×

Accesează
contul existent

Accesorii

LG C3: un OLED mai luminos, cu imbunatatiri pe toate planurile

LG C3: un OLED mai luminos, cu imbunatatiri pe toate planurile

30.08.2023, 21:24 By thumbs

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

In ultimii cativa ani, televizoarele OLED s-au transformat din simple curiozitati scumpe ale unor pasionati de tehnologie in televizoare cu adevarat dorite de publicul larg. Motivul a fost pe de-o parte ieftinirea tehnologiei si pe de alta parte saltul in calitatea imaginii pe care OLED-urile o asigura fata de alte tehnologii din piata. Seria LG C este una dintre cele mai populare din categoria de televizoare OLED din piata, iar noul C3, pe care l-am avut in teste demonstreaza inca odata motivul pentru care multi il aleg: acesta este un televizor caruia nu ii lipseste nimic, atat pentru urmarirea programelor preferate, filmelor si serialelor de pe servicii de streaming, dar si pentru gameri pasionati.

LG C3 nu schimba design-ul fata de modelul anterior

LG C3, la fel ca modelul C2 de anul trecut, a adus o schimbare de design fata de modelele C1 si mai vechi. Televizorul are acum o forma ceva mai bine definita, cu margini drepte pe muchiile foarte subtiri ale ecranului. Standul nu mai este unul lung aproape cat latimea televizorului, ci unul doar central, care, in consecinta, duce la vibratii mai intense atunci cand misti masa sau televizorul. Desigur, cei care il vor monta pe perete nu vor avea astfel de probleme.

thumbs

Acest picior central asigura insa o ridicare mai mare de la "sol", ceea ce rezolva o problema pe care o aveau inainte utilizatorii de televizoare LG C care foloseau soundbar-uri. Acum, fiind cu cu cativa centimetri mai inaltat, LG C3 poate fi folosit fara probleme si cu un soundbar in fata, fara ca acesta sa acopere o parte din ecran.

Am avut spre testare modelul de 55" si, avand deja experienta cu modelul CX pe care il folosesc de mai bine de doi ani de aceeasi dimensiune, am observat imediat diferenta de greutate. LG a schimbat panelul metalic de pe spatele modelelor mai vechi cu unul dintr-un aliaj mai usor. Acesta are si o textura placuta la atingere, dar acesta este un detaliu de care vei uita imediat. Partea din spate a televizorului va fi rareori vazuta, televizorul fiind in general integrat in mobila din sufragerie sau montat pe un perete.

thumbs

Un detaliu interesat si apreciat este insa mutarea tuturor mufelor pe laterala din stanga. Anterior, anumite mufe, precum cateva USB-uri, conectorul de antena si un HDMI se aflau pe partea din spate, incurcand la montarea pe perete. LG a integrat si doua organizatoare de cabluri, si un capac care le poate tine intr-un singur loc, pe centru, pentru putina ordine.

La capitolul port-uri de conectivitate avem nu mai putin de trei port-uri USB, atat pentru accesorii, cat si pentru stocare, patru port-uri HDMI 2.1 care permit redare in 4K la 120 Hz, deci nu trebuie sa alegi port-ul "bun" pentru console precum PS5 sau Xbox Series, sau PC-uri de gaming. Oricare mufa poate fi folosita pentru conectarea lor. Atentie insa, doar port-ul HDMI 2 poate fi folosit pentru redare de sunet eARC pe un soundbar. Apoi avem mufa S/PDIF pentru sunet prin cablu optic, conectorii de antena si jack-ul pentru infrarosu. Mufa CI+ se afla in partea de sus a "cutiei" care gazduieste placa de baza.

thumbs

Magic Remote

Televizorul este livrat cu un Magic Remote, dar si cu un accesoriu neobisnuit: un cablu cu senzor infrarosu, pentru momentele in care televizorul are port-ul integrat acoperit. Exista si un port dedicat de tip jack pentru acesta sub mufele pentru antena.

Imi place forma telecomenzii Magic Remote din generatia mai noua mai mult decat cea originala, intrucat este mai putin rotunjita, iar butoanele sale pot fi apasate chiar si atunci cand sta pe masa, de exemplu. Butoanele sunt in mare parte in aceleasi locuri, insa nu pot sa nu observ ca LG a preferat sa adauge mai multe butoane de scurtaturi in locul celor de control.

Inca nu ne aflam intr-o situatie similara cu cea a telecomenzii Samsung, care are doar cateva butoane, iar totul trebuie realizat prin navigarea prin meniuri, dar ne apropiem. De exemplu, in locul prezentei a doua butoane pentru lista de canale, unul care sa apara sub forma de overlay si unul care sa ofere tot ghidul pe ecran, exista acum doar unul pentru ghid.

thumbs

De asemenea, au disparut complet butoanele play si pauza, extrem de utile in aplicatii de redare multimedia. Acum trebuie neaparat sa folosesti telecomanda pentru a apasa pe pauza sau play din meniul de pe ecran. Unele aplicatii pun aceasta functie pe butonul central, dar altele nu.

La capitolul scurtaturi, avem acces catre cele mai populare servicii de streaming din piata: Netflix, Prime Video si Disney+, dar si niste servicii mai putin populare, precum Rakuten TV sau LG Channels. Exista si un buton pentru asistentul Alexa, desi mai sus LG a amplasat si un buton pentru comenzi vocale standard.

Telecomanda functioneaza cu doua baterii AA, care tin, la utilizare normala, mai bine de un an. Mi-ar fi placut sa vad o initiativa similara cu cea de la Samsung, care se incarca pe USB-C, solar si chiar si captand undele electromagnetice ale retelelor Wi-Fi, pentru autonomie practic nelimitata.

webOS 23 vine cu profiluri de utilizatori si mai multa personalizare

LG C3 este livrat cu cel mai nou webOS, versiunea 23. Nu apar schimbari majore la nivel de interfata sau setari fata de ultimele doua variante, insa acest lucru nu este obligatoriu un lucru bun. Pana la generatia CX, cu webOS 5, interfata principala era afisata ca o bara de aplicatii in partea de jos. Acest lucru facea webOS una dintre cele mai subtile si mai elegante interfete de Smart TV, care nu incurca utilizatorii atunci cand doreau sa treaca rapid de la o aplicatie la alta. Versiunile urmatoare au apelat la o interfata fullscreen, iar webOS 23 continua in aceasta directie.

thumbs

Este usor de inteles de ce a fost aleasa aceasta cale. LG doreste sa faca mai multi bani din servicii si reclamele afisate in meniuri, iar o interfata pe tot ecranul permite acest lucru. De altfel, majoritatea aplicatiilor de streaming disponibile in Romania, precum Disney+, Netflix sau Amazon Prime Video, sunt deja in meniul televizorului, doar HBO Max, care nu are un buton dedicat fiind absent. Chiar si YouTube este deja disponibil in meniu. Practic, nu trebuie decat sa te autentifici cu un cont LG ThinQ si poti folosi oricare dintre aplicatii fara probleme. Contul este necesar pentru descarcarea celor mai recente actualizari.

Nou pentru generatia 2023 este faptul ca poti sa te autentifici cu mai multe profiluri de utilizator pe televizor. Astfel, daca ai un aranjament preferat in lista pentru aplicatii sau pentru setarile de imagine, poti sa le configurezi pentru profilul tau. Atunci cand alta persoana se va loga pe alt cont, ecranul principal si setarile vor fi schimbate automat.

thumbs

Alte elemente interesante la nivel software ar fi posibilitatea de a imparti ecranul in doua si chiar de a seta fiecare parte a ecranului drept un monitor independent in Windows pentru cei care il conecteaza la un PC. Apoi avem "hub-uri" pentru diverse activitati. Hub-ul de gaming ofera acces rapid la aplicatii de streaming de gaming precum GeForce Now sau Boosteroid. Hub-ul sportiv la aplicatii sportive, iar hub-ul de muzica ofera acces atat la aplicatii de streaming precum Spotify sau Tidal, cat si la redarea de muzica ambientala de la LG, in functie de starea pe care o ai sau activitatea pe care o faci. Exista muzica de relaxare, de concentrare, energica si cam orice ti-ai dori, fara sa te autentifici intr-o aplicatie de streaming.

Cel mai interesant este insa hub-ul de productivitate. Poti sa conectezi televizorul wireless la un PC sau Mac prin AirPlay sau Remote Desktop, sau poti folosi direct un abonament Microsoft 365 pentru a accesa aplicatii de productivitate din suita Office, sau aplicatiile Google Docs. Poate ca un televizor de 55" nu este tocmai cel mai util in productivitate, mai ales daca stai aproape de el, dar ar putea sa te ajute daca ti s-a stricat monitorul de la PC sau vrei un ecran mai mare decat cel de pe laptop.

Galerie foto 3 imagini

thumbs



thumbs



thumbs


Cel mai mult mi-a placut la noul webOS faptul ca poti sa personalizezi ecranul de setari rapide si poti sa ai la indemana setari de imagine pentru care ar trebui sa navighezi prin multe meniuri. Si faptul ca totul este extrem de rapid ajuta mult la fluidizarea experientei de utilizare.

LG C3 este unul dintre cele mai bine "dotate" televizoare din piata

Fiind utilizator de LG CX mi-a fost usor sa fac comparatii intre cele doua televizoare. In primul rand, pot sa ii linistesc pe cei care au astfel de modele ca nici anul acesta nu este momentul pentru upgrade. LG C3 este intr-adevar semnificativ mai rapid in meniuri si afiseaza imagini mai luminoase in majoritatea scenariilor, insa diferenta nu este atat de mare incat sa merite schimbarea televizorului.

thumbs

C3 foloseste noile paneluri OLED Evo de la LG, care vin cu imbunatatiri in special la nivelul luminozitatii. Acest lucru este mai degraba evident in continut SDR, adica atunci cand te uiti la canale de televiziune sau pe YouTube, decat in continut HDR, precum filme si seriale in Dolby Vision sau HDR10. Desigur, exista o diferenta si in HDR, dar este mai subtila, intrucat majoritatea filmelor si serialelor au loc in medii nu foarte luminoase.

De altfel, in testele de luminozitate pe care le-am vazut online (RTINGS), limita superioara de luminozitate in HDR a fost de cam 800-850 nits, fata de 700-750 pe modele precum C9, CX sau C1. In SDR insa, LG C3 atinge si 450 nits, ceea ce este o valoare mare pentru un OLED. Secretul este sa opresti setarile de economisire de energie si sa configurezi un profil deja calibrat din fabrica, precum FILMMAKER MODE, Expert Bright Room sau Expert Dark Room pe luminozitate 100, contrast 100 si sa alegi Peak Brightness High.

{11}

Imbunatatirile tehnologiei OLED Evo nu sunt doar la nivelul panelului, care este imbunatatit, insa si la nivelul procesarii de imagine. Noul cip Alpha 9 Gen 6 promite procesare de imagine mai buna, oferind chiar si o demonstratie a modului in care poate imbunatati o imagine la calitate slaba in timpul configurarii. Personal cred ca aceste functii sunt cam exagerate de producatori. Intr-adevar, pot sesiza mici diferente in definitia imaginii fata de un CX, de exemplu, insa acestea pot fi observate doar daca le ai pe amandoua unul langa celalalt.

Ce pot aprecia insa fata de generatiile precedente este o luminozitate semnificativ imbunatatita in continut Dolby Vision, desi cea mai mare problema a televizoarelor LG inca nu a fost complet rezolvata. LG C3 este la fel de sensibil precum modelele anterioare la ABL (Automatic Brightness Limiter), care scade treptat luminozitatea in anumite scene, in special in cele foarte luminoase sau foarte intunecate. Atunci cand cadrul se schimba pe o scena cu luminozitate diferita, imaginea se intoarce la setarile de luminozitate "normale". In general, nu observi asta, dar in episoade cu secvente foarte intunecate, precum Driftmark, din House of the Dragon, unde majoritatea actiunii are loc pe intuneric, uneori ajungi sa nu mai vezi nimic daca nu ai si lumina stinsa. Eu unul rezolva asta prin chemarea meniului atunci cand sesizez ca nu mai vad actiunea. As prefera o optiune care sa ma lase, pe propriul risc sa pastrez luminozitatea constanta in timpul acestor secvente. (limitarea exista din cauza protectiilor anti-burn-in).

{12}

Adevarul este ca burn-in-ul, candva motivul pentru care multi evitau OLED-urile, se dovedeste a nu mai fi o problema in cazul ultimelor generatii de televizoare. Atat timp cat consumi un continut variat si nu tii toata ziua televizorul aprins pe un singur canal, nu ar trebui sa ai probleme din acest punct de vedere. Televizorul are oricum sisteme de protectie, precum scaderea luminozitatii logo-urilor pe care le detecteaza pe ecran, miscarea subtila a ecranului cu cativa pixeli (Pixel Shift) si Pixel Refresh care ruleaza automat atunci cand televizorul este stins dupa cel putin 4 ore de functionare si un program mai intens dupa 2000 de ore.

La capitolul sunet, am fost impresionat prima data cand am pornit televizorul cu functia de optimizare AI activa, insa cei care isi cumpara televizoare din aceasta gama cu siguranta le vor aseza langa un sistem audio sau un soundbar. Sunetul este puternic, insa lipsa basului produsa de un woofer se simte in timpul filmelor sau jocurilor. Sunetul este destul de bun pentru urmarirea programelor TV sau pentru YouTube.

{13}

Am mentionat anterior functiile de gaming pentru streaming, dar acestea nu vor fi de interes pentru gamerii pasionati. Pentru acestia, LG include in continuare meniul dedicat Game Optimizer, care nu pare ca a primit mari imbunatatiri de la contactul meu cu LG C1 de acum doi ani. Televizorul poate rula jocuri in 4K la 120 Hz cu HDR pornit (chiar si in Dolby Vision pe Xbox Series X), este compatibil cu tehnologii VRR precum FreeSync Premium de la AMD si G-Sync de la NVIDIA si respecta standardul HDMI 2.1 pentru latenta scazuta automata in gaming (ALLM) si, mai nou, nu face tranzitie automata intre modurile cu refresh variabil si fara refresh variabil, fara sa mai "taie" temporar imaginea. Totul este mult mai rapid.

Conectat la un PlayStation 5, am putut observa imediat luminozitatea crescuta, chiar si in meniurile consolei, iar in jocuri, in special in secventele nocturne, culorile par sa fie putin mai saturate, cu o intensitate mai mare a luminii decat in trecut. Altfel, este inca un televizor excelent pentru gaming de la LG, si probabil unul dintre putinele care ofera intregul set de functii si standarde de top ale momentului.

Galerie foto 4 imagini

{14}



{15}



{16}



{17}


Concluzii

Un upgrade semnificativ pentru cei care au deja televizoare OLED din generatiile mai vechi reprezinta insa modelul G3, din gama superioara, care vine cu tehnologia MLA (Micro Lens Array), care creste si mai mult luminozitatea. Pentru aceasta tehnologie pe variantele C, la un pret mai accesibil, probabil ca va mai trebui sa asteptam cel putin pana anul viitor sau peste doi ani.

Astfel, LG C3 doar continua sirul de imbunatatiri anuale mici, care, la un moment dat vor incepe sa fie din ce in ce mai multe si vor putea justifica un upgrade. Daca sunteti in cautarea unui televizor din gama medie-superioara, LG C3 are cam de toate in acest moment, insa, daca aveti bugete limitate si mai gasiti in stoc variante C2 sau C1 la discount-uri mari, si acelea sunt in continuare optiuni foarte bune.

Articolul LG C3: un OLED mai luminos, cu imbunatatiri pe toate planurile apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare