![]() |
Cea mai înaltă instanță a ONU va anunța miercuri o decizie istorică despre responsabilitățile țărilor în lupta împotriva schimbărilor climatice. Deși avizul nu va fi obligatoriu, ar putea deveni baza pentru procese viitoare împotriva guvernelor.
23.07.2025, 08:00 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Totul a pornit de la natiunile insulare din Pacific, precum Vanuatu, care risca sa dispara sub ape din cauza cresterii nivelului marii. Dupa ani de presiuni, ONU a cerut Curtii Internationale de Justitie sa clarifice doua lucruri esentiale: ce obligatii au tarile sa protejeze clima si ce consecinte juridice risca daca nu fac nimic, transmite AP. "Supravietuirea poporului meu este in joc", a declarat procurorul general din Vanuatu in fata judecatorilor in decembrie. Cifrele vorbesc de la sine: nivelul marii a crescut cu peste 4 centimetri in ultimul deceniu, iar temperatura globala s-a ridicat cu 1,3 grade fata de perioada preindustriala. Pentru insulele din Pacific, situatia e si mai dramatica. Decizia vine dupa o serie de victorii juridice pentru activistii climatici. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a stabilit anul trecut ca tarile trebuie sa-si protejeze mai bine populatia de efectele schimbarilor climatice, iar Olanda a fost prima tara condamnata in 2019 pentru ca nu-si proteja suficient cetatenii. Statele Unite si Rusia se opun ferm ideii ca ar avea obligatii legale de reducere a emisiilor impuse de o instanta internationala. Dar pentru micile natiuni insulare, aceasta decizie ar putea fi ultima sansa de a forta marii poluatori sa ia masuri concrete.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.