![]() |
17.01.2024, 21:56
By
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Pentru prima oara in 12 ani, conform IDC Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker, Samsung a pierdut pozitia de lider in ceea ce priveste volumele de telefoane mobile livrate pe parcursul ultimelor 12 luni. Astfel, compania sud-coreeana a cedat pozitia de lider in favoarea rivalului traditional - Apple -, pregatindu-se totusi sa revina in varful acestui clasament. Cum? Prin prezentarea noii game de smartphone-uri Samsung Galaxy S24, cele mai performante astfel de dispozitive din portofoliul companiei pentru 2024.
Astfel, am avut ocazia de a pune mana pe noile terminale Samsung Galaxy S24 cu cateva zile inainte de lansarea oficiala si de a asista la scurte demonstratii menite sa puna in valoare noile functii de care sunt capabile aceste smartphone-uri de top.
Ca de obicei in ultimii ani, gama de top de la Samsung este impartita in trei modele: Galaxy S24 se adreseaza utilizatorilor (si mai ales utilizatoarelor!) care cauta un telefon cat mai compact, fara a face rabat de la performanta si calitatea camerei; Galaxy S24+ pastreaza functionalitatea de baza a fratelui mai mic, insa intr-un form factor mai generos; Galaxy S24 Ultra se doreste a fi un veritabil varf de gama, cu un ecran si mai incapator, un ansamblu de camere vizibil mai performant, dar si cu accesoriul S-Pen inclus, pentru a permite un nivel creativ si mai ridicat.
Samsung Galaxy S24 si S24+Cu modele Galaxy S din acest an, Samsung pare sa-si fi propus nu neaparat revolutionarea design-ului din 2023, ci mai degraba rafinarea acestuia. Cu alte cuvinte, iti trebuie cateva secunde sa te prinzi, atunci cand vezi pentru prima oara un Galaxy S24, ca nu ai in fata ochilor modelul de anul trecut.
Totusi, atunci cand pui mana pe ele, remarci imediat ca Galaxy S24 si fratele mai mare S24+ beneficiaza acum de rame drepte, care aduc aminte mai degraba de recentele modele iPhone ale rivalilor de la Apple. Constructia este in continuare de calitate, metalica, Samsung laudandu-se ca modele S24 si S24+ folosesc un aluminiu (Armor Aluminium 2.0) cu 10% mai rezistent decat cel de pe flagship-urile din 2023. Totusi, nu stiu cine ar avea curiozitatea de a-si lovi intentionat telefoanele doar pentru a verifica veridicitatea afirmatiilor producatorului.
De asemenea, marginile ecranului ar trebui sa fie mai inguste, aspect mai vizibil in cazul modelului S24+, care se lauda cu o diagonala a ecranului de 6,7". In schimb, pastrand dimensiunile sale compacte, "mezinul" S24 beneficiaza de un cran cu diagonala de 6,2". Ambele modele utilizeaza sticla Corning Gorilla Glass Victus 2, atat pe fata, cat si pe spate.
In privinta calitatii afisajului, S24+ face pasul catre un display cu rezolutie QHD+, in timp ce S24 pastreaza FHD+, o rezolutie mai mult decat suficienta pentru dimensiunea redusa a ecranului. Ambele beneficiaza acum de rate de refresh adaptive, ce pot urca pana la 120Hz si cobori pana la 1Hz, pentru o utilizare cat mai eficienta a bateriei. Luminozitatea de top a acestor display-uri urca, la randul sau, pana la 2600 de niti.
Si pentru ca tot a venit vorba de baterii, S24 si S24+ primesc upgrade-uri modeste ale capacitatilor acestora, modelul de baza urcand la o baterie de 4000mAh, iar S24+ la 4900mAh. Valorile de incarcare raman neschimbate fata de anul trecut, cu 25W (prin standardul PD = power delivery) pentru modelul S24 si 45W (PD) pentru S24+ (pe fir), modeste fata de ce ofera alte brand-uri.
Iar aceste capacitati sporite ale bateriilor s-ar putea sa se dovedeasca extrem de utile daca luam in considerare ca Samsung a decis sa revina la cipuri de fabricatie proprie pentru aceste modele. Astfel, in regiunea noastra, Galaxy S24 si S24+ vor veni echipate cu procesorul Exynos 2400, spre deosebire de flagship-urile de anul trecut care foloseau solutii Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2. Daca ar fi sa ne luam dupa istoria recenta, procesoarele Exynos, fabricate chiar de catre Samsung, nu sunt la fel de performante precum echivalentele Snapdragon, se incalzesc mai tare si consuma mai multa energie.
Pentru a se asigura ca nu se vor mai lovi de astfel de probleme, S24 si S24+ folosesc sisteme de racire mai eficiente, cu vapour chambere cu 50%, respectiv 60% mai mari, precum si pasta termoconductoare aplicata acestor cipuri (acest detaliu lipsea de la modelele anterioare). De asemenea, aceste cipuri includ suport pentru Ray Tracing, largind astfel orizonturile grafice posibile pentru jocurile de mobil.
In privinta sistemului de camere cu care sunt dotate S24 si S24+, descrierea celor de la Samsung este mai mult decat elocventa: "am pastrat camerele de anul trecut". Mai exact, senzorul principal de 50MP cu stabilizare optica, cel ultra-wide de 12MP si camera telephoto de 10MP, cu zoom optic 3x. Modelele S23 erau capabile de fotografii foarte bune, iar, cel mai probabil, S24 si S24+ vor pastra aceasta traditie. Imbunatatirile ar trebui sa vina din partea functiilor AI, insa despre acestea vom discuta un pic mai tarziu.
Samsung Galaxy S24 beneficiaza de 8 GB de memorie RAM, precum si de stocare care poate urca de la 128 GB, pana la 256 GB si chiar 512 GB. Modelul de baza va fi disponibil in Romania cu un pret recomandat de 4,499 lei.
Samsung Galaxy S24+ beneficiaza de 12 GB de memorie RAM, cu stocare de 256 GB sau 512 GB. Pretul recomandat pentru Romania va pleca de la 5,699 lei.
Dupa cum ii lasa de inteles si numele, Samsung Galaxy S24 Ultra este varful de gama, cireasa de pe tort in ceea ce priveste telefoanele mobile pregatite de producatorul sud-coreean pentru 2024. Si limbajul de design este destul de diferit fata de "fratiorii" sai, cu muchii usor rotunjite, dar si o constructie si mai solida, ramele fiind acum construite din titan.
De altfel, ai o senzatie usor ciudata atunci cand iei un S24 Ultra in mana, materialul fiind sensibil mai aderent cu pielea decat erai obisnuit de la plastic, aluminiu sau chiar otel. Un lucru bun, in teorie, un telefon realizat dintr-un astfel de material fiind mai usor de tinut in mana. In practica insa, mai toate lumea inveleste acest gen de smartphone-uri premium intr-o carcasa / husa de protectie, senzatia si rezistenta oferite de titan fiind mai putin relevante in aceste cazuri.
Ecranul este si mai generos ca la modelul S24+, cu o diagonala de 6,8", pastrand rezolutia si luminozitatea de top (pana la 2600 de niti). De asemenea, personal aplaud adoptarea ecranului plat si pentru acest model de varf, nefiind adeptul afisajelor cu margini rotunjite. Iar titanul nu este singurul material premium la care Samsung a recurs pentru acest model: ecranul este acoperit acum cu Corning Gorilla Glass Armor, ce promite sa fie mai rezistent, mai putin reflectiv si cu claritate sensibil mai buna decat solutia Victus 2. De altfel, si camerele sunt protejate cu sticla Corning Gorilla Glass DX, lucru valabil si pentru fratiorii mai mici S24 si S24+.
Si pentru ca tot a venit vorba de camere, S24 Ultra a primit un upgrade fata de modelul similar de anul trecut: in timp ce senzorii wide (200MP) si ultrawide (12MP) sunt familiari celor care au utilizat un S23 Ultra, senzorul telephoto periscopic a facut saltul la 50MP, permitand un zoom optic de 5x. Zoom-ul digital (alintat de Samsung drept "space zoom") urca pana la 100x, calitatea imaginilor rezultate fiind imbunatatita cu ajutorul rutinelor AI. Gratie acestor adaugiri, telefonul este acum capabil sa filmeze si cu aceasta camera telephoto periscopica in rezolutie 8K, chiar si la zoom 5x, dar si sa inregistreze clipuri 4K la 120fps.
In privinta cipului principal din S24 Ultra, Samsung nu a mai facut niciun rabat, echipand toate aceste modele, indiferent de regiune, cu solutia Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 Made for Galaxy (cu frecvente supratactate fata de cipurile similare folosite de concurenta). Si solutia de racire aleasa de Samsung este mai performanta, cu un vapor chamber de aproape doua ori mai mare decat cel folosit pe S23 Ultra.
Bateria ramane la capacitatea cu care ne-am obisnuit de anul trecut - 5000 mAh - incarcarea pe fir, prin standardul PD, realizandu-se si acum la o valoare maxima de 45W, destul de modesta fata de ceea ce ofera marcile concurente, mai ales pentru un varf de gama precum este S24 Ultra.
Samsung Galaxy S24 Ultra beneficiaza de 12 GB de memorie RAM, cu variante de stocare de 256 GB, 512 GB si 1 TB. Pentru Romania, preturile vor porni de la 7199 lei.
Evident, fiind telefoane ce se incadreaza in categoria flagship-urile, toate cele trei modele din gama Samsung Galaxy S24 vor sosi echipate cu Android 14, ajutat de interfata proprietara OneUI 6.1. Insa nu neaparat versiunea recenta de Android promite sa revolutioneze modul in care vom interactiona cu aceste terminale, cat noile functii de AI (inteligenta artificiala) pe care Samsung le-a implementat pe aceste dispozitive.
Trebuie mentionat inca de la inceput ca intreaga suita de functionalitate bazata pe AI este disponibila doar atunci cand sunteti conectati la Internet, unele sarcini mai complexe fiind trimise catre cloud, solutionate acolo, iar rezultatul final retrimis catre sursa si afisat pe ecranul telefonului. Samsung ofera optiuni clare pentru a dezactiva aceasta functionalitate online si a restrictiona telefonul sa lucreze doar cu functiile AI disponibile "on device", ceva mai limitate insa.
Iar functiile AI gandite de Samsung pentru familia Galaxy S24 pot varia de la lucruri aparent simple, precum cautarea online a informatiilor legate de un anumit element prin incercuirea acestuia (cu S-Pen sau cu degetul) in orice aplicatie si pana la traducerea in timp real a convorbirilor telefonice. Sau, spre exemplu, posibilitatea aplicarii unui efect de slow-motion oricarui clip filmat, prin simpla redare a acestuia cu un click prelungit.
Totusi, capitolele la care mi s-a parut ca rutinele AI pregatite de Samsung stralucesc cu adevarat sunt legate de ceea ce putem numi "inteligenta artificiala generativa". Spre exemplu, dispozitivul poate inregistra o convorbire sau conferinta audio, poate separa vocile vorbitorilor si poate genera si un sumar al intregii conversatii.
De asemenea, in aplicatia Samsung Notes, poate fi generat un sumar al unui set extins de notite, cu diferite stiluri vizuale, ba chiar, la nevoie, si coperti pentru o astfel de lucrare. Atunci cand folositi browser-ul Samsung Internet, rutinele AI pot genera sumarul unei pagini web. Din pacate, nu toate aceste optiuni vor fi disponibile din prima zi in limba romana, insa Samsung promite sa rectifice acest neajuns.
AI-ul generativ straluceste si atunci cand incercati sa editati fotografii: daca doriti eliminarea anumitor personaje sau elemente din scena, sau repozitionarea acestora, AI-ul va incerca sa umple spatiile goale intr-un mod cat mai credibil, apeland, acolo unde considera potrivita o astfel de abordare, si la introducerea unor elemente vizuale noi, generate pe loc. In exemplul pe care l-am putut experimenta, a generat un mop pentru a ascunde un perete gol.
Nu in ultimul rand, atunci cand se incearca rotirea unei poze pentru a incadra cat mai corect subiectul dorit, AI-ul poate genera continut potrivit pentru colturile care, in scenariile uzuale, ramaneau libere. Aceasta functie a dat rezultate foarte bune in cele cateva imagini de test pe care am avut ocazia sa le realizam.
De altfel, cei de la Samsung promit ca, in timp ce procesarea imaginilor realizate cu modelele anterioare era limitata la cateva scenarii predefinite (cum ar fi plaja, padure, sport etc.), aceasta va "invata mereu" lucruri noi atunci cand realizati fotografii cu telefoanele Galaxy S24, bazele de date la care rutinele AI au acces urmand sa se afle intr-o continua evolutie.
Ramane de vazut insa cat de utile se vor dovedi toate aceste scenarii AI in viata de zi cu zi si modul in care lumea isi va folosi telefoanele, mai ales in conditiile in care multe dintre aceste functii sunt disponibile doar in aplicatiile proprietare Samsung si doar atunci cand este permisa procesarea AI din cloud si nu doar cea restrictionata la dispozitivul propriu-zis.
Articolul Galaxy S24: primul contact cu noua serie de flagship-uri de la Samsung apare prima data in Go4IT.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.