×

Accesează
contul existent

Politic-Social

Mai mult de jumătate din caloriile consumate de americani sunt din alimente ultraprocesate

Mai mult de jumătate din caloriile consumate de americani sunt din alimente ultraprocesate

07.08.2025, 07:43 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Cercetarile in domeniul nutritiei au aratat de ani de zile ca alimentele ultraprocesate reprezinta o parte importanta din dieta americana, in special pentru copii si adolescenti. Cu toate acestea, pentru prima data, Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA a confirmat aceste niveluri ridicate de consum, utilizand date privind alimentatia colectate in perioada august 2021 - august 2023. Raportul apare pe fondul unei atentii crescande acordate acestor alimente de catre secretarul sanatatii Robert F. Kennedy Jr., care le considera responsabile pentru aparitia bolilor cronice. "Ne otravim singuri si asta se datoreaza in principal acestor alimente ultraprocesate", a declarat Kennedy pentru Fox News la inceputul acestui an. In general, aproximativ 55% din totalul caloriilor consumate de americanii cu varsta de peste 1 an au provenit din alimente ultraprocesate in acea perioada, potrivit raportului. Pentru adulti, alimentele ultraprocesate au reprezentat aproximativ 53% din totalul caloriilor consumate, dar pentru copiii cu varsta de pana la 18 ani, procentul a fost de aproape 62%. Principalele surse de calorii Printre principalele surse se numarau burgerii si sandvisurile, produsele de patiserie dulci, gustarile sarate, pizza si bauturile indulcite. Copiii mici au consumat mai putine calorii din alimente ultraprocesate decat copiii mai mari, se arata in raport. Adultii cu varsta de 60 de ani si peste au consumat mai putine calorii din aceste surse decat adultii mai tineri. Adultii cu venituri mici au consumat mai multe alimente ultraprocesate decat cei cu venituri mai mari. Rezultatele nu au fost surprinzatoare, a declarat coautoarea Anne Williams, experta in nutritie la CDC. Ceea ce a fost surprinzator a fost faptul ca acest consum de alimente ultraprocesate pare sa fi scazut usor in ultimul deceniu. In randul adultilor, totalul caloriilor provenite din aceste surse a scazut de la aproximativ 56% in 2013-2014 si de la aproape 66% pentru copii in 2017-2018. Williams a spus ca nu poate specula asupra motivului scaderii sau daca consumul de alimente mai putin procesate a crescut. Unii incearca sa reduca alimentele ultraprocesate Dar Andrea Deierlein, expert in nutritie la Universitatea din New York, care nu a fost implicata in cercetare, a sugerat ca ar putea exista o mai mare constientizare a potentialelor efecte nocive ale alimentelor ultraprocesate. "Oamenii incearca, cel putin in unele populatii, sa reduca consumul acestor alimente", a spus ea. Preocuparea cu privire la efectele alimentelor ultraprocesate asupra sanatatii a crescut de ani de zile, dar gasirea de solutii a fost dificila. Multe studii le-au asociat cu obezitatea, diabetul si bolile de inima, dar nu au reusit sa demonstreze ca aceste alimente cauzeaza in mod direct aceste probleme cronice de sanatate. Un studiu mic, dar influent, a constatat ca, chiar si atunci cand dietele erau echilibrate din punct de vedere caloric, al zaharului, al grasimilor, al fibrelor si al micronutrientilor, oamenii consumau mai multe calorii si se ingrasau mai mult cand mancau alimente ultraprocesate decat cand mancau alimente minim procesate. O parte a problemei: ce inseamna aliment ultraprocesat? O cercetare publicata saptamana aceasta in revista Nature a descoperit ca participantii la un studiu clinic au slabit de doua ori mai mult atunci cand au consumat alimente minim procesate - precum paste, pui, fructe si legume - decat atunci cand au consumat alimente ultraprocesate, chiar si cele echivalente din punct de vedere nutritional si considerate sanatoase, precum mancaruri congelate gata de incalzit, batoane proteice si shake-uri. O parte a problemei consta pur si simplu in definirea alimentelor ultraprocesate. Noul raport al CDC a utilizat cea mai comuna definitie bazata pe sistemul Nova cu patru niveluri dezvoltat de cercetatorii brazilieni, care clasifica alimentele in functie de gradul de procesare la care sunt supuse. Astfel de alimente tind sa fie "extrem de gustoase, bogate in energie, sarace in fibre alimentare si sa contina putine sau deloc alimente integrale, avand in acelasi timp cantitati mari de sare, indulcitori si grasimi nesanatoase", se arata in raportul CDC. Americanii ar trebui sa reduca alimentele ultraprocesate din dieta zilnica Autoritatile sanitare din SUA au declarat recent ca exista ingrijorari cu privire la faptul ca definitiile actuale "reflecta cu exactitate" gama de alimente care pot afecta sanatatea. Administratia SUA pentru Alimente si Medicamente si Departamentul Agriculturii au emis recent o solicitare de informatii pentru a elabora o definitie noua si uniforma a alimentelor ultraprocesate pentru produsele din aprovizionarea cu alimente din SUA. Intre timp, americanii ar trebui sa incerce sa reduca alimentele ultraprocesate din dieta lor zilnica, a spus Deierlein. De exemplu, in loc de fulgi de ovaz instant, care pot contine zahar adaugat, sodiu, coloranti artificiali si conservanti, utilizati ovaz simplu indulcit cu miere sau sirop de artar. Cititi ambalajele alimentelor si informatiile nutritionale, a sugerat ea. "Cred ca exista optiuni mai putin procesate pentru multe alimente", a spus ea.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare