×

Cultura si divertisment

Impresionanta biblioteca a lui Charles Darwin a fost reasamblata pentru prima data de la moartea sa

Impresionanta biblioteca a lui Charles Darwin a fost reasamblata pentru prima data de la moartea sa

12.02.2024, 12:34 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Autor a numeroase lucrari, Darwin este poate cel mai bine cunoscut pentru cartea sa din 1859, "Despre originea speciilor", care a introdus in lume conceptul stiintific fundamental de evolutie.

In onoarea celei de-a 215-a aniversari a zilei de nastere a lui Darwin, care are loc pe 12 februarie, echipa de cercetare din spatele proiectului Darwin Online a lansat un catalog de 300 de pagini, care compileaza cele 7.400 de titluri si 13.000 de volume originale detinute initial de Darwin. Catalogul include 9.300 de linkuri catre copii ale continutului bibliotecii care sunt disponibile gratuit online, invitand publicul sa parcurga ceea ce a citit Darwin.

"Aceasta vedere detaliata fara precedent a bibliotecii complete a lui Darwin permite sa apreciem mai mult ca oricand faptul ca el nu a fost o figura izolata care a lucrat de unul singur, ci un expert al timpului sau care s-a bazat pe stiinta sofisticata si pe studiile si alte cunostinte ale mii de oameni. Intr-adevar, marimea si gama de lucrari din biblioteca face manifesta amploarea extraordinara a cercetarilor lui Darwin in lucrarile altora", a declarat conducatorul proiectului, dr. John van Wyhe, istoric al stiintei la Universitatea Nationala din Singapore.

Refacerea unei biblioteci pierdute

Cand Darwin era in viata, a tinut o evidenta meticuloasa a bibliotecii sale, inclusiv un "Catalog al bibliotecii lui Charles Darwin" de 426 de pagini, scris de mana si intocmit in 1875. Initial, dupa moartea lui Darwin, biblioteca sa a fost pastrata si inregistrata. Dar, cu timpul, o mare parte din continutul sau s-a pierdut sau a ajuns in alta parte.

Cele doua colectii principale, cu 1480 de carti, au fost pastrate la Universitatea din Cambridge si la Down House, casa familiei Darwin din Downe, Anglia, care ramane deschisa publicului. Insa colectiile au inclus doar aproximativ 15% din biblioteca originala.

Dupa ce au primit scrisori de la cercetatori si de la public care intrebau despre anumite titluri din biblioteca lui Darwin, van Wyhe si colegii sai au inceput proiectul de a o recrea virtual in 2007.

"Cercetatorii au cercetat viata si lucrarile lui Darwin timp de peste un secol", a declarat van Wyhe. "Unul dintre cele mai importante elemente in intelegerea teoriilor lui Darwin sunt sursele sale - publicatiile altora pe care le-a folosit in cercetarile sale".

Institutii precum muzeul Down House, Biblioteca Universitatii Cambridge si Christ's College Cambridge, precum si colectii private, au fost folosite pentru a depista materialele in timpul procesului minutios de 18 ani.

In ciuda disciplinei cu care tinea evidenta, Darwin folosea modalitati abreviate sau vagi de a se referi la jurnalele si brosurile din colectia sa, in multe inregistrari lipsind autorii, datele sau sursele.

Echipa de proiect a analizat fiecare bucata de hartie gasita in timpul cautarii, trecand prin documente si scrisori de familie scrise de mana, caiete de lectura ale lui Darwin, jurnalele sotiei sale si liste de cercetatori scrise cu un secol in urma. Comparand toate documentele, cercetatorii au descoperit mii de titluri necunoscute pana acum, inclusiv carti legate si volume si brosuri nelegate, si au urmarit traseul titlurilor vandute la licitatie in ultimii 100 de ani.

"A fost ca 5.000 de mici povesti politiste - incercand sa aflam ce autor sau articol a notat Darwin - este o bucurie sa dai lovitura si sa gasesti sursa exacta la care se referea", a declarat van Wyhe. "Acum putem arata ca, initial, el avea mult mai multe in biblioteca sa impresionanta".

O colectie surprinzatoare

Darwin avea, in mod natural, o multime de titluri referitoare la principalele sale interese stiintifice, cum ar fi biologia si geologia. El a detinut un exemplar al unui articol scris de ornitologul John James Audubon intitulat "Relatarea obiceiurilor uliului curcan (Vultura aura), in special in vederea demontarii opiniei generale despre puterea sa extraordinara de a mirosi".

Articolul, vandut la licitatie in 1975, a servit drept sursa de inspiratie pentru una dintre investigatiile lui Darwin in timp ce naviga pe HMS Beagle. Acesta a fost angajat in 1831 ca naturalist la bordul navei si a calatorit in America de Sud si in insulele din jur, inclusiv in Galapagos, pentru a studia si a colecta plante si animale.

El detinea un exemplar al cartii "Explorari si aventuri in Africa Ecuatoriala", scrisa de Paul Du Chaillu dupa ce zoologul a devenit primul european care a descris gorilele in salbaticie in timpul expeditiilor din Africa din anii 1850. Colectia lui Darwin a inclus, de asemenea, o revista germana care a dezvaluit primele fotografii publicate ale bacteriilor in 1877.

Dar biblioteca naturalistului continea multitudinea de carti, demonstrand setea sa de cunoastere, a declarat van Wyhe. Darwin a citit, de asemenea, filozofi, precum John Stuart Mill si Auguste Comte, si avea o serie de lucrari despre psihologie, religie, arta, istorie, calatorii, agricultura, precum si despre cresterea si comportamentul animalelor.

Aproape jumatate din carti au fost scrise in franceza, germana, italiana, olandeza, daneza, latina, spaniola si suedeza - o revelatie surprinzatoare, avand in vedere ca Darwin era cunoscut ca un lingvist slab si cu o ureche proasta pentru limbi straine, a spus van Wyhe.

"A fost o persoana foarte educata, care a invatat greaca veche si latina la scoala, precum si franceza", a spus van Wyhe. "Mai tarziu a invatat spaniola si ceva portugheza pentru calatoria cu Beagle si a invatat singur (cu ajutorul dictionarelor) sa citeasca germana si italiana si a trecut cumva prin alte limbi in acelasi mod. Acest lucru arata cat de hotarat era sa afle ce publicasera alti oameni de stiinta si sa extraga informatii relevante pentru teoriile sale".

Exista, de asemenea, dovezi ca Darwin a citit jurnale de calatorie ale exploratorilor si misionarilor pentru a intelege gesturile folosite de diferite grupuri etnice.

Iar lui Darwin ii placea sa citeasca si romane. In 2019, un exemplar din "Sotii si fiice", de Elizabeth Gaskell, un serial publicat sub forma de carte in 1866, a aparut la licitatie, cu o nota care spunea: "Aceasta carte a fost una dintre marile favorite ale lui Charles Darwin si ultima carte care i-a fost citita cu voce tare".

Explorarea bibliotecii eclectice a lui Darwin prezinta diferite laturi ale omului de stiinta si va permite oamenilor sa inteleaga cine a fost acesta ca persoana, a declarat van Wyhe.

"Este exact ceea ce poate arata biblioteca", a spus el. "In loc sa se bazeze pe autorii pe care Darwin i-a citit si care sunt mentionati in biografii etc., oricine poate acum sa parcurga intreaga sa biblioteca. Impresia pe care o da acest lucru este ca era un cititor vorace si ca a parcurs un numar uimitor de lucrari".

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare