×

Accesează
contul existent

Cultura si divertisment

Ce se întâmplă când mănânci prea multe proteine?

Ce se întâmplă când mănânci prea multe proteine?

Proteina reprezintă o sursă de energie, așa că a consuma mai multe proteine înseamnă a lua mai multă energie.

07.09.2025, 19:21 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Excesul de proteine nu este pur si simplu eliminat din organism prin urina sau fecale. Acesta ramane in corp si are diverse efecte, scrie Science Alert. Proteina reprezinta o sursa de energie, asa ca a consuma mai multe proteine inseamna a lua mai multa energie.Cand consumam mai multa energie decat avem nevoie, organismul transforma surplusul in tesut adipos pentru depozitare. Exista unele afectiuni pentru care trebuie evitat consumul excesiv de proteine. De exemplu, persoanele cu boli renale cronice ar trebui sa isi monitorizeze atent aportul de proteine, sub supravegherea unui dietetician, pentru a evita afectarea rinichilor. Exista, de asemenea, o afectiune numita intoxicare cu proteine, care apare atunci cand se consuma prea multe proteine fara a se obtine suficiente grasimi, carbohidrati si alti nutrienti. Aceasta este cunoscuta si sub numele de "malnutritie proteica" sau "rabbit starvation", un termen asociat exploratorului Vilhjalmur Stefansson la inceputul secolului XX, care observa ca cei care se hraneau aproape exclusiv cu iepuri (cunoscute pentru carnea lor slaba) se imbolnaveau rapid si grav. De unde provin proteinele conteaza Putem obtine proteine din surse vegetale (cum ar fi fasolea, lintea, cerealele integrale) si surse animale (cum ar fi ouale, produsele lactate, carnea sau pestele). Un aport ridicat de proteine din surse animale a fost asociat cu un risc crescut de deces prematur la varstnici (in special din cauza cancerului). De asemenea, consumul ridicat de proteine animale este asociat cu un risc mai mare de diabet de tip 2. Pe de alta parte, consumul mai mare de proteine din surse vegetale este asociat cu: un risc mai scazut de deces din cauza cancerului, un risc redus de diabet de tip 2 imbunatatirea nivelului colesterolului din sange. Multe surse animale de proteine sunt, de asemenea, relativ bogate in grasimi, in special grasimi saturate. Un consum ridicat de grasimi saturate contribuie la cresterea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile de inima. Multi australienii consuma deja mai multe grasimi saturate decat este recomandat. In schimb, multe surse vegetale de proteine sunt si surse de fibre alimentare, pe care majoritatea oamenilor nu le consuma suficient. Un aport mai mare de fibre ajuta la reducerea riscului de boli cronice (cum ar fi bolile de inima) si sprijina sanatatea digestiva. Gasirea echilibrului Per ansamblu, sursa de proteine - si echilibrul intre proteinele animale si vegetale - este mai important decat simpla crestere a aportului de proteine. Proteinele, grasimile si carbohidratii lucreaza impreuna pentru a mentine organismul sanatos si functional. Avem nevoie de toti acesti macronutrienti, impreuna cu vitaminele si mineralele, in proportiile corecte pentru a sprijini sanatatea.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare