×

Accesează
contul existent

Externe

Papa Francisc lasă provocări majore pentru viitorul Pontif

Papa Francisc lasă provocări majore pentru viitorul Pontif

După 12 ani de pontificat marcat de reforme și controverse, Papa Francisc lasă succesorului său o serie de provocări semnificative care vor modela viitorul Bisericii Catolice.

04.05.2025, 13:42 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Cand cardinalii se vor reuni in conclavul din Capela Sixtina pentru a alege cel de-al 267-lea papa, acestia vor trebui sa decida daca vor continua, vor modifica sau vor abandona politicile implementate de Francisc. Noul Pontif va trebui sa "navigheze" printre multiple probleme nesolutionate, de la finantele Vaticanului pana la polarizarea tot mai accentuata intre traditionalisti si progresisti, conform AP. Una dintre cele mai presante chestiuni ramane rolul femeilor in Biserica. Desi Papa Francisc a facut pasi importanti pentru promovarea femeilor in functii de conducere in Vatican - o premiera in istoria institutiei - scaderea dramatica a numarului de calugarite (aproximativ 10.000 anual in ultimul deceniu) ridica semne de intrebare privind viitorul ordinelor religioase feminine. Potrivit statisticilor Vaticanului, numarul calugaritelor la nivel mondial a scazut de la 702.529 in 2012 la 599.229 la sfarsitul anului 2022. Polarizarea din interiorul Bisericii reprezinta o alta provocare majora Masurile lui Francisc impotriva vechii liturghii in limba latina si accentul pus pe incluziune si "sinodalitate" au nemultumit profund aripa traditionala. Circulatia unor scrisori anonime din partea unor cardinali care critica "stilul autocratic" si "ambiguitatea in chestiuni de credinta si morala" arata diviziunile profunde care vor trebui abordate de viitorul Pontif. Scandalurile de abuzuri sexuale continua sa umbreasca Biserica, iar grupurile de supravietuitori solicita viitorului papa sa implementeze o politica reala de "toleranta zero" care sa interzica oricarui abuzator sa exercite functia de preot. In ciuda eforturilor lui Francisc si ale predecesorului sau, Benedict al XVI-lea, cultura impunitatii inca persista in anumite zone. Nu in ultimul rand, abordarea comunitatii LGBTQ+ ramane un subiect controversat. Declaratia lui Francisc "Cine sunt eu sa judec?" si decizia de a permite preotilor sa binecuvanteze cuplurile de acelasi sex au fost respinse de episcopii africani si alti lideri conservatori ai Bisericii, care solicita revenirea la "fundamentele credintei". Urmatorul papa va trebui sa gaseasca un echilibru intre aceste viziuni divergente, intr-o perioada marcata de conflicte globale si provocari sociale tot mai complexe.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare