×

Accesează
contul existent

Externe

Decizie majoră cu implicații și pentru România luată de Germania

Decizie majoră cu implicații și pentru România luată de Germania

Germania a renunțat la opoziția sa de lungă durată față de energia nucleară, în primul semn concret de apropiere de Franța al noului guvern de la Berlin condus de cancelarul conservator Friedrich Merz. În problema energiei nucleare, România s-a aflat în tabăra condusă de Franța. Țara noastră a dorit ca energia nucleară este tratată la fel ca energia regenerabilă.

19.05.2025, 13:43 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Berlinul a semnalat Parisului ca nu va mai bloca eforturile Frantei de a se asigura ca energia nucleara este tratata la fel ca energia regenerabila in legislatia UE, potrivit oficialilor francezi si germani, citati de FT Masura rezolva o disputa majora intre cele doua tari care a intarziat deciziile privind politica energetica a UE, inclusiv in timpul crizei care a urmat invaziei la scara larga a Rusiei in Ucraina. "Germanii ne spun: vom fi foarte pragmatici in chestiunea energiei nucleare", a declarat un inalt diplomat francez implicat in discutii. Acest lucru inseamna ca "toate prejudecatile fata de energia nucleara, care inca mai persista ici si colo in legislatia UE, vor fi eliminate". "Aceasta va fi o schimbare radicala de politica", a declarat un oficial german. Revenirea vine in contextul in care Merz incearca sa exploreze modalitati prin care Germania sa se alature scutului nuclear al Frantei, ca masura de descurajare impotriva unei viitoare agresiuni rusesti. "Acum suntem de fapt in sfarsit deschisi sa discutam cu Franta despre descurajarea nucleara pentru Europa. Mai bine mai tarziu decat niciodata", a declarat oficialul german. "Este o apropiere binevenita care va usura subiectul energiei in UE", a declarat Guntram Wolff, senior fellow la think-tank-ul Bruegel. "Din punct de vedere politic, Merz se gandeste si la umbrela nucleara", a adaugat acesta. Romania in tabara franceza In problema energiei nucleare, Romania s-a aflat in tabara condusa de Franta. Tara noastra a dorit ca energia nucleara este tratata la fel ca energia regenerabila. Un procent semnificativ din energia noastra vine din Reactoarele de la Cernavoda, iar tara noastra are in vedere extinderea productiei din acesta sursa. Romania este una dintre cele 12 state ale UE care au semnat, in primavara anului 2024, o declaratie pro-nucleara. Sunt tari care incearca sa atraga investitii de multe miliarde de euro, pentru construirea unor noi centrale nucleare, unele fiind chiar proiecte inovative. Cresterea productiei de energie nucleara este unul dintre principalele obiective ale Romaniei cuprinse in planul de energie si clima (Planul National Integrat Energie Schimbari Climatice - PNIESC). Pentru urmatorii ani sunt planuite investitii in centrale nucleare de circa 12 miliarde de euro, chiar daca acestea sunt considerate, potrivit PNIESC, cea mai scumpa tehnologie. Unitatea 1 de la Cernavoda trebuie sa intre intr-un proces de retehnologizare in urmatorii doi ani, pentru a-i fi prelungita durata de viata. Un alt proiect este construirea unor mini-reactoare, cu o capacitate totala de 462 MW. Este un proiect inovator pe care dezvoltatorul american NuScale intentioneaza sa il implementeze, impreuna cu statul roman, prin compania Nuclearelectrica, la Doicesti (judetul Dambovita).

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare