×

Accesează
contul existent

Economic

Principalele modificari fiscale valabile de astazi: 1 ianuarie

Principalele modificari fiscale valabile de astazi: 1 ianuarie

01.01.2024, 07:48 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Modificarile aduse la nivelul microintreprinderilor si eliminarea posibilitatii de optimizare fiscala in cazul antreprenorilor care detin participatii la mai multe microintreprinderi, dublarea taxarii pentru tichetele de masa oferite angajatilor, cresterea TVA de la 9 la 19% pentru unele activitati din turism (inclusiv accesul la festivaluri), dar si obligativitatea inrolarii in sistemul RO e-Factura sunt doar o parte dintre schimbarile pe care firmele inca incearca sa le proceseze si sa le implementeze, arata o analiza a firmei de consultanta fiscala, audit si contabilitate Crowe Romania.

"Anul 2024 aduce schimbari de fiscalitate importante in toate sectoarele de activitate, iar managerii si antreprenorii au fost nevoiti sa lucreze, in ultimele doua luni, cu mai multe scenarii de business. Deciziile liderilor de business au fost diverse: de la eliminarea unor beneficii pentru angajati si inlocuirea lor cu altele mai avantajoase pana la cresteri de preturi menite sa acopere majorarile de taxe sau gasirea unor solutii pentru noile investitii necesare pentru digitalizarea relatiei cu autoritatile", spune Mitel Spataru, Tax Partner in cadrul Crowe Romania.

El apreciaza ca in cazul microintreprinderilor situatia este mai dificila si deciziile se iau mai greu, iar acest lucru se reflecta si in statisticile privind aderarea la sistemul RO e-Factura, la care s-au inrolat pana acum doar 11% din totalul celor 1,2 milioane de firme din Romania.

"Noile investitii sunt primele care au de suferit in urma unei astfel de avalanse de modificari fiscale, iar rezultatul lipsei de predictibilitate se va vedea in bilanturile companiilor din 2024", adauga Mitel Spataru.

Potrivit Crowe Romania, cele mai importante modificari fiscale cu impact in mediul de afaceri care intra in vigoare de la 1 ianuarie 2024 si care au fost reglementate prin doua acte normative publicate in Monitorul Oficial in octombrie, respectiv decembrie 2023, sunt:

1) Un actionar/ asociat poate detine peste 25% din valoarea actiunilor/ partilor sociale doar la o singura microintreprindere. Pana acum, limita era de detinere a peste 25% din actiuni/parti sociale la 3 microintreprinderi. Daca un antreprenor are, in 2024, peste 25% actiuni/ parti sociale din mai multe microintreprinderi, trebuie sa decida pana la 31 martie la care dintre firme sa aplice sistemul de impozitare specific microintreprinderilor.

2) S-a introdus o conditie suplimentara pentru a fi microintreprindere: depunerea situatiilor financiare in termenul legal, respectiv pana la 31 martie 2024. Aceasta se adauga unor modificari fiscale anterioare aduse regimului microintreprinderilor, respectiv impozitarea, incepand cu 2024, cu 1% din venituri pentru cele cu incasari de 60.000 de euro/ an (5.000 de euro pe luna) si cu 3% pentru cele cu incasari de peste 60.000 de euro/an (pana la 500.000 de euro/ an) sau care activeaza in anumite sectoare (IT, HoReCa, unele activitati juridice, asistenta medicala sau stomatologie etc.).

3) Sistemul RO e-Factura, prin care facturile emise de catre o firma ajung in acelasi timp si la autoritatile statului, dar si la firma/ institutia care trebuie sa plateasca acele facturi, devine obligatoriu pentru majoritatea firmelor din Romania (cu cateva exceptii). In prima etapa a aplicarii RO e-Factura, respectiv in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2024, firmele au obligatia sa raporteze in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura toate facturile emise in relatia cu alte companii si in relatia cu institutiile publice. Ulterior, de la 1 iulie 2024, pentru firme devine obligatoriu sa factureze direct prin RO e-Factura, altfel vor primi contraventii. Un ghid care detaliaza ce trebuie sa faca antreprenorii si managerii de companii pentru a se inrola in acest sistem menit sa combata evaziunea fiscala a fost pus la dispozitie de Ministerul Finantelor.

4) Cota de TVA creste de la 5% la 19% pentru urmatoarele activitati: utilizarea facilitatilor sportive, transporturile turistice (cu vehicule istorice, transport pe cablu, cu tractiune animala, cu ambarcatiuni turistice), livrarea alimentelor bio-eco, montane si accesul la balciuri, parcuri de distractii. De asemenea, creste TVA-ul de la 5 la 9% pentru livrarea de panouri fotovoltaice si restul categoriei de bunuri pentru generarea energiei verzi.

5) Laptele praf pentru nou-nascuti, sugari si copii de varsta mica se adauga pe lista alimentelor cu zahar adaugat care vor avea in continuare un TVA de 9%, pe langa cozonac si biscuiti. Pentru celelalte produse cu zahar adaugat, TVA-ul creste la cota standard de 19% (fata de 9%, pana in prezent).

6) Bancile datoreaza, pe langa impozitul pe profit, un impozit suplimentar in procent de 2% din cifra de afaceri. Cota suplimentara de 2% se aplica in perioada 1 ianuarie 2024 - 31 decembrie 2025, iar de la 1 ianuarie 2026 va scadea la 1%.

7) Freelancerii care obtin venituri din activitati independente, determinate in sistem real, nu mai pot avea cheltuieli de sponsorizare care sa fie deductibile. De asemenea, acestia isi pot deconta cheltuielile cu abonamentele de sport in limita a 100 de euro pe an (fata de 400 de euro/an, cat era pana in prezent).

8) Firmele care sustin educatia timpurie a copiilor angajatilor pot oferi pana la 1.500 de lei/ luna ca beneficiu pentru fiecare copil al angajatilor, suma menita sa acopere taxele aferente cresei/ gradinitei copilului. Aceasta suma este deductibila pentru angajator, deci nu se va mai plati impozit pe profit pentru ea.

9) Tichetele de masa si voucherele de vacanta nu vor mai fi scutite de CASS - contributia la sanatate - si vor fi impozitate astfel cu 10%. Impozitarea totala pentru aceste beneficii ajunge astfel la 20%. Totodata, Ministerul Muncii a anuntat ca din februarie 2024 valoarea maxima a unui tichet de masa creste cu 14%, de la 35 de lei in prezent la 40 de lei.

10) Suma de 200 de lei/luna din salariile angajatilor romani ramane neimpozabila si in 2024. Aceasta nu se va include in baza lunara de calcul a contributiilor sociale. Aceasta facilitate este in vigoare de la 1 ianuarie 2023.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare