![]() |
05.02.2025, 17:53 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
"Ne exprimam dezacordul fata de propunerile de modificare a planurilor cadru, care nu pornesc de la o proiectie noua asupra continuturilor, de la finalitatile procesului educativ si de la o dezbatere asupra structurii programelor, ci mai curand de la simpla reducere a numarului de ore pentru disciplina Istorie. Schimbarile propuse pentru aceasta disciplina vin intr-un context intern si international in care extremismele, discursul de tip totalitar si derapajele ideologice si politice ar trebui sa impuna nu reducerea numarului orelor de Istorie, ci, dimpotriva, cresterea lor, cu o adaptare adecvata a programelor si continuturilor, pentru a consolida formarea civica a tinerilor", se arata in memoriul adresat ministrului Educatiei si Cercetarii, Daniel David.
Facultatile de Istorie transmit ca doresc un dialog constructiv cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, astfel ca propun masuri care urmaresc asezarea mai potrivita a planurilor cadru inaintate spre dezbatere publica, pornind de la urmatoarele argumente:
1) Istoria reprezinta atat una din garantiile formarii individuale a viitorilor cetateni ai acestei tari, cat si un element fundamental al identitatii nationale.
2) Istoria universala si istoria romanilor, prin studierea trecutului, ajuta in primul rand la intelegerea prezentului si la elaborarea unor strategii pentru viitor. O clasa politica nu poate actiona in mod adecvat pentru binele statului si al cetatenilor sai fara cunoasterea istoriei.
3) Disciplinele Istoria evreilor. Holocaustul si Istoria comunismului, importante pentru dezvoltarea competentelor civice ale elevilor, NU pot fi intelese fara studierea aprofundata, in patru ani de zile, a istoriei universale si a istoriei romanilor. Cele doua discipline nou introduse la clasele a XI-a si a XII-a sunt complementare disciplinelor mari de Istorie, abordand evolutii de cultura si civilizatie, societate si politica, care nu pot fi percepute corect de elevi fara a cuprinde contextul mai larg in care s-au desfasurat, context dat de procesele istorice complexe explicate de istoria universala si istoria romanilor.
4) Disciplina Istorie contribuie prin specificul sau la atingerea a patru dintre cele opt competente principale enuntate prin recomandarile europene adoptate in 2018 (vezi Council Recommendation of 22 May 2018 on key competences for lifelong learning, 2018/C 189/01), preluate si in Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023: competenta personala, sociala si a invata sa inveti, competenta de sensibilizare si exprimare culturala, competenta de citire, scriere si intelegere a mesajului, competenta civica, juridica si de protejare a mediului.
5) Disciplina Istorie este utila elevilor indiferent de parcursul profesional al acestora, asigurand rute de profesionalizare in acord cu nevoi si cerinte ale pietei muncii. Istoria promoveaza ideea de cetatenie si spirit civic, optiunea pentru democratie si toleranta, care trebuie sa caracterizeze toti elevii indiferent de profilul sau specializarea urmate. Aceasta formare trebuie sa fie permanenta, fiind cu atat mai necesara cu cat in ciclul superior al liceului (in clasele a XI-a si a XII-a) elevul devine major, cu toate drepturile si responsabilitatile ce decurg din calitatea de cetatean, conform Constitutiei. Competentele pe care disciplina Istorie le formeaza in acest sens sunt: dezvoltarea intelegerii contextului istoric recent, cunoasterea valorilor democratice, importanta drepturilor si libertatilor fundamentale, identificarea elementelor de propaganda, manipulare si control social, recunoasterea riscurilor proliferarii extremismului si ideologiilor totalitare in alte contexte, inclusiv cele din societatea actuala, dezvoltarea empatiei si intelegerii sociale, formarea si consolidarea identitatii nationale. Nu in ultimul rand, Istoria contribuie la dezvoltarea unei gandiri critice, fundamentala in momentul actual pe care il parcurge societatea romaneasca.
6) Eliminarea Istoriei ca materie obligatorie la Bacalaureat pentru profilul umanist, specializarea Filologie, este o decizie absolut surprinzatoare si care va avea multiple consecinte negative. Gandirea si cunoasterea istorica fac parte din nucleul solid al educatiei umaniste europene de secole, fiind fundamentul conceptiei noastre despre lume, societate si cultura.
7) Disparitia disciplinei Istorie din trunchiul comun in clasele a XI-a si a XII-a va conduce la situatia in care elevii din cadrul mai multor profiluri si specializari sa fie limitati la a o studia doar in primele doua clase din invatamantul liceal. Principalele efecte ale acestei posibile decizii vor fi: limitarea contextului in care elevii vor putea sa dobandeasca sau, dupa caz, sa consolideze elemente de cultura generala; restrangerea cultivarii unor valori democratice exact la varsta la care multi tineri incep sa constientizeze importanta acestora si sa devina cetateni cu drept de vot responsabili; un impact negativ asupra modului in care elevii se vor pregati pentru examenul de Bacalaureat si concursuri scolare, cei interesati fiind dezavantajati prin reducerea numarului de ore; o diferentiere intre absolventi, raportat la un minim de cunoastere istorica.
8) Segmentul curricular CDEOS - Curriculum la decizia elevului din oferta scolii, desi ar putea fi utilizat in vederea recuperarii unor ore in anumiti ani de studiu, conduce la situatia in care profesorul de Istorie se afla in imposibilitatea de a prevedea numarul de ani si de ore alocate pentru disciplina predata. In aceasta situatie cei care ar fi afectati nu ar fi profesorii, care ar avea posibilitatea sa-si intregeasca normele prin CDEOS, ci elevii, vaduviti atat de cunostinte istorice, cat si de competentele create prin intermediul studierii acestei discipline scolare, atat de necesare in actualul context.
9) Disciplina Istorie este predata in tarile Uniunii Europene la toate nivelurile de studiu, in toti anii si la toate specializarile. Potrivit rapoartelor recente (a se vedea https://rm.coe.int/2023-coe-ohte-general-report-en-volume-2/1680b17531 ), Istoriei ii sunt alocate in majoritatea tarilor de pe continent 2 ore pe saptamana, ceea ce face ca propunerea recenta din Romania de eliminare a disciplinei din trunchiul comun sa fie in contradictie cu tendintele europene. Importanta strategica pe care o are studierea acestei discipline la nivel national nu poate fi in dezacord cu tendintele si proiectele europene.
10) Daca modul de predare si desfasurare a lectiilor este considerat astazi neatractiv, consideram ca, in primul rand, ar trebui initiata o dezbatere privind schimbarea programei scolare, si nu a planului-cadru. De-a lungul ultimilor ani, profesorii de Istorie au atras atentia cu privire la incoerenta tematica din programa clasei a XI-a, iar cea de clasa a XII-a este considerata incarcata, fiind necesara decongestionarea ei. Solutia ar fi data de invatarea istoriei romanilor in ultimele doua clase de liceu, cu o programa adecvata, pentru a carei elaborare specialistii Facultatilor de Istorie isi arata deplina disponibilitate, alaturi de colegii din invatamantul preuniversitar.
Propunerile facultatilor de Istorie1) In stransa legatura cu observatiile anterioare, propunem reintroducerea disciplinei Istoria romanilor. Acest lucru ar crea conexiuni intre educatia tinerei generatii si generatiile anterioare, ar ajuta la formarea unui sentiment de identitate colectiva, incluzand sentimentul apartenentei la cultura europeana si cea universala.
2) Propunem studierea in clasele a IX-a si a X-a a disciplinei Istoria universala, iar in clasele a XI-a si a XII-a Istoria romanilor, la toate liceele, indiferent de profil, in trunchiul comun al disciplinelor. Din aceasta perspectiva, nu consideram necesara detasarea liceelor tehnologice de cele teoretice, deoarece invatarea Istoriei este fundamentala pentru formarea ca viitori cetateni a elevilor, o diferentiere in functie de profil avand potentiale consecinte negative in planul manifestarii civice ulterioare.
3) Sustinem necesitatea si importanta studierii disciplinelor Istoria evreilor. Holocaustul si Istoria comunismului, iar predarea acestora urmand sa se faca in stransa corelatie cu ramurile mari din trunchiul comun.
4) Este necesara pastrarea probei la disciplina Istorie in cadrul examenului de Bacalaureat la specializarile de stiinte socio-umane.
5) Pentru trunchiul comun, disciplina Istorie, propunem urmatorul numar de ore alocat fiecarei filiere, profil si specializari:
Istoriei ca disciplina ii poate fi alocat prin planurile cadru un loc in conformitate cu importanta si statutul pe care il merita prin reducerea curriculumului de specialitate si marirea ponderii trunchiului comun, fara ca acest lucru sa afecteze ponderea celorlalte discipline. Prin urmare, solicitam Ministerului Educatiei si Cercetarii o reevaluare urgenta a deciziei privind reducerea orelor de Istorie, insistand asupra necesitatii unui curriculum echilibrat, care sa acorde importanta cuvenita acestei discipline, fundamentala pentru formarea viitorilor cetateni. Propunem, de asemenea, o discutie asupra programei scolare la disciplina Istorie, fara de care atribuirea unui numar de ore prin planurile cadru nu face altceva decat sa schimbe forma, nu si continutul, si sa antagonizeze profesorii de la diferite discipline.
Semnatarii memoriuluiProf. univ. dr. Lucretiu-Ion Birliba, Decan, Facultatea de Istorie a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
Conf. univ. dr. Matei Gheboianu, Decan, Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti
Prof. univ. dr. Ovidiu Ghitta, Decan, Facultatea de Istorie si Filosofie a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca
Lect. univ. dr. Andrei Stavila, Prodecan, Facultatea de Litere, Istorie, Filosofie si Teologie a Universitatii de Vest din Timisoara
Lect. univ. dr. Anamaria Tudorie, Director Departament Istorie, Patrimoniu si Teologie Protestanta Facultatea de Stiinte Socio-Umane a Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu
Prof. univ. dr. Sorin-Liviu Damean, Decan, Facultatea de Stiinte Sociale a Universitatii din Craiova
Prof. univ. dr. Florin Pintescu, Decan, Facultatea de Istorie, Geografie si Stiinte Sociale a Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava
Conf. univ. dr. Daniel Citiriga, Decan, Facultatea de Istorie si Stiinte Politice a Universitatii "Ovidius" din Constanta
Prof. univ. dr. Cristian Nicolae Apetrei, Decan, Facultatea de Istorie, Filosofie si Teologie a Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati
Prof. univ. dr. Daniel Dumitran, Director de Departament, Facultatea de Istorie, Litere si Stiinte ale Educatiei a Universitatii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia
Prof. univ. dr. Gabriel Moisa, Decan, Facultatea de Istorie, Relatii Internationale, Stiinte Politice si Stiintele Comunicarii Universitatea din Oradea
Conf. univ. dr. Constantin Augustus Barbulescu, Decan, Facultatea de Teologie, Litere, Istorie si Arte, Universitatea Politehnica Bucuresti
Acad. Prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, Presedintele Academiei Romane
Acad. Prof. univ. dr. Victor Spinei, Presedintele Sectiei Istorice si Arheologie a Academiei Romane
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.