×

Accesează
contul existent

Politic-Social

Rețeaua lui Ilan Șor este vizată de sancțiuni UE pentru destabilizarea Moldovei

Rețeaua lui Ilan Șor este vizată de sancțiuni UE pentru destabilizarea Moldovei

UE sancționează 7 persoane și 3 entități apropiate de Ilan Șor pentru destabilizarea Moldovei. Printre cei sancționați se află politicieni acuzați de corupție și influențare ilegală a alegerilor.

16.07.2025, 11:46 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Uniunea Europeana a anuntat marti sanctiuni impotriva a sapte persoane si trei entitati acuzate ca incearca sa destabilizeze Republica Moldova, aflata in proces de aderare la UE pana in 2030. Cei vizati sunt apropiati ai omului de afaceri fugar Ilan Sor, condamnat in lipsa la 15 ani de inchisoare pentru implicarea sa in furtul miliardului de dolari din 2014, potrivit Reuters. Prin credite fictive si companii-paravan, in 2014, aproximativ 1 miliard de dolari au fost sustrasi din trei banci moldovenesti. Ilan Sor a fost identificat ca principal organizator si condamnat in lipsa la 15 ani de inchisoare. Statul a acoperit pierderea printr-o garantie de stat convertita ulterior in datorie publica, ceea ce inseamna ca cetatenii au platit miliardul furat. Scandalul a provocat crize politice si proteste masive si a influentat decisiv directia pro-europeana a tarii. Acuzati de implicarea directa in cumpararea de voturi Potrivit Consiliului European, unii dintre cei sanctionati "au fost activ implicati in cumpararea de voturi si mituirea politicienilor", la alegerile prezidentiale si la referendumul privind aderarea la UE, din 2024. Alaturi de persoanele fizice, UE a inclus pe lista neagra si trei entitati, organizatii sau companii juridice care, potrivit Bruxelles-ului, au sprijinit financiar sau logistic aceste actiuni ilegale. Cele trei au acum activele inghetate si nu mai pot colabora cu firme sau institutii din UE. Ilan Sor, aflat in Rusia, controleaza blocul pro-rus Victorie, care a fost eliminat de instanta din alegerile de anul trecut. Autoritatile moldovene l-au acuzat ca a transferat ilegal sume mari de bani catre alegatori inainte de scrutin. PAS conduce in sondaje si se apropie de majoritate absoluta Presedinta Maia Sandu a atras atentia asupra pericolului rus: "Schema de cumparare de voturi a influentat rezultatul alegerilor", iar Victoria Furtuna, lidera partidului Moldova Mare si una dintre persoanele sanctionate, a reactionat la sanctiunile impuse: "Grupuri de la Bruxelles aleg fara rusine si in mod deschis cine va conduce statul nostru suveran." Intre timp, doi parlamentari pro-rusi inclusi pe lista UE, Alexandr Nesterovschi si Irina Lozovan, au disparut imediat ce au fost condamnati pentru coruptie. Autoritatile din Republica Moldova au emis mandate de urmarire si au acuzat implicarea Rusiei in facilitarea fugii celor doi. Un sondaj recent arata ca Partidul Actiune si Solidaritate (PAS) al Maiei Sandu este in frunte cu 27,4% din intentiile de vot inaintea alegerilor parlamentare din septembrie, in timp ce opozitia pro-rusa este mult in urma: socialistii 10,4% iar blocul Victorie doar 6,2%. PAS ar obtine 39% din voturile alegatorilor decisi, ceea ce i-ara sigura aproape 50% de mandate in viitorul legislativ.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare