×

Accesează
contul existent

Zf 24

Reapropiere strategica: Londra si Bruxellesul semneaza un nou acord - comert si aparare in schimbul...

Reapropiere strategica: Londra si Bruxellesul semneaza un nou acord - comert si aparare in schimbul accesului prelungit la apele britanice

19.05.2025, 14:13 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Londra si Bruxellesul marcheaza un moment de cotitura in relatiile post-Brexit, dupa ce Regatul Unit a acceptat sa-si mentina apele deschise pentru flotele UE inca 12 ani - o concesie majora ce a deblocat un acord mult asteptat, cu impact economic si strategic semnificativ, informeaza Financial Times.

La capatul unor negocieri nocturne intense, Marea Britanie si Uniunea Europeana au ajuns la un acord cu miza dubla, care va fi oficializat luni la un summit la Lancaster House, Londra. Pachetul include un nou pact de securitate si aparare, care deschide calea pentru o cooperare mai stransa in materie de reinarmare, antrenamente militare si raspuns la amenintari comune, o intelegere veterinara majora, care elimina barierele birocratice in calea exporturilor agroalimentare britanice catre UE si continuarea negocierilor privind mobilitatea tinerilor, cu posibilitatea revenirii Marii Britanii in programul Erasmus.

Dar marele compromis a venit din partea Londrei: premierul Keir Starmer a acceptat sa prelungeasca accesul navelor europene in zonele de pescuit britanice pana in 2036, desi in negocierile anterioare fusese oferita o fereastra de doar 4 ani.

"Este o concesie extrem de ingrijoratoare", a declarat liderul conservator Kemi Badenoch, criticand amploarea cedarii in fata Bruxellesului.

Totusi, guvernul Starmer a obtinut in schimb eliminarea permanenta a restrictiilor asupra exporturilor britanice de carne si produse agricole, un pas esential pentru redresarea relatiilor comerciale cu cel mai mare partener economic al Marii Britanii.

Potrivit estimarilor de la Aston University, aceasta intelegere veterinara ar putea creste cu peste 20% exporturile agroalimentare britanice catre UE.

In 2024, aceste exporturi au valorat 14 miliarde de lire sterline, in timp ce industria pescuitului contribuie cu doar 0,03% la PIB-ul national - subliniind caracterul simbolic, mai degraba decat economic, al concesiei privind pescuitul.

Summitul nu a inclus, asa cum spera Londra, o intelegere privind utilizarea e-gate-urilor pentru cetatenii britanici in spatiul Schengen. UE a conditionat aceasta facilitate, precum si noile reguli pentru turneele artistilor britanici, de progrese in domeniul mobilitatii tinerilor - inclusiv posibilitatea ca studentii europeni sa invete si sa lucreze din nou in Regatul Unit si invers.

Premierul Starmer a propus ca dialogul sa continue pe acest subiect, fara angajamente ferme deocamdata.

Acordul de luni este privit ca un "restart istoric" al relatiilor dintre Marea Britanie si UE, dupa ani de incertitudine post-Brexit. Desi a fost nevoie de compromisuri dureroase, in special in domeniul pescuitului, guvernul britanic spera ca beneficiile comerciale si strategice pe termen lung vor compensa pierderile simbolice.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare