![]() |
06.06.2025, 09:42 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Festivalul face parte dintr-o strategie mai ampla de punere in valoare a orasului Tulcea ca destinatie de turism gastronomic si cultural, spune primarul orasului Tulcea.
Intr-un peisaj tot mai bogat in festivaluri locale, Tulcea vrea sa castiga teren cu Festivalul "Scrumbii de Rusalii". Anul acesta, evenimentul care reuneste 18 producatori locali astepta intre 6.000 si 8.000 de vizitatori, aproape dublu fata de prima editie, mizand pe scrumbia afumata de Dunare, un produs cu Indicatie Geografica Protejata (IGP).
"Estimam un flux de 6.000-8.000 de vizitatori in cele trei zile ale festivalului. In 2024, la editia pilot, evenimentul a atras peste 4.000 de persoane, in ciuda conditiilor meteo mai putin prietenoase", a spus Bogdan Moldoveanu, primarul orasului Tulcea.
Festivalul se concentreaza asupra scrumbiei, deoarece este un peste emblematic pentru zona Tulcea si deseori se gaseste in preparatele traditionale. In plus, scrumbia afumata de Dunare este un produs cu Indicatie Geografica Protejata (IGP), specific orasului. Aceasta recunoastere la nivel european arata originea, calitatea si unicitatea produsului, care merge bine cu branzeturi Roquefort, Prosciutto di Parma, ulei Kalamata sau Aceto Balsamico di Modena.
Festivalul "Scrumbii de Rusalii" a luat nastere in 2024 intr-una dintre primele sedinte ale Organizatiei de Management al Destinatiei (OMD) Tulcea. Ideea s-a transformat imediat intr-un eveniment organizat de primaria municipiului Tulcea. In 2025, festivalul revine intr-un format extins, cu un nou nume si o noua perioada "Scrumbii de Rusalii", pentru a valorifica mai bine contextul turistic.
"Pornind de la traditia preparatelor pescaresti si de la importanta scrumbiei in economia si identitatea Deltei, evenimentul si-a propus inca de la prima editie sa aduca impreuna producatori locali, artizani si vizitatori intr-un cadru autentic, la Satul Pescaresc Traditional", a explicat primarul Tulcei.
In 2025, la festival participa 18 producatori locali, care activeaza in diverse domenii, precum gastronomie traditionala (preparate din peste, street food, dulciuri), procesare artizanala (vinuri, branzeturi, conserve locale), artizanat (obiecte handmade, articole pescaresti) si bauturi (cafea de specialitate, bere - inclusiv artizanala, cocktailuri), precum si inghetata artizanala.
Printre producatori se numara Deltaica Seafoods, companie tulceana de familie, cu traditie pescareasca, cei care au initiat si finalizat procesul de certificare IGP pentru trei produse din peste. "Ne-am propus sa oferim o platforma de dialog direct intre acesti producatori si consumatori, contribuind la educarea publicului, consolidarea brandurilor locale si sustinerea economiei circulare din jurul pescuitului si procesarii traditionale. In acelasi timp, incurajam consumul local, lanturile scurte de aprovizionare si promovam producatorii mici si medii", a subliniat primarul din Tulcea.
Finantarea festivalul este in principal din bugetul local. Bugetul total pentru editia 2025 este de aproximativ 180.000 lei. La aceasta se adauga un mic aport complementar din fonduri europene nerambursabile, alocate prin programul Interreg Danube Region, in cadrul proiectului RESTORIVER.
"Festivalul face parte dintr-o strategie mai ampla de punere in valoare a orasului Tulcea ca destinatie de turism gastronomic si cultural. Prin combinarea gastronomiei cu experiente autentice (ateliere pe diverse teme, evenimente culturale, prezentari, conferinte, iesiri in Delta), festivalul atrage un public interesat de produse locale, sustenabilitate si identitate", a mai spus el.
Tulcea, din punctul sau de vedere, se remarca in peisajul culinar romanesc prin detinerea a trei produse alimentare recunoscute la nivel european, doua dintre acestea avand statutul de Indicatie Geografica Protejata (IGP): "Scrumbie de Dunare afumata", "Salata cu icre de stiuca de Tulcea" si "Salata traditionala cu icre de crap". La acestea se adauga "Placinta Dobrograna" (IGP judetul Tulcea), iar alte produse sunt in curs de certificare, proces complex si de lunga durata. "Certificarea ofera protectie legala, promovare internationala si incredere crescuta din partea consumatorilor, dar necesita perseverenta, claritate documentara si colaborare intre actori locali, exact ceea ce isi propune si Festivalul "Scrumbii de Rusalii": sa creeze legaturi durabile intre producatori, comunitate si patrimoniul gastronomic local, intr-un cadru care incurajeaza recunoasterea si valorizarea acestuia."
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
06.06.2025, 17:09