc atingere adevarului istoric si prevederilor Tratatelor de pace de la Versailles (1919) si Trianon (1920), iar orice incercare de prezentare trunchiata sau denigrare a semnificatiei acestui moment este un act care contravine principiilor fundamentale ale misiunii mass-mediei de informare corecta si obiectiva a publicului. In acest sens, Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei Romaniei la Berlin, a facut demersuri pe langa redactia Agentiei Germane de Presa (DPA - Deutsche Presse-Agentur), respectiv a postului public de televiziune german ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen), in vederea oferirii clarificarilor necesare si solicitarii rectificarii celor prezentate”, se mai arata in comunicatul MAE.

Articole asemanatoare