×

Accesează
contul existent

Politic-Social

Burduja, apel pentru identificarea perimetrelor din Marea Neagră unde se produce energie eoliană

Burduja, apel pentru identificarea perimetrelor din Marea Neagră unde se produce energie eoliană

Ministerul Energiei, Sebastian Burduja, lansează, marți, un apel public pentru transmiterea expresiilor de interes privind realizarea studiului de identificare și delimitare a perimetrelor din Marea Neagră care pot fi concesionate pentru dezvoltarea de parcuri eoliene offshore.

20.05.2025, 11:07 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Etapa aceasta marcheaza inceputul unei noi etape in implementarea Legii nr. 121/2024 privind energia eoliana offshore - legea-cadru care ofera Romaniei sansa de a-si valorifica potentialul energetic si de a deveni lider regional in producerea de energie curata in Marea Neagra. Studiul va analiza potentialul eolian din Marea Neagra, caracteristicile geotehnice ale mediului marin, impactul de mediu si biodiversitatea, posibilitatile de racordare la Sistemul Energetic National, dar si compatibilitatea cu alte utilizari ale spatiului maritim - precum navigatia, pescuitul, extractiile sau zonele militare. In plus, vor fi evaluate si aspectele logistice, de securitate si transport, pentru a propune o prioritizare coerenta a perimetrelor ce pot sustine dezvoltarea de proiecte strategice, potrivit Ministerului Energiei. In acest demers, Ministerul Energiei beneficiaza de sprijinul unor parteneri internationali precum Banca Mondiala si Comisia Europeana, prin instrumentul TSI oferit de Secretariatul General REFORM "Marea Neagra este o resursa energetica strategica pentru tara noastra, pe care prea putin am valorificat-o pana acum, dar care poate deveni un pilon esential al securitatii energetice nationale si regionale. In mandatul meu am prioritizat investitiile in Marea Neagra, cu scopul de a diversifica si consolida mixul energetic, pentru ca Romania sa devina liderul energetic de care regiunea noastra are nevoie. Prin productia de gaze din perimetrul Neptun Deep si prin productia de energie electrica din perimetrele eoliene offshore, cu un potential teoretic total de 76GW conform studiului Bancii Mondiale, sistemul energetic romanesc devine mai sigur si contribuie la cresterea competitivitatii si rezilientei economiei nationale. Acest apel lansat de Ministerul Energiei este parte din constructia unei noi arhitecturi energetice pentru tara noastra. Studiul pe care il pregatim va sta la baza deciziilor strategice de concesionare a perimetrelor offshore si va oferi investitorilor o viziune clara, fundamentata stiintific si in acord cu cele mai bune practici internationale. Invit toti actorii relevanti - companii, consortii, institute de cercetare - sa participe activ la acest proces. Impreuna vom transforma potentialul Marii Negre intr-un motor real al tranzitiei energetice din Romania", a spus Sebastian Burduja, ministrul Energiei. Studiul are ca obiectiv final sustinerea dezvoltarii unei capacitati instalate de energie eoliana offshore de minim 3 GW pana in 2035, in linie cu tintele asumate de Romania la nivel european. Expresiile de interes pot fi transmise pana la data de 10 iunie 2025, prin email la adresa offshorewind@energie.gov.ro sau telefonic, la +40 374.496.834.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare