![]() |
Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a publicat, miercuri, cel de-al șaselea raport anual de monitorizare a antisemitismului și manifestărilor de negare sau relativizare a Holocaustului și promovare a cultului unor criminali de război.
16.07.2025, 14:01 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Raportul publicat miercuri are la baza o monitorizare realizata in anul electoral 2024-2025, iar rezultatele sunt ingrijoratoare si evidentiaza o crestere fara precedent a extremismului de dreapta. Raportul mentioneaza faptul ca turul I al alegerilor prezidentiale, din noiembrie 2024, a fost castigat de un candidat independent extremist de dreapta, suveranist, prolegionar, pro-Antonescu si pro-Putin. De asemenea, rezultatele monitorizarii arata ca o treime dintre cei alesi in urma parlamentarelor sunt afiliati la partide politice care isi asuma valori de extrema dreapta. In plus, Institutul subliniaza ca printre acesti parlamentari se afla figuri care au sistematic luari de pozitie cu caracter antisemit sau fac apologia unor criminali de razboi sau figuri centrale ale fascismul romanesc interbelic. In perioada 2024-2025, raportul a constatat ca actiunile de vandalizare si inscriptiile grafice stradale cu simboluri si mesaje legionare, neo-naziste si antisemite s-au inmultit. Printre acestea se afla vandalizarea cimitirului evreiesc din Bacau; in interiorul unei garnituri de metrou inscriptia "Moarte jidanilor. Heil Hitler"; municipii precum Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara au strazi cu denumiri care intra sub incidenta legislatiei. TikTok, reteaua sociala cea mai populata cu mesaje antisemite Raportul Institutului mai mentioneaza ca mesajele instigatoare la violenta si exterminare au fost distribuite pe diferite canale online. In acest caz, in urma monitorizarii, s-a constatat ca multe dintre astfel de articole au fost editate de publicatii extremiste. In plus, TikTok a fost reteaua sociala cea mai populata cu mesaje antisemite in perioada analizata. Pe retelele sociale si in subsolul comentariilor website-urilor cu continut de extrema dreapta s-a constatat o radicalizare a mesajelor, care sunt fie adresate generic evreilor sau "sionistilor", fie tintesc anumite persoane cu sau fara origini evreiesti, dar asociate in mod fals. Un alt aspect mentionat in raport este nivelul de ura si agresivitate fata de minoritati. Acesta a crescut simtitor in perioada alegerilor parlamentare si prezidentiale, cand mesajele de amenintare au vizat comunitatea evreiasca, cea rroma si LGBTQ+, precum si jurnalisti sau cercetatori care au relatat despre manifestari si grupari extremiste. Raportul detaliat al Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel" poate fi citit AICI.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.