×

Accesează
contul existent

Politic-Social

Parada de 1 Decembrie. Cea mai mare parada militara din ultimii ani. Ce noutati a adus Armata Romana

Parada de 1 Decembrie. Cea mai mare parada militara din ultimii ani. Ce noutati a adus Armata Romana

01.12.2023, 10:24 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Defilare s-a incheiat, iar publicul, aproximativ 100.000 de persoane, poate vizita standuri expozitionale cu tehnica militara, care vor fi amplasate in zona pana la ora 14.00.

Parada a inceput la ora 11:00 si poate fi urmarita pe Mediafax.

Anul acesta, la parada din Bucuresti participa aproximativ 2400 de militari si specialisti din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Vamala Romana, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Telecomunicatii Speciale si Administratia Nationala a Penitenciarelor, precum si peste 150 de mijloace tehnice.

In blocul de parada vor fi aproximativ 250 de militari straini, in cadrul unor detasamente din Belgia, Franta, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii si Tarile de Jos si militari din tarile aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul Romaniei. Militarii straini sunt prezenti cu 23 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de lupta din Tarile de Jos, Turcia si Germania.

Potrivit Ministerului Apararii, dupa incheierea ceremoniei oficiale, publicul prezent in Piata Arcului de Triumf va putea vizita standuri expozitionale cu tehnica militara, care vor fi amplasate in zona pana la ora 14.00.

La Muzeul Militar National "Regele Ferdinand I" din Bucuresti va fi vernisata vineri, 1 Decembrie, de la ora 13.00, Expozitia "Tricolorul - simbol identitar al unitatii romanilor in costumul popular". Organizarea expozitiei se circumscrie celebrarii a doua evenimente importante - Ziua Nationala a Romaniei si implinirea a 100 de ani de la fondarea Muzeului Militar National de catre Regele Ferdinand I, la 18 decembrie 1923.

Evenimentele din Bucuresti se incheie vineri, 1 decembrie, de la ora 19.00, cu retragerea cu torte a militarilor Brigazii 30 Garda "Mihai Viteazul", pe traseul Palatul Cercului Militar National - Calea Victoriei - Palatul Parlamentului - Palatul Cotroceni - sediul brigazii.

Noutati la Parada de 1 decembrie

JLTV

Un element de noutate al Paradei Militare Nationale il reprezinta vehiculele de lupta JLTV (Joint Light Tactical Vehicle). Au intrat in dotarea Fortelor pentru Operatii Speciale, in anul 2023. Datorita blindajului extrem de rezistent, vehiculele pot duce actiuni de lupta in cele mai ostile conditii. Asigura protectie impotriva dispozitivelor explozive improvizate, armamentului de infanterie si loviturilor aruncatoarelor de grenade.

Produsa in Statele Unite ale Americii, masina de lupta este interoperabila cu tehnica de lupta a Fortelor pentru Operatii Speciale din NATO, din punctul de vedere al comunicatiilor, sistemelor de armament, tipurilor de munitie si al sprijinului logistic.

BLACKHAWK

Va trece pe deasupra Arcului de Triumf o formatie de elicoptere SIKORSKY BLACKHAWK S-70M, apartinand Ministerului Afacerilor Interne, destinate gestionarii situatiilor de urgenta. Acestea sunt echipate pentru operatiuni maritime sau de uscat si participa in premiera la Parada de Ziua Nationala a Romaniei. Aeronavele fac parte dintr-un lot de 7 elicoptere BlackHawk care vor intra in dotarea Inspectoratului General de Aviatie al Ministerului Afacerilor Interne pana la finalul acestui an.

LEARJET BOMBARDIER 75

In premiera, participa la Parada de Ziua Nationala, unul dintre cele doua avioane LEARJET BOMBARDIER 75, intrate in acest an in dotarea Inspectoratul General de Aviatie din Ministerul Afacerilor Interne.
Avionul este echipat pentru misiuni de evacuare medicala, existand posibilitatea sa fie configurat pentru transportul pacientilor care necesita suport medical de specialitate, inclusiv pentru nou-nascuti.

Sistemului Radar de Supraveghere Terestra GSR

Pentru prima data la Parada Militara Nationala vor fi prezente doua complete ale Sistemului Radar de Supraveghere Terestra GSR (Ground Surveillance Radar), din dotarea Companiei 365 Cercetare a Brigazii 81 Mecanizata "General Grigore Balan", din Bistrita. Este un sistem intrat in dotarea Fortelor Terestre in acest an si este compus din patru radare de supraveghere terestra montate pe autovehicule tactice blindate VAMTAC si o unitate de comanda si control a acestora.

Sistemul are rolul de a asigura suportul informational al brigazii mecanizate, prin detectarea prezentei si monitorizarea miscarilor si deplasarilor persoanelor si vehiculelor pana la o distanta de 40 km. Sistemul detecteaza si aeronavele care zboara la joasa inaltime. Acesta poate opera in toate mediile, ziua si noaptea, si poate disemina informatia la utilizatori in cel mai scurt timp, sigur si intr-o maniera robusta.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare