![]() |
Salariile judecătorilor din România sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană, atât la început de carieră, cât și după includerea sporurilor, potrivit unei analize publicate de Consiliul Superior al Magistraturii.
16.07.2025, 21:05 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat miercuri o analiza care compara salariile judecatorilor din Romania cu cele din alte tari membre ale Uniunii Europene. Potrivit acestei evaluari, Romania ocupa locul 20 din 27 cand vine vorba de venitul brut lunar al unui judecator aflat la inceput de cariera. Daca se ia in calcul venitul net, adica suma ramasa dupa aplicarea taxelor si adaugarea tuturor sporurilor, Romania urca pe locul 22. "Observand dezbaterea publica referitoare la veniturile judecatorilor, Consiliul Superior al Magistraturii informeaza societatea prezentand date obiective din studiul CEPEJ emis in iulie 2025 privind functionarea sistemelor judiciare din statele membre ale Uniunii Europene, care cuprinde o analiza comparativa cu privire la salarizarea judecatorilor la nivelul Uniunii Europene, sintetizand date din aproximativ 27 de tari pentru venitul brut si pentru venitul net", arata CSM, intr-un comunicat publicat pe pagina oficiala. Irlanda, Danemarca si Malta sunt tarile cu cele mai mari venituri brute pentru magistratii aflati la inceput de drum. Romania se afla la acelasi nivel cu Lituania, in timp ce diferentele fata de primele pozitii sunt foarte mari. In ceea ce priveste venitul net, Romania ramane aproape de coada clasamentului, cu doar cinci state plasate mai jos. Tari precum Grecia, Slovenia si Croatia se afla imediat sub Romania, dar diferentele nu sunt mari. La polul opus, Polonia, Lituania si Bulgaria ofera salarii nete cu 20-30% mai mari decat Romania. Din cele 5.345 de posturi existente in sistemul national, 2.463 sunt destinate judecatoriilor, adica aproximativ 46%. Judecatorii cu grad de tribunal primesc salarii cu 11% mai mari decat cei de la judecatorii, iar cei de la curtile de apel au venituri superioare cu inca 13%. "Se observa in mod facil din statistica prezentata in studiul CEPEJ din 2025 ca, in ceea ce priveste venitul net al judecatorilor in Romania, cu includerea tuturor sporurilor, acesta se situeaza spre finalul statisticii, Romania fiind precedata de alte 21 de tari in care veniturile nete sunt considerabil mai mari", mai adauga CSM. Dupa aparitia unor critici in spatiul public, presedintii Curtilor de Apel au raspuns si au explicat ca salariile judecatorilor nu sunt "nesimtite", ci apropiate de cele ale altor bugetari. Ei au spus ca un judecator are de lucru de pana la zece ori mai mult decat in alte tari europene, iar increderea in justitie este asemanatoare cu cea din Spania si Italia. Despre pensionare, acestia au declarat ca varsta medie de retragere nu este 48 de ani, ci 54, la fel ca in alte domenii cu conditii speciale de munca.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.