×

Accesează
contul existent

Economic

AMRCR: Introducerea unui impozit minim pe cifra de afaceri ar trebui sa fie subiectul unei...

AMRCR: Introducerea unui impozit minim pe cifra de afaceri ar trebui sa fie subiectul unei reglementari separate

25.09.2023, 13:38 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

AMRCR este de parere ca introducerea unui impozit minim pe cifra de afaceri ar trebui sa fie subiectul unei reglementari separate, care sa asigure echitatea fiscala in functie de specificul fiecarei activitati economice, in conditiile in care in anumite sectoare atingerea pragului de 50 milioane euro nu este neaparat una exceptionala, ci rezulta din specificul pietei.

"Reglementarea propusa nu vizeaza un comportament fiscal ci cifra de afaceri, stabilita fara niciun fel de criterii justificative la valoarea de 50 milioane euro. Cu alte cuvinte, tot ceea ce trebuie evitat pentru a nu deveni subiectul acestei reglementari, nu este un anumit comportament fiscal - care a fost invocat ca baza pentru aceasta reglementare - ci doar simpla atingere a unei anumite cifre de afaceri fara alte criterii sau circumstantieri", se arata intr-un comunicat al AMRCR, citat de Ziarul Financiar.

Astfel, exista domenii economice unde nicio companie nu poate ajunge la o cifra de afaceri de acest cuantum.

Insa in altele atingerea unui asemenea prag nu este neaparat una exceptionala pentru ca rezulta din specificul sectorului si al pietei - marje relativ reduse in comparatie cu alte domenii si care pot fi obtinute doar printr-un volum mare de operatiuni comerciale, derulat la costuri operationale - logistice, financiare si de personal - ridicate.

"Acest specific trebuie sa se regaseasca si in natura deducerilor care se aplica si nu pentru o formula de calcul in abstract. Echitatea fiscala ar necesita o abordare diferentiata a modalitatii si nivelului la care un astfel de impozit minim ar putea fi luat in considerare - dupa cum se arata si in propunerea Concordia".

Reprezentantii marilor retele de retail spun ca situatii neprevazute pot aparea chiar in urma adoptarii unor reglementari legislative sau unor interventii administrative ale statului - subventii, preturi diferentiate pentru acces la utilitati, ajutoare - care pot influenta functionarea pietei in detrimentul companiilor care nu mai pot sa atinga performanta economica scontata si sa ajunga sa fie pasibile de aplicarea unui astfel de impozit minim pe profit.

Acelasi lucru este valabil si in cazul unor situatii economice si adverse aparute independent de vointa companiilor, cum s-a putut vedea in ultima perioada - exemplu: pandemii, razboi. In acest caz, aplicarea unui procent mai redus - de exemplu 0,5% pentru primul an in care se inregistreaza situatia respectiva - ar fi de asemenea un factor de abordare echitabila a fiscalitatii, spun companiile.

In plus, adoptarea pachetului fiscal in forma propusa de Guvern spre asumare poate genera efecte colaterale si in ceea ce priveste crearea unor dezavantaje competitive pentru companiile care activeaza in Romania, avand in vedere ca acestea se afla intr-o piata concurentiala extrem de dura, la nivel regional, comunitar ori chiar extracomunitar, companiile fiind practic fortate sa adopte solutii de avarie, inclusiv inghetarea planurilor de investitii.

"In acest sens am putut vedea si luarea de pozitie a Ministrului Bolos, ca directionarea a 1% din cifra de afaceri catre investitii poate sa fie o alternativa la impunerea impozitului minim".

AMRCR precizeaza ca activitatea marilor retele comerciale care sunt parte a unor grupuri ce isi desfasoara activitatea pe mai multe piete reprezinta o oportunitate pentru dezvoltarea economiei romanesti, pentru generarea de beneficii cat mai mari pentru consumatori si parteneri operationali.

"Subliniem cu tarie ca in evaluarea activitatii acestor companii nu trebuie uitat sau ignorat faptul ca reprezinta unii dintre cei mai mari angajatori pentru forta de munca locala care continua sa aiba stabilitate in Romania".

AMRCR (Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania) grupeaza urmatoarele companii de retail alimentar si nealimentar din Romania: Altex, Artima, Auchan, Brico Depot, Carrefour, Columbus, Cora, DM Drogerie Markt, Decathlon, Dedeman, Flanco, Hornbach, Ikea, Kaufland, Leroy Merlin, Lidl, Mega Image, Metro Cash & Carry, Mobexpert, Penny, Pepco, Profi, Selgros si este membra a Confederatiei Patronale "Concordia" si a "EuroCommerce".

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare