![]() |
21.10.2024, 15:37
By
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Unul dintre avantajele majore ale sosirii oficiale pe piata din Romania a terminalelor Pixel de la Google este si disponibilitatea locala a accesoriilor lansate sub acest branding. Cum ar fi castile true wireless Google Pixel Buds Pro 2, lansate alaturi de gama Pixel 9. Iar primul semn ca avem de-a face cu un produs cu adevarat premium este pretul acestor casti, disponibile in acest moment la sume intre 1200 si 1300 lei, rivalizand produsele echivalente de la Apple din acest punct de vedere.
Experienta de unboxing si primul contact cu Google Pixel Buds Pro 2 reflecta, intr-o oarecare masura, asteptarile generate de un asemenea pret. Castile sunt livrate intr-o cutiuta de pastrare si incarcare cu un design deosebit, asemanator cu un ou aplatizat, suficient de grea pentru a da sentimentul de rezistenta si produs de calitate, bine asamblat, dar si de compacta pentru a putea fi purtata in orice buzunar.
Mai putin entuziasmanta este lipsa includerii unui cablu de incarcare in pachetul castilor, insa, in epoca in care producatorii de telefoane au inceput sa renunte la incarcatoarele acestora din cutie, nu mai pot blama atat de tare omiterea unui simplu cablu. Mai ales avand in vedere ca incarcarea castilor se realizeaza fie prin USB-C (deci, mai mult ca sigur, deja aveti un asemenea incarcator prin casa), fie wireless. Tot in cutie se regasesc si pernute suplimentare de silicon de diferite marimi, pentru a asigura o purtare cat mai comoda si un sunet mai bun, indiferent de dimensiunile urechilor posesorului.
Si, daca tot am asemanat carcasa castilor cu un ou, putem merge si mai departe cu aceasta comparatie, cutiuta de fata fiind un veritabil "Kinder cu surprize", acestea fiind reprezentate de cele doua buds, de dimensiuni reduse in comparatie cu alte casti similare de pe piata. Chiar am ramas surprins de cat de micute si elegante sunt aceste casti, dar si de faptul ca abia le simti atunci cand sunt plasate in urechi.
Un alt punct care impresioneaza si de care si alti producatori ar trebui sa tina seama este procesul de conectare a castilor la telefon. Ajunge sa deschizi capacelul cutiei, iar un prompt apare pe ecranul smartphone-ului, indemnand utilizatorul sa conecteze castile la propriul dispozitiv. Apoi esti informat ca aplicatia Pixel Buds este necesara pentru a le folosi la adevaratul potential si invitat sa o instalezi. Totul rapid, intr-un proces coerent si simplu de urmarit, fara accesari ale meniurilor de setari sau Bluetooth.
Si totusi, avand in vedere design-ul minimalist al buds-urilor Pixel Pro 2 de la Google, apare si inevitabila intrebare: "cum se aud?". Neasteptat de bine as zice, cu un sunet "rotund", placut in toate plajele de frecvente, fara sa exceleze in ceea ce priveste bass-ul, spre exemplu. Nu ma intelegeti gresit, bass-ul nu lipseste, se simte, insa nu la fel de puternic ca in cazurile altor casti similare (cum ar fi Moto Buds+, cu profilul EQ de bass activat), insa bine integrat in "rezultatul" auditiv al Pixel Buds Pro 2. De asemenea, spre deosebire de alte alternative, la care a trebuit sa "mesteresc" prin setarile EQ pentru a obtine sunetul vizat, la modelul Google EQ-ul implicit s-a dovedit a fi mai mult decat multumitor.
Reintorcandu-ne la design, pe parcursul procesului de testare am intampinat si doua defecte, nu neaparat foarte deranjante, insa de care, mai mult ca sigur, te poti lovi. In primul rand, fara mare efort, poti plasa castile "invers" in carcasa de incarcare. Din fericire, aceasta nu se va inchide in acest mod, dar un astfel de inconvenient nu ar trebui sa-si faca aparitia la un produs de o asemenea calitate. Al doilea neajuns este legat de utilizarea in conditii de miscare prelungita, cum ar fi sesiuni lungi de mers, alergat sau chiar exercitii fizice: daca nu sunt fixate bine, castile risca sa-si schimbe usor pozitia in ureche, pierzandu-se din frecvente si din eficienta efectului de noise cancelling. Spuneam mai devreme ca abia simti castile in urechi, insa vei auzi imediat cand sunetul se degradeaza.
Totusi, acest ultimul impediment a putut fi rezolvat schimband capetele de silicon cu unele de dimensiuni mai mari, asigurand astfel o stabilitate mai buna a castilor in urechi si mentinerea continua a calitatii redarii audio. Din pacate, aplicatia Pixel Buds, in setup-ul initial, nu detecteaza aceasta problema, indicand ca si capetele montate implicit pe casti sunt potrivite si nu au "leaks". Este bine totusi ca solutia se regaseste tot in pachetul livrat de producator.
Si pentru ca tot am readus vorba despre aplicatie, aceasta inglobeaza functiile uzuale pe care le regasim la un astfel de dispozitiv, cu posibilitatea de a activa sau dezactiva modurile de anulare a zgomotului sau transparency, ajustarea EQ-ului (atat manuala, cat si prin intermediul unor preset-uri), update-urile de firmware, personalizarea functiilor bazate pe gesturi sau apasari pe suprafetele touch incluse, conectarea la mai multe device-uri, precum si o sectiune Hearing Wellness, care monitorizeaza si avertizeaza in privinta nivelurilor de volum. Totul intr-o interfata functionala, dar si cu un design coerent.
Si pentru ca tot a venit vorba despre nivelurile maxime de volum, acestea sunt multumitoare. Intr-adevar, alte casti se aud mai tare, insa, dupa parerea mea, un ascultator care prefera volumul de redare foarte ridicat, este ca Pixel Buds Pro 2 se descurca onorabil la acest capitol. Dezamagitor insa, pentru un produs care poarta sufixul Pro in denumire, este suportul limitat pentru codec-uri, castile Pixel oferind compatibilitate cu SBC si AAC, lipsind optiunile lossless sau hires. Pentru majoritatea covarsitoare a publicului, care asculta muzica de pe Spotify, YouTube Music sau Apple Music, este absolut suficient.
Satisfacatoare este si durata de viata a bateriilor incluse in castile propriu-zise, precum si in cutiuta de incarcare. Google se lauda cu pana la 12 ore de redare continua doar in casti (cu functia ANC dezactivata) si pana la 48 de ore cu tot cu rezerva din carcasa. Ce va pot spune este ca, dupa incarcarea initiala, n-am mai avut nevoie sa alimentez suplimentar Pixel Buds Pro 2 pe parcursul perioadei de testare, care a depasit doua saptamani de utilizare obisnuita.
In privinta apelurilor telefonice si a anularii active a zgomotului, Pixel Buds Pro 2 s-au descurcat mai mult decat onorabil: interlocutorii nu s-au plans de calitatea convorbirilor, iar sunetele nedorite de metrou, tramvai sau tren au fost, in mare parte, atenuate. Un lucru pe care nu-l apreciez neaparat este utilizarea de suprafete sensibile la atingere pentru comenzi, in dauna butoanelor clasice. Chiar daca sunt folositi niste senzori de calitate, iar fiecare comanda este acompaniata de un sunet clar redat in casti, tot se intampla sa ai parte de atingeri accidentale sau de "clicuri duble" nedorite.
La final, personal am fost multumit de Google Pixel Buds Pro 2. In primul rand, calitatea audio mi s-a parut buna, echilibrata, fara exagerari si nevoia de ajustari ale EQ-ului. De asemenea, mi-a placut design-ul si constructia carcasei si a buds-urilor propriu-zise, compacte si comode. Nu in ultimul rand, aplicatia coerenta si bateria decenta reprezinta alte argumente in favoarea acestor casti.
De cealalta parte, cei de la Google trebuie trasi un pic de urechi in legatura cu absenta unor codec-uri avansate de pe niste casti care se vor premium, cu un pret pe masura. Iar cand vine vorba de pret, nu pot sa nu remarc ca este cam ridicat, existand alternative comparabile din punct de vedere calitativ chiar si la jumatate din banii ceruti pe Pixel Buds Pro 2. Asadar, noile casti Google merita, insa asteptati o eventuala ieftinire sau o promotie de nerefuzat.
Articolul Google Pixel Buds Pro 2 Review: "oul" cu surprize apare prima data in Go4IT.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.