×

Accesează
contul existent

Externe

Germania pregătește războiul viitorului: roboți dotați cu AI, drone și gândaci spioni

Germania pregătește războiul viitorului: roboți dotați cu AI, drone și gândaci spioni

Germania își va tripla bugetul de apărare, în principal pentru inovația tehnologiilor militare: start-up-urile high-tech urmează să devină noul motor al reconstrucției militare europene.

23.07.2025, 16:49 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Cea mai mare economie a Europei, sustinatoare activa a Ucrainei, trece printr-o transformare radicala in domeniul apararii, marcand o ruptura fata de retinerea sa postbelica traditionala. Guvernul cancelarului Friedrich Merz planuieste sa tripleze bugetul anual de aparare pana la 162 de miliarde de euro in urmatorii patru ani, cu accent pe tehnologia de varf si pe inovatie. O mare parte din acesti bani vor fi directionati catre reinventarea naturii razboiului, potrivit Reuters. Mai mult decat SUA pentru tehnologie militara "Europa cheltuieste anul acesta, pentru prima data in ultimele decenii, mai mult decat Statele Unite pe tehnologie militara", a declarat Gundbert Scherf, cofondatorul Helsing, o companie germana care produce drone militare de atac si inteligenta artificiala pentru campul de lupta. Helsing este, in prezent, cel mai valoros start-up de aparare din Europa, fiind evaluat la 12 miliarde de dolari dupa runda de finantare privata din luna iunie, cand si-a dublat valoarea. "Europa incepe acum sa constientizeze importanta apararii", a precizat liderul start-up-ului german, comparand momentul actual cu un posibil "proiect Manhattan european", o referinta la efortul stiintific american care a dus la dezvoltarea armelor nucleare in cel de-al doilea razboi mondial. "Vrem sa ajutam Europa sa-si recastige coloana vertebrala". De la tancuri autonome la gandaci spioni Germania incurajeaza aparitia unui ecosistem de start-up-uri militare inovatoare, care dezvolta tehnologii precum roboti de lupta autonomi, mini-submarine fara echipaj si chiar "gandaci spioni" controlati de la distanta. In premiera, unele dintre aceste firme mici sunt invitate sa ofere consultanta guvernului federal, alaturi de giganti consacrati precum Rheinmetall si Hensoldt. Surse guvernamentale citate de Reuters spun ca marile companii, cu comenzi uriase pentru sisteme conventionale, nu mai sunt suficient de flexibile sau motivate pentru a conduce valul de inovatie necesar in actualul context geopolitic. Reforma legislativa pentru acces direct la contracte Pentru a facilita implicarea start-up-urilor in sistemul de achizitii militare, guvernul german a aprobat un proiect de lege care reduce birocratia excesiva si prevede plati in avans pentru companiile mici. Noua lege ar putea permite limitarea participarii la licitatii doar pentru firmele din Uniunea Europeana, un pas strategic spre consolidarea suveranitatii tehnologice a continentului. Dupa o intalnire cu ministrul Apararii, Boris Pistorius, fondatorul ARX Robotics, Marc Wietfeld. a dezvaluit din discutia sau cu oficialul german: "Ministrul mi-a spus: Banii nu mai sunt o scuza, acum exista". Dupa decenii in care a evitat riscurile si a mizat pe imbunatatiri graduale, Germania vizeaza acum o reinventare completa a razboiului modern, iar start-up-urile tehnologice sunt in prima linie.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare