×

Politic-Social

Memorandumuri de cooperare in turism si mediul de afaceri, semnate intre Romania si Turcia

Memorandumuri de cooperare in turism si mediul de afaceri, semnate intre Romania si Turcia

22.05.2024, 20:52 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Stefan-Radu Oprea s-a aflat in delegatia condusa de premierul Marcel Ciolacu in Turcia. In marja acestui eveniment, care a constituit un moment cheie de la stabilirea Parteneriatului Strategic intre Romania si Republica Turcia, Oprea a semnat doua memorandumuri de intelegere, care vizeaza intensificarea cooperarii in domeniile turismului si mediului de afaceri.

"Cele doua memorandumuri de intelegere, semnate in prezenta presedintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, si a prim-ministrului Romaniei, Marcel Ciolacu, vor crea oportunitati pentru companiile autohtone, in special pentru IMM-uri, dar si pentru turisti. Astfel, vom putea atinge noua tinta a comertului bilateral de 15 miliarde dolari. Astazi, valoarea schimburilor comerciale cu Turcia a depasit 10 miliarde de dolari, iar companiile cu capital turcesc din Romania se numara printre principalii exportatori, un exemplu fiind Ford Otosan, al doilea exportator al tarii. Deci, atunci cand analizam schimburile comerciale, trebuie sa avem o privire mai ampla si sa analizam si valoarea investitiiilor si eficienta lor. O alta veste buna este ca am deschis piata Turciei pentru exportul si tranzitul de carne si animale vii, astfel va creste valoarea exporturilor romanesti", a declarat ministrul Stefan-Radu Oprea.

Memorandumul de intelegere privind turismul, semnat impreuna cu ministrul culturii si turismului din Turcia, Mehmet Nuri Ersoy, are ca scop aprofundarea colaborarii in acest sector important pentru ambele economii. Participantii au agreat, astfel, sa faca schimb de informatii si de bune practici referitoare la reglementarile aplicabile domeniului, activitatile de promovare pentru dezvoltarea fluxurilor turistice bilaterale, la stimulentele si masurile pentru impulsionarea investitiilor in turism, precum si la studiile de specialitate de profil, statistici si practici sustenabile pentru un turism durabil. Totodata, documentul vizeaza identificarea unor teme de interes pentru realizarea unor rute cultural turistice comune.

Colaborarea dintre Romania si Turcia in domeniul turismului, consolidata prin memorandum

Romania si Turcia, odata cu semnarea memorandumului, vor putea consolida colaborarea in domeniul turismului si prin participarea reciproca la targuri si evenimente de profil sau chiar conexe, organizate in cele doua tari. S-a agreat, in continuare, si facilitarea schimbului de contacte intre operatorii din turism si potentialii investitori, precum si intre centrele de formare si institutiile interesate. Suplimentar, documentul prevede si promovarea reciproca a formelor de turism, cum ar fi cel de sanatate (inclusiv turismul balnear), cultural, in natura sau cel de tip city break.

Memorandumul de intelegere in domeniul mediului de afaceri, semnat impreuna cu ministerul industriei si tehnologiei din Turcia, Mehmet Fatih Kacir, urmareste stimularea cooperarii economice dintre Romania si Turcia, prin realizarea schimbului de informatii cu privire la cerintele si reglementarile de acces la piata, precum si prin transferul de experienta in implementarea programelor de finantare si sprijinire a IMM-urilor, antreprenoriatului, politicilor de facilitare a afacerilor sau digitalizare. In continuare, cele doua parti au agreat si asupra promovarii asistentei tehnice reciproce si a cooperarii, prin realizarea de studii, proiecte, strategii de formare si seminarii sau consultari bilaterale.

Documentul semnat prevede, totodata, implementarea unor programe de schimb de formare pentru personalul din institutii, precum si colaborarea in analiza mediului de afaceri si a tendintelor privind dezvoltarea IMM-urilor din cele doua state.

Un alt rezultat imediat ale vizitei oficiale este semnarea Declaratiei Comune pentru Infiintarea Consiliului Cooperarii Strategice la Nivel Inalt dintre Romania si Turcia, un pas semnificativ pentru ridicarea nivelului relatiilor diplomatice.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare