×

Accesează
contul existent

Politic-Social

Ciolacu: Oprirea risipei bugetare, primul obiectiv cand am pornit aceasta reforma fiscala /...

Ciolacu: Oprirea risipei bugetare, primul obiectiv cand am pornit aceasta reforma fiscala / Premierul spune ca "impozitarea cu 70% a sumelor nejustificate nu inseamna taxarea banilor de la nunta sau de la botez".

26.09.2023, 18:52 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

"Oprirea risipei bugetare a fost primul obiectiv de la care s-a plecat atunci cand am pornit aceasta reforma fiscala. Si, iata, astazi, vin in fata dumneavoastra cu cea mai ambitioasa reforma a aparatului bugetar de dupa Revolutie! O reforma promisa de atatea ori, dar pe care o face acum un premier social - democrat. E clar pentru toata lumea ca, ce a fost pana acum, nu a functionat. In timp ce calitatea serviciilor publice a stagnat, cheltuielile cu personalul bugetar au explodat. In ultimii 10 ani, cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut cu 160%, de 2,6 ori. Insa performanta si eficienta actului public, nu. De aceea, prin legea prezentata astazi va fi mai multa cumpatare pentru bugetarii cu venituri mari. In acelasi timp, angajatii cu salarii mici vor primi in continuare vouchere si alte masuri de sustinere a veniturilor. Totodata, vor fi mai putini sefi. Se vor desfiinta mii de posturi de sefi, cu toata salba de consilieri, soferi si secretare. Vor disparea si un sfert din functiile de secretari de stat, vicepresedinti si celelalte functii de demnitate publica asimilate acestora", spune Marcel Ciolacu.

El afirma ca Executivul va implementa un plan de reducere a risipei in aparatul bugetar, atat pentru administratia centrala, cat si in cea locala, companii de stat si institutii autonome.

"Vor fi limitate cheltuielile cu achizitiile si vor fi controale mult mai stricte pentru depasirea acestor limite. Indemnizatiile vor fi plafonate, iar acordarea acestora se va face doar in functie de performanta. Suplimentar, vom comasa si descentraliza o serie de institutii, tocmai pentru a reduce, cu cel putin 15%, cheltuielile de functionare si cele cu materialele si serviciile. Prin toate aceste masuri avem un singur scop. Acela de a insanatosi finantele publice si de a reduce indatorarea Romaniei pentru a putea aloca mai multi bani acolo unde este intr-adevar nevoie: in investitii, in Educatie, Sanatate si Infrastructura, in productie si creare de locuri de munca aici, in Romania", adauga premierul.

Marcel Ciolacu a mai spus ca legea privind masurile fiscale prevede masuri clare pentru reducerea fraudei si a evaziunii fiscale.

"Nu mai putem continua sa ne bazam doar pe taxele platite corect de romanii cinstiti, fie simpli cetateni, fie antreprenori. Nu este corect ca doar unii sa plateasca, iar toti ceilalti sa aiba doar pretentii. Cu totii vrem un sistem de sanatate puternic si accesibil tuturor! Cu totii vrem un sistem de invatamant care sa ne educe intr-adevar copiii! Cu totii vrem servicii sociale, unde parintii si bunicii nostri sa fie ingrijiti corespunzator. Dar toate acestea costa bani. Si nu pot fi construite cand Romania are o evaziune fiscala de 10% din PIB. 160 miliarde lei. 32 miliarde euro. De aceea, vom creste masiv amenzile si vom confisca pe scara larga bunurile provenite din evaziune. Vom impozita cu 70% tot ce inseamna avere ilicita. Insa impozitarea cu 70% a sumelor nejustificate nu inseamna taxarea banilor de la nunta sau de la botez. Nu! Cu 70% va fi taxat cel care nu si-a platit corect taxele si impozitele, cel care a facut evaziune, cel care a furat din banii pentru sanatate, pensii, educatie", mentioneaza el.

De asemenea, premierul afirma ca a analizat proiectul de lege cu toti partenerii sociali - sindicate, patronate, ONG-uri, administratie locala.

"Pentru ca eu cred ca atunci cand vrei reasezarea intregului sistem fiscal trebuie sa discuti inainte cu toata lumea. Modelul economic bazat pe privilegii si facilitati fiscale pe care s-a mers pana acum nu mai poate continua! Romania nu-si mai permite facilitati si privilegii de 75 de miliarde de lei si o evaziune fiscala de 150 de miliarde de lei pe an. Adunate inseamna 15% din PIB, exact cat ne-ar trebui ca sa ajungem in media europeana la venituri. Astazi avem printre cele mai mici taxe si impozite din Europa pe capital, dar incasam cel mai putin TVA. Practic, mai mult de o treime NU incasam! La impozitul pe profit incasam doar un sfert din ce ar trebui, iar la impozitul pe venit - doar 80%. Nu incasam taxe, in schimb ne imprumutam la nesfarsit, riscand blocarea banilor de la Uniunea Europeana. Asa nu vom ajunge nicaieri. In ultimii ani s-au dat facilitati fiscale imense pentru firme si diverse categorii de angajati. Logic, ca urmare a cresterii economice, ar fi trebuit ca si veniturile statului sa creasca. Cu toate astea, incasarile au stagnat. Suntem la doar 27% din PIB. Mai mult, bugetul Romaniei astazi se bazeaza pe taxele platite de salariati, pe consumul acestora si pe investitiile publice", mai spune Ciolacu.

Marcel Ciolacu afirma ca este "obligat sa pun interesul Romaniei mai presus decat interesele unor grupuri nemultumite ca fac profituri nu de miliarde, ci "doar" de sute de milioane".

"Iar interesul suprem al Romaniei este sa nu ni se opreasca fondurile europene si PNRR-ul, peste 70 de miliarde de euro. Si sa nu fim penalizati cu o amenda de 0.5% din PIB pentru depasirea deficitului bugetar. De asemenea, interesul suprem al Romaniei este sa adere la OECD, pentru ca asta ar insemna investitii de miliarde de euro in tara noastra. Daca nu vom face acum nimic, ar insemna sa oprim dezvoltarea Romaniei si finantarile pentru constructia de autostrazi, scoli si spitale. Eu nu vreau si nu pot accepta riscul stoparii fondurilor europene si a PNRR, doar pentru ca unii nu inteleg ca trebuie sa fie corecti. Am vazut tot felul de interpretari... cum ca aceste decizii aduc austeritatea. Adevarul este ca austeritate a fost in 2010, cand s-au taiat salarii si pensii si s-a majorat TVA-ul, de la 19 la 24 la suta. Atunci romanii au fost saraciti si s-a prabusit puterea de cumparare", mentioneaza premierul Ciolacu.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare