×

Accesează
contul existent

Cultura si divertisment

Nutriționist japonez: Cinci fructe pe care să le mănânci zilnic pentru imunitate, longevitate și...

Nutriționist japonez: Cinci fructe pe care să le mănânci zilnic pentru imunitate, longevitate și sănătatea pielii 

13.11.2025, 13:35 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Dieta la nivel mondial s-a schimbat in rau: produsele semi-preparate si ultraprocesate au castigat teren in detrimentul alimentelor proaspete. Fructele si legumele, in schimb, continua sa fie asociate cu o sanatate mai buna si o longevitate mai mare. Ambele au o densitate nutritionala ridicata, in schimbul unui numar redus de calorii, noteaza El Espanol. Nutritionista si experta in longevitate Michiko Tomioka, nascuta si crescuta in Japonia inainte de a pleca sa profeseze in SUA, a dorit sa explice cum fructele ne pot ajuta sa traim mai mult si mai bine, folosind exemple din tara sa natala. Tomioka a crescut in Nara, inconjurata de livezi si ferme: pepeni verzi, kaki, smochine si multe alte exemple au facut parte din copilaria ei. Asa cum isi aminteste chiar ea, "fructele faceau parte din anotimpuri, traditii, sarbatori si chiar din medicina". Si acest ultim punct este important, deoarece diverse studii au gasit relatii intre alimentele pe care le consumam si contributia lor la longevitatea noastra. Marul are 90 de varietati de soiuri Primul fruct pe care il evidentiaza nutritionista este marul. Este usor de gasit peste 90 de varietati de mere, desi majoritatea oamenilor se concentreaza doar pe cele tipice: Fuji, Gala, Honeycrisp sau Granny Smith. Nutritionista recomanda sa incercam diferite varietati de mere pentru a obtine o gama mai larga de nutrienti. Ea le consuma cu coaja pentru a beneficia de mai multe fibre, desi le adauga si sub forma de felii in salate sau chiar in preparate precum supe. In al doilea rand, Michiko alege fructele citrice, precum clementinele, portocalele, lamaile si lime-urile. Sunt fructe bogate in flavonoide si carotenoide, antioxidanti cunoscuti care protejeaza celulele si intaresc sistemul imunitar. Ele ofera, de asemenea, cantitati semnificative de vitamine C, A si acid folic, fara a uita de micronutrienti precum potasiu si fibre. Din nou, ne sfatuieste cum sa le consumam: nu doar sub forma de suc, deoarece acesta nu contine fibre si poate creste nivelul zaharului din sange, ci consumand fructul intreg sau chiar sub forma de coaja rasa pentru salate, produse de patiserie sau ceai. Cojile contin cantitati mari de folat, riboflavina, tiamina si calciu, asa ca nu ar trebui sa le aruncam mereu. Fructele de padure se consuma in sezon In al treilea rand sunt fructele de padure: capsuni, afine, mure, zmeura si goji. Sunt fructe sarace in calorii, dar bogate in vitamine si fibre, precum si in antioxidanti precum antocianinele. Afinele, in special, au demonstrat beneficii la nivel cerebral si cardiovascular, in timp ce fructele de goji sunt bogate in betacaroten, asociat cu o mai buna sanatate oculara. In acest caz, Tomioka recomanda sa le consumam in sezon, dar aminteste si ca este posibil sa avem fructe de padure tot anul, congelate, fiind ideale pentru smoothie-uri. In al patrulea rand vin kaki, fructe bogate in vitaminele A, C si fibre solubile si insolubile, potasiu si polifenoli precum tanini si flavonoide. Toate aceste compusi au fost legati de un mai bun control al colesterolului si tensiunii arteriale, precum si de sanatatea oculara si a pielii. Exista doua tipuri de kaki: varietatea Fuyu, care nu provoaca constipatie, si varietatea Hachiya, care este astringenta si se recomanda sa fie consumata complet coapta sau uscata. Smochinele ajuta la digestia proteinelor In final, in al cincilea rand, nutritionista ne vorbeste despre smochine, cunoscute in Japonia ca "ichijiku" sau "fruct fara floare". Aceste fructe sunt bogate in fibre, vitamine, minerale si fitoestrogeni, care pot contribui la imbunatatirea sanatatii feminine. In plus, contin ficina, o enzima care ajuta la digestia proteinelor. Totodata, smochinele au demonstrat beneficii atat in controlul colesterolului, cat si in reducerea inflamatiei de grad scazut. In acest sens, Michiko foloseste smochine proaspete si uscate in salate, supe, deserturi si gemuri datorita gustului dulce.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.



Articole asemanatoare