×

Economic

Afacerile de familie din Romania mai au nevoie de 15-20 de ani pentru o profesionalizare completa

Afacerile de familie din Romania mai au nevoie de 15-20 de ani pentru o profesionalizare completa

20.10.2023, 18:44 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

"Afacerile de familie din Romania mai au nevoie de 15-20 de ani pentru o profesionalizare completa, pentru ca avem o istorie de sub 35 de ani de capitalism. Cu toate acestea, evolutia unor afaceri de familie din Romania a fost, oricum, spectaculoasa in aceasta perioada", a spus Adriana Cioca, Managing Director al Artemis Romania si membru in board-ul Camerei de Comert Elvetia-Romania (CCE-R), citata de Ziarul Financiar.

Statele Unite ale Americii, Germania si Franta se afla in clasamentul tarilor din care provin afacerile de familie cu cele mai mari venituri in 2023, conform raportului Family Business Index realizat de firma de audit si consultanta EY si University of St. Gallen.

Cele mai mari afaceri de familie au avut o crestere a veniturilor mai mare decat cresterea economiei la nivel global, mai arata rezultatele aceluiasi studiu.

Elvetia se afla pe locul 9 in topul statelor in functie de veniturile afacerilor de familie, conform Family Business Index 2023, cu un numar de 15 afaceri de familie.

"In Elvetia, cele mai mari afaceri de familie genereaza peste 235 de miliarde de dolari, aproape o treime din PIB-ul acestei tari. Procesul de decizie mai scurt, orientarea spre inovatie, reinvestirea profitului, planul de succesiune bine definit si independenta financiara fata de banci sunt cateva dintre caracteristicile afacerilor de familie mature, profesionalizate, din Elvetia, de la care antreprenorii romani au ce invata", a mai spus Adriana Cioca.

Potrivit Family Business Index, trei sferturi (76%) dintre afacerile de familie au o istorie de peste 50 de ani.

"Exista totusi si o serie de trasaturi comune care pun piedici in dezvoltarea afacerilor de familie din Europa de Vest, de la care antreprenorii romani pot invata. De exemplu, in cazul succesiunii in afaceri, unii mostenitori nu sunt suficient de bine pregatiti in domeniile respective pentru a prelua fraiele afacerii familiei, in timp ce managerii adusi din extern <nu rezista> culturii organizationale creata de familie. De asemenea, in unele cazuri, exista o reticenta in a folosi cele mai noi tehnologii sau in folosirea digitalizarii pentru eficientizarea afacerii", a mai explicat Adriana Cioca.

Ea a mai precizat ca generatiile urmatoare de antreprenori care mostenesc afacerile de familie vor avea un rol esential in cresterea performantelor acestor organizatii, in deschiderea catre piete externe, in planificarea strategica si in digitalizarea accelerata a proceselor de business. Cu toate acestea, fara increderea data de parintii-fondatori ai afacerilor, noile generatii nu vor putea continua dezvoltarea afacerilor de familie si profesionalizarea acestora.

"Afacerile de familie sunt coloana vertebrala a economiei globale. Acestea reprezinta a treia putere economica globala a lumii, dupa SUA si China si concentreaza aproximativ 75% din totalul angajatilor la nivel mondial", a concluzionat Adriana Cioca.

In octombrie 2023, Camera de Comert Elvetia-Romania a ajuns la peste 100 de companii membre care au aproape 18.000 de angajati in Romania.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare