![]() |
Meta nu va semna Codul de bune practici lansat de Uniunea Europeană pentru reglementarea inteligenței artificiale, considerând că acesta impune măsuri care depășesc legislația AI Act.
18.07.2025, 16:35 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Meta Platforms Inc. a anuntat vineri ca nu va adera la Codul de bune practici pentru AI propus de Uniunea Europeana, sustinand ca documentul creeaza "incertitudini legale" si reprezinta un "abuz de reglementare". Directorul pentru afaceri globale al Meta, Joel Kaplan, considera ca exagerarea reglementarilor de catre UE va frana dezvoltarea si implementarea inteligentei artificiale: "Europa merge pe un drum gresit in privinta AI", a scris pe LinkedIn responsabilul Meta, citat de Bloomberg. "Acest cod introduce o serie de incertitudini legale pentru dezvoltatorii de modele, precum si masuri care depasesc cu mult ceea ce prevede AI Act", a transmis Kaplan. Codul de bune practici este un document voluntar elaborat de Uniunea Europeana pentru a ajuta companiile care dezvolta modele avansate de inteligenta artificiala - precum ChatGPT sau LlaMA - sa respecte cerintele noului AI Act, regulamentul UE privind AI. Codul include masuri privind transparenta, documentarea modelelor, drepturile de autor, precum si siguranta sistemelor AI. Companiile care aleg sa semneze codul pot beneficia de protectie juridica suplimentara in cazul unor litigii privind nerespectarea legii. UE a publicat codul la inceputul lunii iulie, iar aprobarea sa finala urmeaza sa fie data de Comisie si de statele membre. Conflict transatlantic Decizia Meta reaprinde tensiunile dintre marile companii tehnologice americane si autoritatile de reglementare europene. Administratia Trump a intervenit deja in aprilie pentru a convinge UE sa renunte la cod, considerandu-l partinitor si impotriva firmelor din SUA. Pe fondul criticilor, zeci de companii europene, printre care Airbus, ASML si Mistral AI, au cerut Comisiei Europene, intr-o scrisoare deschisa, suspendarea cu doi ani a aplicarii AI Act, invocand nevoia unei abordari "mai prietenoase cu inovatia". In prezent, incalcarea AI Act poate atrage sanctiuni de pana la 7% din cifra de afaceri anuala a unei companii sau 3% pentru dezvoltatorii de modele avansate.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.