![]() |
12.05.2025, 21:46 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Matcha nu este doar o moda trecatoare in cafenelele la moda si merge mult dincolo de estetica sa instagramabila. Dezbaterea dintre matcha si cafea a luat o alta intorsatura dupa o declaratie a lui Tim Spector, expert in nutritie si profesor de epidemiologie genetica la King's College din Londra. In timp ce cafeaua ramane bautura cu cofeina preferata in lume, cercetarile sugereaza ca matcha poate oferi beneficii superioare pentru sanatate. O alternativa pe care expertul mentionat mai sus a discutat-o la podcastul Zoe, Science Nutrition, noteaza ABC.es. Matcha contine cea mai mare cantitate de antioxidanti Matcha provine din aceeasi planta de ceai ca orice alt soi (camellia sinensis), sunt frunze de ceai nefermentate, pur si simplu aburite si uscate. Se obtine din frunze intregi, amestecate pana la obtinerea unei pulberi fine si amestecate cu apa. Este o sursa mai concentrata de antioxidanti si alti compusi benefici decat alte tipuri de ceai. In special, acesta are una dintre cele mai mari concentratii de polifenoli (2230 mg/L) dintre toate formele de ceai. Polifenolii sunt antioxidantii care se gasesc in afine, ceai verde, vin rosu, ciocolata neagra si cafea. Cheia dintre acesti compusi sunt catechinele. Matcha este bogat intr-o catechina numita EGCG - epigallocatechin gallate - care este cel mai puternic anticancerigen din ceai. Rapoartele la care face referire Dr. Spector arata ca matcha "ofera mai multe beneficii decat cafeaua", cum ar fi o activitate antioxidanta mai mare si un impact mai bland atat asupra microbiotei intestinale, cat si asupra zaharului din sange. Studiile au constatat ca matcha imbunatateste capacitatile cognitive. O ceasca de matcha contine, de asemenea, aproximativ 70 mg de cofeina, de doua ori mai mult decat ceaiul verde obisnuit. Combinata cu teanina, cofeina din matcha creste atentia si vigilenta fara a induce nervozitate. Sfaturile profesorului pentru imbunatatirea microbiotei Se spune ca intestinul este al doilea creier. Pentru Spector, acest lucru se datoreaza faptului ca microbii din intestinul nostru trimit semnale chimice care sunt importante pentru starea de spirit. Serotonina, care este foarte importanta in medicamentele antidepresive, este produsa de microbii intestinali. Pentru a mentine microbiota fericita, reteta lui Spector, pe care o repeta in videoclipuri, prelegeri si carti, se bazeaza pe acesti cinci piloni: Nu mancati acelasi lucru in fiecare zi. "Trebuie sa variati si recomand un minimum de 30 de fructe si legume pe saptamana". Veganismul nu este cea mai buna dieta, insista el, dar este irefutabil ca, pe masura ce avem mai multe legume in dieta, vom fi mai sanatosi. Asta nu inseamna sa nu mancati carne sau peste, dar "miezul farfuriei ar trebui sa fie verde", spune el, pentru a creste aportul total de fibre. Incercati sa faceti din farfuria dvs. un curcubeu. "O gama larga de fructe si legume de culori diferite, deoarece acestea au substante chimice de aparare numite polifenoli. De exemplu fructele de padure, dar si semintele si fructele uscate precum nucile, cafeaua si ciocolata neagra. Adaugati diversitate.Consumati alimente fermentate in fiecare zi. Nu doar iaurt si branza. Kefir, kombucha (ceai fermentat), alimente coreene precum varza murata si kimchi, germeni. Acestea sustin sanatatea intestinului, iar probioticele lor refac intestinul. Dati microbiotei dvs. o pauza. Tine post pentru a-ti odihni stomacul. Aproximativ 14 ore la rand fara mancare, contribuie la o mai buna functionare a intestinului si a metabolismului. Evitati alimentele ultraprocesate. Sunt alimente foarte nocive pentru microbiota intestinala, sunt putin satioase si maresc meniul cu 500 kcal. pentru ca sunt mai putin satioase fara fibre, sunt luate foarte repede si ajung direct in sange.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
13.05.2025, 10:35