![]() |
18.02.2025, 15:15
By
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Fara urma de indoiala, lansarile de la inceput de an ale noilor flagship-uri din gamele Galaxy S sunt cele mai importante pentru Samsung, dictand inclusiv modul in care celelalte produse ale companiei vor fi percepute in restul anului. Iar dintre acestea, este logic ca producatorul sud-coreean sa se concentreze, in primul rand, pe varful de gama - acum Galaxy S25 Ultra -, perceput drept "best of the best" in privinta a ce are Samsung de oferit in 2025. Sa nu uitam ca predecesorul acestui telefon - Galaxy S24 Ultra - a fost un dispozitiv extrem de bine conceput, care a excelat in 2024 la mai toate capitolele, aflandu-se pe listele de recomandari ale tuturor publicatiilor de profil. Asadar, ce te faci cand propriul tau smartphone de anul trecut reprezinta unul dintre principalii concurenti ai modelului tau flagship de anul acesta?
Constructie si design. Avantaj S25 UltraAminteam mai devreme ca Galaxy S24 Ultra a excelat la mai toate capitolele, una dintre exceptii fiind design-ul sau greoi si colturos. Aici a adus Samsung poate cele mai "palbabile" imbunatatiri modelului S25 Ultra, eliminand colturile ascutite, incomode mai ales atunci cand incercai sa tii telefonul intr-un buzunar mai stramt, si inlocuindu-le cu cele rotunjite, design-ul devenind aproape identic cu cel al modelelor S25 si S25 Plus (sau S24 si S24 Plus, daca vreti).
Astfel, poate ca Galaxy S25 Ultra pierde un pic din propria identitate vizuala (in comparatie cu S24 Ultra), insa castiga foarte mult in ceea ce priveste factorul ergonomic. Adaugati si constructia de calitate inalta, cu ecran plat si cadru metalic din titan, dar si greutatea mai mica decat cea a modelului flagship de anul trecut si obtineti imaginea telefonului aproape perfect in ceea ce priveste usurinta si comoditate in utilizare. In ceea ce priveste rezistenta la praf si apa, Samsung poate merita sa fie un pic trasi de urechi: concurenta a facut deja pasul la certificare IP69, in timp ce S25 UItra se multumeste in continuare cu IP68.
In schimb, S25 Ultra face pasul la sticla Gorilla Glass Armor 2 pentru protectia ecranului, aceasta asigurand, precum o facea si prima generatie de pe S24 Ultra, un strat antireflectiv la care alti producatori de telefoane pot doar sa viseze. Pe de alta parte, dupa luni intregi de folosire, stratul oleofob de pe S24 Ultra da semne de slabiciune, ecranul telefonului murdarindu-se foarte rapid de amprente si alte impuritati. Ramane de vazut daca si protectia ecranului, in cazul lui S25 Ultra, va imbatrani la fel de repede.
Specificatiile de top nu (mai) reprezinta un factor decisivNu ma intelegeti gresit, fiind vorba despre varful ofertei celor de la Samsung in ceea ce priveste smartphone-urile, era logic ca S25 Ultra sa adopte unul dintre modelele de top de procesoare disponibile pe piata, "alesul" fiind Snapdragon 8 Elite de la Qualcomm, intr-o editie personalizata "Made for Galaxy". Desi in cadrul evenimentului de lansare oficialii Samsung insistau ca nu mai este vorba despre un model supratactat al cipului Qualcomm, se pare ca adevarul este altul. Cele doua nuclee principale ale variantei "Made for Galaxy" beneficiaza de frecvente de functionare mai ridicate, 4,47 GHz vs. 4,32 GHz, asigurand terminalului Samsung pozitii fruntase in mai toate benchmark-urile.
Pe de alta parte, nu am fost niciodata adeptul acestor unelte de benchmarking "sterile", care nu fac decat ca telefoanele sa se razboiasca in privinta unor cifre, cu foarte putina relevanta pentru experienta unui utilizator normal. Adevarul este ca Samsung Galaxy S25 Ultra se va comporta "ca un campion", indiferent de aplicatiile sau jocurile pe care i le puneti in fata. La fel de adevarat este ca orice telefon dotat cu un procesor de top cat de cat recent, inclusiv S24 Ultra cu al sau Snapdragon 8 Gen 3, se va comporta la fel de bine, in sensul in care utilizatorul nu va percepe diferente notabile intre cele doua terminale. Aceasta paritate este ajutata si de cantitatea de memorie RAM identica intre cele doua generatii de telefoane, Samsung optand pentru "numai" 12 GB de memorie RAM atat pentru flagship-ul din 2024, cat si pentru cel de anul acesta. Din nou, sud-coreenii sunt un pic depasiti, concurenta venind cu modele care pleaca de la 16 GB de memorie RAM.
Si in ceea ce priveste ecranele propriu-zise, diferentele dintre S24 Ultra si S25 Ultra sunt aproape inexistente: avem parte de display-uri de calitate Dynamic LTPO AMOLED 2X, cu rezolutie de 3120×1440 si rate de refresh variabile ce pot urca pana la 120 Hz, suport pentru standardul propriu HDR 10+ si o luminozitate maxima de 2600 de niti. Daca intr-adevar stati sa cautati cu rigla diferente, diagonala ecranului de la S25 Ultra a crescut la 6,9 inci (de la 6,8 la modelul anterior), imbunatatire facilitata de schimbarile de design si diminuarea dimensiunilor "ramei" care incadreaza ecranul.
Per total insa, reiteram ideea ca, in ciuda cipului mai puternic, utilizatorul normal nu va percepe vreo diferenta notabila in privinta modului in care telefonul ruleaza aplicatiile solicitante sau raspunde la comenzi.
Cel mai complet sistem de camere disponibil pe un smartphone?Cu o astfel de afirmatie se putea lauda si flagship-ul anterior de la Samsung, S24 Ultra fiind dotat cu celebrul sistem de patru camere pe spate, doua dintre acestea fiind dedicate diferitelor niveluri de zoom optic. Iar Galaxy S25 Ultra pastreaza aceasta formula apreciata, aducandu-i imbunatatiri minime.
Mai exact, senzorul principal ramane cel de 200 MP, cu apertura 1,7 si stabilizare optica, acompaniat de cele doua camere telephoto amintite mai devreme: 10 MP, apertura 2,4, stabilizare optica pentru zoom optic 3x, respectiv 50 MP periscopic, apertura 3,4, cu stabilizare optica si 5x zoom optic. Principala imbunatatire adusa sistemului de camere, la nivel hardware, este inlocuirea senzorului ultra-wide cu un model de 50 MP, apertura 1,9, cu autofocus, capabil de fotografiere macro. Evident, nu lipseste nici camera selfie, cu un senzor de 12 MP capabil de autofocus.
Pe langa acestea, conform Samsung, avem parte si de rutine imbunatatite de post-procesare, care ar trebui sa imbunatateasca calitatea fotografiilor in comparatie cu modelele anterioare.
Iar rezultatele, in marea lor parte, sunt pe masura acestor specificatii. In conditii de lumina suficienta, putine lucruri pot fi reprosate cadrelor capturate cu camera principala. Ba chiar si obiectivul ultra-wide tine acum pasul, desi am sesizat, in cazurile ambilor senzori, un comportament previzibil in privinta saturarii culorilor. Mai exact, cand alte nuante domina cadrul unei imagini, fotografiile rezultate au culori echilibrate, care incearca sa reproduca ceea ce vede si ochiul uman. Totusi, cand dominanta in cadrul este vegetatia, atunci si verdele din fotografie "scapa de sub control", devenind mult mai accentuat decat este in realitate.
In schimb, camerele telephoto fac o treaba foarte buna, mai ales in ceea ce priveste fotografiile pe timp de zi. Iar usurinta cu care poti comuta intre 2x (crop digital pe senzorul principal), 3x, 5x sau 10x pentru zoom, cu rezultate pe masura, ofera o libertate de "miscare" apreciabila pentru fotografii amatori, fara cunostinte avansate. Chiar si cand se trece in domeniul zoom-ului hibrid, pana la 30x, rezultatele sunt utilizabile. Nu va bazati insa pe promisiunile de zoom 100x: acesta este posibil, insa deloc recomandat, imaginile rezultate fiind foarte neclare.
Fotografiile de tip portret merita mentionate, S25 Ultra oferind rezultate peste asteptarile mele la acest capitol: decupajul a fost satisfacator chiar in conditiile unor subiecti non-umani complicati, modul portret descurcandu-se onorabil si in ceea ce priveste fotografiile selfie. Calitatea decupajului a scazut insa in conditii de noapte, comportament oarecum previzibil.
Daca tot am ajuns la fotografiile realizate in conditii de lumina insuficienta, camera principala si cea ultrawide au dat din nou rezultate absolut satisfacatoare, culorile luminilor diferind insa intre cele doua obiective. In anumite cazuri, si cele doua camere telephoto au livrat fotografii mai mult decat utilizabile in conditii de noapte.
In ceea ce priveste filmarea, din nou usurinta cu care se poate comuta intre nivelurile disponibile de zoom, fara pierderi calitate perceptibile, ar trebui sa transforme Samsung Galaxy S25 Ultra intr-un dispozitiv preferat de cei care inregistreaza multe clipuri video. Din pacate, calitatea se degradeaza vizibil atunci cand filmezi noaptea, mai ales in ceea ce priveste camerele cu zoom.
Baterie, stylus si inteligenta artificialaAm mai amintit, pe parcursul acestui articol, de capitole la care Samsung Galaxy S25 Ultra pare ramas usor in urma concurentei. La aceasta lista puteti adauga lejer si bateria telefonului, de o capacitate de "numai" 5000 mAh. Cum adica numai 5000 mAh? Acum cativa ani, aceasta valoare era maximul la care se putea spera in ceea ce priveste bateriile pentru telefoane, iar acum ne plangem? Da, pentru ca avem deja concurenti pe piata care au facut pasii catre tehnologii mai noi si mai performante, care permit implementarea de baterii cu capacitati care depasesc si 6000 mAh. Iar de la flagship-ul celui mai mare producator de smartphone-uri din lume ma asteptam fix la astfel de imbunatatiri.
Este adevarat, la fel ca in cazul lui S24 Ultra, cei 5000 mAh sunt suficienti pentru a sustine 1,5-2 zile de utilizare normala a telefonului. Chiar si asa, rezervati-va ceva timp pentru incarcarea acestei baterii, atunci cand este nevoie: charging-ul pe fir functioneaza doar la maximum 45 W, macar o ora fiind necesara pentru incarcarea completa a telefonului. Avand in vedere insa ca S25 Ultra nu este livrat cu un charger in pachet, aceasta durata se poate extinde, in functie de incarcatorul de care dispuneti deja.
Daca in privinta bateriei lucrurile au ramas neschimbate fata de anul trecut, S-Pen-ul inclus in S25 Ultra este inferior celui din modelul flagship anterior. Samsung afirma ca a studiat modul in care utilizatorii isi utilizeaza acest stylus, eliminand optiuni folosite foarte rar, precum cele ce tineau de conexiunea Bluetooth dintre S-Pen si telefon (care nu mai exista deloc acum). Asadar, uitati de gesturi de navigatie realizate cu S-Pen-ul sau utilizarea acestuia drept declansator de la distanta pentru camera foto. Personal, consider aceasta miscare drept un pas inapoi, utilizatorii dependenti de S-Pen (ce-i drept, probabil destul de putini) avand tot dreptul sa fie nemultumiti de implementarea acestui accesoriu pe S25 Ultra.
In privinta inteligentei artificiale, S25 Ultra in niciun caz nu mai reprezinta revolutia pe care a marcat-o introducerea acestor functii odata cu gama S24. Da, optiunile cu care sunteti obisnuiti deja in privinta editarii de fotografii sunt inca acolo, la locul lor, si reprezinta, in scenariile personale de utilizare ale unui smartphone, cam singurele facilitati AI pe care le consider cu adevarat utile. Dar acestea sunt disponibile si pe S24 Ultra si vor fi extinse si aduse la nivelul de pe S25 Ultra odata cu sosirea One UI 7.0 pe terminalele mai vechi ale Samsung.
Cat despre noile NowBar (cu NowBrief) sau asistentul Gemini, le consider intr-atat de utile incat au fost printre primele lucruri pe care le-am dezactivat atunci cand am configurat initial S25 Ultra pentru utilizarea proprie. Ca mentiune, desi NowBrief poate fi dezactivat din meniul de setari, NowBar nu poate fi eliminat complet, insa nici nu este la fel de enervant si intruziv precum m-as si asteptat sa fie.
ConcluzieIn privinta concluziilor, acestea nu pot fi trase fara a arunca o privire la preturile la care sunt disponibile diferitele variatii de Samsung Galaxy S25 Ultra in tara noastra, cele mai accesibile situandu-se, in acest moment, undeva in jurul pragului de 6500 lei. La aproape 2000 de lei mai putin, gasiti solutiile Galaxy S24 Ultra, aproape la fel de performante, cu acelasi AI, aceeasi baterie, aceeasi memorie RAM, stylus mai bun, diferentele fiind facute de (unele dintre) camere si procesorul nu atat de performant. Chiar si asa, in acelasi buget poti beneficia de o experienta de flagship, plus inca un telefon mid-range pentru un alt membru al familiei.
Asadar, recomandarea mea este sa mai asteptati in privinta lui Galaxy S25 Ultra. Anii trecuti ne-au demonstrat ca preturile telefoanelor Samsung devin destul de rapid mult mai accesibile, iar aparitia One UI 7.0 pentru S24 Ultra ne va lamuri daca trecerea la generatia actuala este neaparat necesara sau putem opta, fara mari regrete, pentru modelul de anul trecut.
Articolul Samsung Galaxy S25 Ultra Review: trebuie cumparat sau mai poate astepta? apare prima data in Go4IT.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.