×

Externe

Racheta ruseasca ce a lovit spitalul de copii din Kiev are zeci de componente occidentale in ea -...

Racheta ruseasca ce a lovit spitalul de copii din Kiev are zeci de componente occidentale in ea - analiza

10.07.2024, 11:56 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Atacul la scara larga de luni asupra infrastructurii si cladirilor comerciale si rezidentiale din Ucraina a ucis cel putin 41 de civili si a ranit peste 190 de persoane.
Filmata cu o secunda inainte de a lovi spitalul oncologic luni, racheta Kh-101 este una dintre cele mai avansate rachete de croaziera ale Rusiei.
Rusia produce de aproape opt ori mai multe Kh-101 fata de inainte de invazia la scara larga a lui Vladimir Putin - si este inca dependenta de piese din tarile occidentale, in special din SUA.
"Tehnologia occidentala le permite sa construiasca aceste rachete mai inteligente, care permit atacurilor lor teroriste sa treaca de apararea noastra aeriana in dificultate", a declarat Olena Bilousova, cercetator principal pe sanctiuni la Institutul KSE din Kiev.
Desi sanctiunile au izolat Rusia de unele componente avansate, sectorul de aparare al Kremlinului s-a orientat catre microprocesoare si alte tehnologii avansate care nu sunt destinate utilizarii militare.
Tranzitia este vizibila in analiza ucraineana a unei rachete Kh-101 lansate in ianuarie, care a dezvaluit 16 componente electronice de fabricatie occidentala in interiorul rachetei.
Doua dintre componente au fost marcate ca fiind produse de STMicroelectronics, cu sediul in Elvetia, restul fiind produse de producatori americani de cipuri, inclusiv Texas Instruments, Analog Devices si Intel.
Toate produsele sunt destinate in principal utilizarii civile, unele fiind destul de vechi. Analiza Financial Times a dosarelor rusesti arata cum companiile rusesti au putut obtine componente identice cu cele utilizate in Kh-101 din ianuarie prin simpla lor achizitionare de pe piata libera si prin importul acestora prin China.
Desi documentele rusesti afirma ca piesele au fost fabricate de producatori occidentali, toate au fost listate ca fiind fabricate in China, Malaysia, Filipine, Taiwan sau Thailanda.
Kh-101 poate contine mai mult de 50 de piese diferite produse in strainatate, se arata in alta analiza.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare