![]() |
29.08.2023, 13:11
By
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Anul trecut, Sony a actualizat seria de casti over-ear, cu modelul premium WH-1000XM5, iar anul acesta, compania japoneza ofera atentie si gamei high-end din categoria true wireless. Noile WF-1000XM5 vin sa inlocuiasca in oferta companiei modelul XM4, lansate in urma cu mai bine de doi ani, iar imbunatatirile promise sunt importante pentru cei care tin sa detina castile cu cea mai buna calitate audio si cele mai avansate functii din piata.
WF-1000XM5 reprezinta o "miniaturizare" a tehnologiilor Sony din zona true wirelessCel mai mare upgrade pe care WF-1000XM5 l-au primit fata de generatia anterioara este la capitolul design. De la modelul XM3, care era voluminos si greu, modelul XM4 a venit cu o reducere a dimensiunii castilor, iar XM5 aduce in sfarsit aceasta serie in rand cu restul pietei. Nu mai trebuie sa te cari cu o cutie mare si voluminoasa pentru a avea in buzunar cele mai performante casti true wireless. Cutia este semnificativ mai mica, similara cu o cutie pentru AirPods Pro, principalul concurent din piata. Castile au dimensiuni reduse cu 25% fata de XM4 si sunt cu 20% mai usoare.
Carcasa este realizata dintr-un plastic mat, placut la atingere, insa nu mi se pare ca este foarte diferit fata de cel pe care l-am intalnit pe castile LinkBuds S, de acum cateva luni. De altfel, cele doua perechi de casti sunt foarte similare din multe puncte de vedere, chiar daca au preturi foarte diferite.
Castile sunt insa realizate dintr-o combinatie de plastic lucios, pe margini, care asigura un design mai elegant, reflexiile luminii scotand in evidenta forma ergonomica a castilor, realizata pentru a se mula pe interiorul urechii. Partea exterioara, unde sunt amplasate zonele tactile, are o textura mata, iar atat cutia, cat si castile au accente aurii, care ar trebui sa reflecte exclusivismul acestei perechi de casti. Castile sunt rezistente la stropi de apa si transpiratie, deci pot fi folosite pentru activitati sportive, dar nu sunt rezistente la scufundari. De asemenea, cutia de transport nu are niciun fel de rezistenta, deci ar fi o idee buna sa o protejati mai bine.
Castile WF-1000XM5 sunt livrate intr-un pachet din carton reciclat, iar singurele accesorii sunt mai multe perechi de dopuri din spuma, si un cablu de incarcare USB-C. Dopurile cu spuma sunt un bonus exclusiv acestui model, intrucat majoritatea sunt livrate cu dopuri din silicon, iar cei care vor dopuri care sa izoleze mai bine trebuie sa le cumpere separat.
WF-1000XM5 ofera o experienta de auditie "premium"Chiar daca sunt cele mai "premium" casti pentru consumatorii de rand, aceste casti nu se simt insa diferite de multe alte casti mai ieftine din piata, ceea ce sugereaza ca am ajuns in punctul in care piata s-a cam stabilizat si este putin loc de inovatie de acum inainte. De altfel, in afara de cateva capabilitati exclusive Sony, multe casti de doua ori mai ieftine, inclusiv LinkBuds S de la Sony, ofera cam aceleasi capabilitati.
Desigur, atunci cand vine vorba despre calitatea audio, nu prea exista casti de acest gen care sa intreaca WF-1000XM5, dar nici modelele concurente nu sunt foarte departe. Sony are niste difuzoare de top, numite Dynamic Driver X, care redau toate frecventele extrem de clar, alaturi de mai multe procesoare avansate pentru a "curata" sunetul.
Profilul "standard" de sunet este destul de plat, poate cu putin bas extra, dar cred ca va multumi multi fani ai profilurilor balansate. Exista mai multe profiluri audio predefinite, sau chiar manuale, cat si un nou tip de ajustare intuitiva. Ai mai multe profiluri predefinite, pe care le poti incerca, apoi poti sa rafinezi alegerea, aplicatia oferind si alte profiluri secundare. Dupa doua sau trei alegeri succesive, castile iti creeaza un profil personalizat, fara sa modifici manual egalizatorul.
Galerie foto 7 imaginiExista un procesor V2, pe care l-am mai intalnit pe produse de la Sony, care asigura redare Hi-Res Audio pe 24 biti, cat si un LDAC integrat, care permite redare la calitate mai inalta. De asemenea, functia DSEE Extreme poate folosi AI pentru a imbunatati calitatea melodiilor compresate prin analizarea instrumentelor in timp real si imbunatatirea definitiei sunetului. In functie de calitatea la care asculti muzica, aceste tehnologii pot face o diferenta mai mare sau mai mica, dar pentru servicii de streaming, de exemplu, redarea ar trebui sa fie mai clara pe aceste casti decat pe alte modele.
Sony integreaza si tehnologia de sunet la 360 de grade, dar numai pe servicii care nu se regasesc in Romania. Nu le poti folosi in Apple Music, de exemplu, care are suport pentru sunet 3D. Aceste casti pot insa sa ofere ceva ce nu pot oferi alte casti: conectarea la un televizor Bravia cu un reciever WLA-NS7, pentru redarea de sunet spatial in format Dolby Atmos. Aceasta functie pare sa fie dedicata celor care sunt deja in ecosistemul Sony.
{11}
Castile Sony au fost printre primele care au impresionat atunci cand au introdus tehnologiile ANC, iar de la generatie la generatie, compania spune ca ofera imbunatatiri. Compania foloseste cate trei microfoane de pe fiecare casca, alaturi de un procesor dedicat numit QN2e, pentru a realiza o izolare fonica cat mai precisa. Intr-adevar, izolarea este buna, dar cred ca si castile in-ear de acest tip si-au cam atins limitele fizice pentru cantitatea de sunet din exterior pe care pot sa il blocheze.
Chiar si cu noile dopuri din spuma si tehnologiile de anulare a zgomotului, tot nu este eliminat de tot nici macar pentru a acoperi cele mai zgomotoase tronsoane ale metroului din Bucuresti. Totusi, singurul "upgrade" real ar fi sa treci la casti over-ear, intrucat nici alte casti true wireless nu pot elimina complet acel zgomot. Nu am avut niciun zbor in perioada de testare WF-1000XM5, dar din experienta cu LinkBuds S, performanta superioara a acestei perechi ar trebui sa asigure o calatorie confortabila.
Ce m-a impresionat cu adevarat este insa calitatea modului ambiental, care permite sunetului din exterior sa patrunda in casti. Sunetul captat si redat este atat de natural, iar castile stau atat de confortabil in urechi, incat poti uita ca le porti. Singurele momente in care iluzia "dispare" sunt cele in care te misti in raport cu sursa sunetelor si sunetul se misca dintr-o casca in cealalta.
{12}
Ceva ce nu mi-a placut niciodata la multe perechi de casti true wireless se intoarce si pe WF-1000XM5: controlul tactil. Prefer intotdeauna controlul cu atingeri bazate pe miscare, care detecteaza ca am "lovit" intentionat castile, sau controlul prin strangere, fata de cel prin atingeri capacitive. Pur si simplu este greu sa iti asezi castile in ureche fara sa opresti redarea, sau sa schimbi melodia, sau sa activezi sau sa dezactivezi profilurile ANC. Toate aceste comenzi sunt personalizabile din aplicatia Headphones, desigur. Castile au inclusiv integrare cu Spotify Tap, pentru a porni redarea imediat, fara a mai porni separat aplicatia de muzica. Exista inclusiv posibilitatea de a accepta sau respinge apeluri prin miscari ale capului. Am preferat sa tin aceasta functie dezactivata, intrucat nu mi se pare tocmai ceva precis atunci cand faci altceva si incepe sa sune telefonul.
Atunci cand vine vorba despre incarcare si autonomie, acestea sunt unele dintre cele mai bine dotate casti din piata la acest capitol si probabil ca motivul real pentru care sa le cumperi, pe langa calitatea audio de exceptie. Avem 8 ore de redare "pe bune" la o singura incarcare a castilor si inca 16 ore, adica doua incarcari complete, in cutia de transport.
{13}
Mai mult, in doar 3 minute de incarcare, poti obtine 60 de minute de redare, deci chiar si daca, cumva, ramai fara baterie, vei putea sa revii la muzica foarte rapid. Activarea ANC va scadea perioada de redare, dar, in general, o incarcare completa ar trebui sa asigure autonomie pentru majoritatea zborurilor de cursa scurta sau chiar lunga, sau, de ce nu, majoritatea calatoriilor cu trenul sau autocarul. Incarcarea se face fie prin USB-C sau prin incarcare wireless Qi. Poti incarca astfel castile si prin Power Share de pe telefoane compatibile.
Pe langa Fast Pair pe Android, un avantaj pentru cei care folosesc aceste casti la un PC cu Windows este functia Swift Pair, care permite conectarea rapida. De asemenea, poti avea si PC-ul si telefonul conectate simultan, iar castile vor face tranzitia automat intre cele doua atunci cand primesti un apel, sau pornesti redarea pe celalalt.
ConcluziiSony WF-1000XM5 este probabil cea mai bine dotata pereche de casti din categoria true wireless de pe piata din acest moment, insa nu poate primi o recomandare usoara decat pentru cei care nu tin cont de buget. Cei pentru care o pereche de casti de 1.600 lei reprezinta un efort financiar major, pot primi majoritatea capabilitatilor de pe acest model, minus tehnologiile premium, si de pe modele mai ieftine, precum LinkBuds S.
Ce primesti in plus pe WF-1000XM5 este o calitate audio superioara, ANC mai performant, autonomie mai buna si mai multe optiuni de personalizare la nivel software. Aceste capabilitati fac diferenta intre categoria mainstream si cea premium, iar cei dispusi sa plateasca extra se vor bucura de toate aceste bonusuri.
Articolul Sony WF-1000XM5 review: casti true wireless pentru entuziasti apare prima data in Go4IT.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.