×

Accesează
contul existent

Telefoane

Pixel 9a Review: mezinul familiei de smartphone-uri de la Google

Pixel 9a Review: mezinul familiei de smartphone-uri de la Google

08.05.2025, 17:19 By thumbs

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Dupa ce, in toamna anului trecut, am avut si noi ocazia sa ne aliniem, la zi, cu restul regiunilor importante, primind "la timp" cuplul de smartphone-uri Pixel 9 si Pixel 9 Pro, Google recidiveaza acum cu Pixel 9a, fratele mai mic al seriei, dar si mai accesibil din punct de vedere financiar. Un pret de achizitie mai scazut este echivalent, de cele mai multe ori, cu sacrificii si compromisuri calitative, unele mai evidente, altele mai putin importante. Ramane de vazut daca, in ciuda acestor mici lipsuri, Pixel 9a se prezinta drept o optiune demna de luat in seama pentru cine cauta un smartphone nou la un pret competitiv.

Prima impresie ramane buna

In ciuda faptului ca si Google a decis sa ofere doar strictul necesar in cutiile telefoanelor sale (a se citi un cablu USB Type-C pentru incarcare si o cheita pentru cartela SIM), experienta de unboxing pentru Pixel 9a lasa in continuare impresia ca ai de-a face cu un produs premium. Si constructia acestui smartphone, chiar daca s-a recurs la plastic pentru partea din spate, este peste medie, cu cadru metalic de aluminiu si protectie impotriva prafului si apei certificata IP68.

Unii vor comenta ca Pixel 9a isi pierde un pic din personalitate odata cu eliminarea "vizorului" in care erau gazduite camerele pe modelele 9 si 9 Pro, insa, personal, apreciez aceasta decizie de design. Vizual, Pixel 9a arata in continuare ca un Pixel, insa camerele "aliniate" in mare parte cu spatele telefonului ii confera o stabilitate mult mai mare atunci cand este plasat pe o suprafata plata. Ba chiar si husa de protectie pusa la dispozitie de Google pentru acest review este una de calitate, care ar fi de preferat in fata majoritatii ofertelor provenite de la producatori terti.

thumbsFoto: Pixel 9a, alaturi de husa de protectie oferita de Google

O alta bila alba este reprezentata de ecranul plat cu care este echipat Pixel 9a, de tip pOLED, cu diagonala de 6,3 inci, rezolutie FullHD+ (2424×1080) si rata de refresh maxima de 120 Hz. Din motive doar de Google cunoscute, refresh-ul este din nou setat la numai 60 Hz "din fabrica", deci, daca vreti o experienta de utilizare mai fluenta, nu uitati sa corectati acest neajuns din meniul de setari al telefonului. Aminteam mai sus de inevitabilele compromisuri, iar aici le gasim in ceea ce priveste marginile ecranului, ceva mai grosute decat la alte smartphone-uri contemporane, precum si la protectia ecranului, acesta fiind acoperit "doar" cu Gorilla Glass 3. De asemenea, desi Google listeaza o luminozitate de top de 2700 de niti pentru acest device, nu de putine ori de-a lungul testului am simtit nevoia de a ajusta manual aceasta caracteristica pentru ca ecranul era pur si simplu prea intunecat.

In privinta procesorului, Google a adoptat acelasi Tensor G4 de la modelele Pixel 9 si Pixel 9 Pro, un cip optimizat mai degraba pentru post-procesare a fotografiilor si AI, decat pentru putere bruta. Astfel, chiar daca in benchmark-uri Pixel 9a nu va obtine rezultatele unor flagship-uri echipate cu procesoare de top de la Qualcomm sau MediaTek, in viata de zi cu zi nu veti simti mari diferente, nici macar in jocuri.

thumbsFoto: Pixel 9a, partea frontala.

Totusi, un capitol la care ies din nou in evidenta compromisurile este cel al memoriei RAM, doar 8 GB pe Pixel 9a fata de 12 / 16 GB, cat regaseam pe Pixel 9 / Pixel 9 Pro. Din nou, in utilizarea obisnuita a telefonului, nu veti simti mari diferente, insa, din cauza cantitatii mai reduse de memorie RAM, Google a implementat un model AI Gemini ceva mai limitat ca posibilitati, lipsind facilitati precum cautarea prin screenshot-uri sau imagini. Sincer, personal nu prea-mi pasa, nefolosind deloc Gemini sau alti asistenti AI. Stocarea modelului pe care l-am avut in test este de 128 GB, de tip UFS 3.1, existand si un model de 256 GB.

Unde exceleaza insa Pixel 9a, la fel ca in cazurile fratilor sai mai mari, este la suportul software promis de Google, acest terminal urmand sa primeasca update-uri de OS si securitate vreme de 7 ani de aici incolo. Ramane de vazut daca 8 GB de memorie RAM vor mai face fata pe o perioada atat de lunga, dar asta este alta discutie. Cert este ca telefonul soseste cu Android 15 preinstalat, cu skin-ul sau cat de poate de stock si curat, o gura de aer proaspat fata de skin-urile cam aglomerate folosite de multi dintre producatorii chinezi.

Bateria este surprinzator de generoasa, cu capacitatea de 5100 mAh, pentru un dispozitiv cu diagonala ecranului de numai 6,3 inci. Asteptati-va astfel la o durata de viata peste medie intre incarcari, aspect demn de lauda. Din pacate, incarcarea tot lenta este, la 23W prin fir (prin standardul Power Delivery) si numai 7,5W wireless. Daca va era dor sa asteptati aproape 2 ore pentru a incarca complet un telefon, Pixel 9a va va satisface acest... fetis.

thumbsFoto: Pixel 9a, partea din spate.
Unde Google continua sa greseasca

Unul dintre cele mai enervante elemente ale unui smartphone de la Google, iar Pixel 9a nu face exceptie, este butonul de Power, plasat pe latura dreapta, deasupra celor dedicate ajustarii volumului si nu sub acestea, cum ar fi normal. Astfel, de fiecare data cand incerc sa pornesc ecranul, ma trezesc apasand pe volume up/down, acolo fiind pozitia unde, pe toate celelalte telefoane, regasesti butonul Power. In continuare nu inteleg incapatanarea de a pastra acest plasament, lipsit de ergonomie si neintuitiv.

De asemenea, daca pot trai cu setarile pozitionate in alte meniuri decat m-am obisnuit la alte telefoane cu Android, ma scoate din sarite faptul ca, in continuare, Google forteaza plasamentul barei de cautare proprii sub icoanele obisnuite de telefon, mesagerie, camera etc. Nici acum nu poate fi eliminata si nici macar mutata.

thumbsFoto: Butonul de Power este in continuare plasat incomod, deasupra celor de volum.
Lumina buna, camere bune

Dispozitivele Pixel s-au remarcat, de-a lungul anilor, gratie rezultatelor foto excelente livrate de camerele acestora. Am mai zis-o: nu este neaparat meritul hardware-ului, ci a post-procesarii fotografiilor, care livra instantanee numai bune de postat pe retelele de socializare. Iar, in mare parte, nici Pixel 9a nu se abate de la aceasta linie.

In privinta obiectivului principal, Pixel 9a utilizeaza un senzor nou, de 48 MP, cu apertura de 1,7 si stabilizare optica. Obiectivul secundar este unul ultra-wide de 13 MP, apertura de 2,2 si unghi de 120 . Daca vreti zoom, acesta se realizeaza in mod digital, prin crop pe senzorul principal. Camera selfie, in schimb, beneficiaza de un senzor de 13 MP.

thumbsFoto: Camerele de pe Pixel 9a.

In practica, lucrurile stau exact asa cum ma asteptam: in conditii de lumina buna, toate camerele de pe Pixel 9a pot captura cadre mai mult decat satisfacatoare, nuantele de culori fiind asemanatoare, indiferent daca folositi senzorul principal sau cel ultra-wide. Ba chiar si zoom-ul digital, daca va limitati la valoarea 2x, ofera niste rezultate mult peste medie, fiind perfect utilizabil. La fel si in cazul fotografiilor realizate cu modul Portret, unde atat subiectii umani, cat si cei non-umani au fost reprodusi bine, fara decupaje aiurea.

thumbsFoto: Fotografie realizata cu obiectivul principal de pe Pixel 9a.
thumbsFoto: Fotografie realizata cu obiectivul ultra-wide de pe Pixel 9a.
thumbsFoto: Zoom digital 2x pe Pixel 9a.

Trebuie sa recunosc insa ca ma asteptam la rezultate mult mai bune cand vine vorba despre fotografiile pe timp de noapte. Chiar si folosind obiectivul principal, cu modul de noapte activat, am obtinut doar fotografii pline de zgomot si lipsite de detaliu. Rezultatele pe timp de noapte au fost si mai rele in ceea ce priveste camera ultra-wide, cu culori si mai sterse si o lipsa evidenta de claritate.

In privinta camerei selfie, rezultatele au fost similiare: peste medie pe timp de zi, inclusiv in modul portret, si aproape inutilizabile pe timp de noapte.

thumbsFoto: Fotografie realizata cu modul Portrait pe Pixel 9a.

Cand vorbim de filmare, din nou rezultatele au fost foarte bune ziua, senzorul principal fiind capabil sa filmeze chiar si 4K cu 60 de cadre pe secunda. Merita amintita si stabilizarea activa, mai performanta decat cea standard (satisfacatoare, la randul sau), daca sunteti dispusi sa va multumiti cu fisiere video de calitate ceva mai scazuta (1080p/30fps). In schimb, din nou, nu pot recomanda filmarile de niciun fel cu Pixel 9a pe timp de noapte.

Nu lipsesc nici functiile AI cu care eram deja obisnuiti, precum "Add Me" (introdusa odata cu fratii mai mari Pixel 9 si 9 Pro) sau Magic Eraser. Ce am remarcat insa, cu oarecare surprindere, este ca acest Magic Eraser da rezultate evident mai slabe decat functia similara implementata, spre exemplu, in Galaxy AI pe telefoanele Samsung. Se descurca decent cand vine vorba de "camuflarea" obiectelor nedorite (le confera culori care se integreaza mai bine in mediul inconjurator), insa, cand vine vorba de eliminarea acestora, generarea de continut pentru spatiul ramas gol nu este cea mai fericita.

thumbsFoto: Fotografie de noapte realizata cu obiectivul principal de pe Pixel 9a.
thumbsFoto: Fotografie de noapte realizata cu obiectivul ultra-wide de pe Pixel 9a.
Concluzie

Revenind la ce aminteam in primele paragrafe ale acestui review: Pixel 9a face unele compromisuri fata de fratii sai mai mari, insa nu neaparat deranjante pentru un utilizator normal. Ecranul este in continuare de buna calitate, constructia la fel, procesorul se poate achita cu brio de orice sarcina solicitanta din ziua de azi, iar suportul software promite sa fie longeviv. Pe de alta parte, ma asteptam la rezultate ceva mai bune pe partea de camera, in special pe timp de noapte, iar bateria, desi generoasa, se incarca mult prea greu pentru standardele actuale.

Tras in jos si de pretul sau, acest model fiind vandut in continuare in schimbul unor sume ce variaza intre 2500 si 2800 lei, Pixel 9a paleste in fata altor modele concurente mid-range. Daca pretul va ajunge insa, in timp util, sub pragul psihologic de 2000 lei, atunci mezinul familiei Pixel de la Google s-ar putea transforma intr-o optiune cu adevarat interesanta.

Articolul Pixel 9a Review: mezinul familiei de smartphone-uri de la Google apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare