![]() |
Liberalizarea pieței energiei de la 1 iulie și creșterea TVA ar putea urca prețul energiei electrice pentru consumatorii casnici din România pe locul patru în Uniunea Europeană, peste toate țările est-europene și de până la trei ori mai mare decât în Ungaria, avertizează Blocul Național Sindical.
16.07.2025, 09:31 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Intr-un comunicat remis miercuri, BNS precizeaza ca Romania ar putea inregistra al patrulea cel mai mare pret la energie electrica pentru consumatorii casnici din Uniunea Europeana, depasind toate tarile din Europa de Est si situandu-se imediat dupa Germania, Danemarca si Irlanda, Conform analizei BNS, liberalizarea preturilor la energie de la 1 iulie , cumulata cu masurile fiscale promovate de Guvern - cresterea TVA si inghetarea veniturilor in sectorul public - va conduce la scumpiri de pana la 79% la facturile de electricitate. In acest context, consumatorii romani ar urma sa plateasca preturi de trei ori mai mari decat in Ungaria si de 2,5 ori mai mari decat in Bulgaria, cele mai mici preturi din regiune. "In absenta unor masuri eficiente de sprijin si in conditiile unei piete dereglate, Romania risca sa devina statul cu una dintre cele mai ridicate poveri la plata energiei electrice din intreaga Uniune Europeana", atrage atentia BNS. Scumpirile vor afecta peste un sfert din gospodarii, existand riscul de a nu-si putea achita facturile la timp Efectele cumulate ale liberalizarii si ale majorarii TVA vor amplifica fenomenul saraciei energetice, cu riscul ca peste un sfert dintre gospodarii sa nu-si poata achita la timp facturile, avertizeaza sindicatele. Potrivit datelor BNS, in perioada de aplicare a subventiilor intre 2021 si 2025, pretul energiei din Romania se situa deja pe locul cinci in UE, raportat la puterea de cumparare. "Riscurile sociale sunt uriase: Romania ar putea ajunge de pe locul 22 direct pe locul 7 in topul preturilor medii din UE si chiar pe locul patru in scenariul cel mai nefavorabil. In paralel, inflatia anuala risca sa depaseasca 8,25%, iar rata saraciei sa urce la 24% in 2025", se arata in analiza BNS. Organizatia sindicala solicita Guvernului reevaluarea pragurilor de sprijin, interventii de reglementare a pietei energiei si constituirea unei celule de criza care sa monitorizeze evolutia preturilor si sa combata eventualele abuzuri ale furnizorilor. BNS atrage atentia ca liberalizarea pietei a fost decisa "in conditiile in care piata nu functioneaza corect", iar efectele ar putea amplifica polarizarea sociala si saracia energetica in Romania.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
16.07.2025, 20:46