×

Accesează
contul existent

Politic-Social

5 state membre ale UE, printre care și România, se opun noului acord comercial cu Ucraina. Care...

5 state membre ale UE, printre care și România, se opun noului acord comercial cu Ucraina. Care este motivul

România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria și-au exprimat opoziția față de acordul comercial revizuit propus între UE și Ucraina.

16.07.2025, 08:54 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Romania, Polonia, Ungaria, Slovacia si Bulgaria si-au exprimat, marti, opozitia fata de acordul comercial revizuit propus intre Uniunea Europeana si Ucraina, invocand preocupari legate de potentiala destabilizare a pietelor agricole ale UE. Problema a fost ridicata in cadrul unei reuniuni a ministrilor agriculturii din UE din 14 iulie, potrivit surselor diplomatice citate de European Pravda. Noul acord comercial urmeaza sa inlocuiasca regimul comercial fara vize cu Ucraina, care a expirat la inceputul lunii iunie, si se bazeaza pe Zona de liber schimb aprofundata si cuprinzatoare (DCFTA) instituita in 2016. Acordul revizuit urmeaza expirarii masurilor comerciale autonome (ATM), care au oferit acces preferential pe pietele UE pentru exportatorii ucraineni de la inceputul razboiului, potrivit agentiei Anadolu. Se doreste modificarea amendamentelor propuse "Cele cinci tari - Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria si Romania - au ridicat problema noilor conditii comerciale cu Ucraina. Ele sunt convinse ca amendamentele propuse la DCFTA ar putea destabiliza pietele europene", a declarat o sursa diplomatica. Comisarul european pentru agricultura, Christophe Hansen, a confirmat ca acordul comercial revizuit a fost discutat la reuniunea de la Bruxelles, la cererea unui grup de state membre. "Am avut o discutie deschisa cu privire la acordul actualizat cu Ucraina", a declarat Hansen. "Am prezentat faptele legate de acord si am subliniat ca acesta este in interesul fermierilor nostri", a adaugat el. Hansen a mentionat, de asemenea, ca revizuirea acordului din 2016 era prevazuta pentru 2021, dar a fost amanata din cauza invaziei pe scara larga a Rusiei in Ucraina. Desi Comisia a incheiat negocierile cu Kievul la 30 iunie, cele cinci tari in cauza continua sa insiste pentru modificarea amendamentelor propuse. Principala lor preocupare este potentialul aflux de produse agricole ucrainene mai ieftine pe piata UE, care, se tem ele, ar putea afecta producatorii interni.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare