![]() |
Pentru a evita blocajele provocate de sancțiunile occidentale, Rusia și-a redirecționat comerțul extern către plăți în ruble, reducând drastic utilizarea valutelor străine.
17.07.2025, 12:19 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Rusia isi reconfigureaza sistemul de plati in comertul international, orientandu-se tot mai mult catre rubla, moneda sa nationala, pentru a contracara efectele sanctiunilor impuse de Occident dupa invadarea Ucrainei in 2022. Potrivit datelor publicate recent de Banca Centrala a Rusiei, citate de Bloomberg, peste jumatate din exporturile tarii sunt achitate acum in ruble, in timp ce ponderea platilor in valute "prietenoase", precum yuanul chinezesc, a scazut la o treime. Comertul in ruble protejeaza Rusia de plati inghetate "Scopul principal al trecerii comertului pe ruble a fost evitarea platilor inghetate sau intarziate," a explicat Stanislav Murashov, economist la Raiffeisenbank in Moscova, confirmand ca "este vorba despre reducerea riscului de sanctiuni si mentinerea fluxului de plati." Tranzitia vine intr-un context economic delicat: exporturile rusesti au inregistrat o scadere de aproximativ 6% in primele cinci luni ale anului, in principal din cauza diminuarii preturilor la materii prime. In acelasi timp, volumul de valuta straina vandut pe piata interna de exportatori a atins cel mai scazut nivel de la inceputul anului 2023. Comertul in ruble vine cu costuri: veniturile Rusiei scad Insa, odata cu extinderea sanctiunilor secundare ale SUA in 2024, chiar si bancile din tari "prietenoase" au devenit reticente in a gestiona plati directe pentru entitati rusesti. In consecinta, companiile au adoptat sisteme alternative. Potrivit unui raport al Centrului pentru Analiza si Strategii in Europa (CASE), cel mai eficient mecanism consta in utilizarea unor conturi "in oglinda" in ruble si yuan. Acestea permit conversia fondurilor fara transferuri directe, fiind astfel dificil de detectat de catre autoritatile de reglementare internationale. "Aceasta infrastructura alternativa de plati s-a dovedit extrem de adaptabila si devine tot mai robusta si mai putin transparenta", au precizat expertii CASE. Pe de alta parte, cresterea rolului rublei in tranzactii vine cu riscuri. O rubla intarita si preturile scazute la exporturi au dus la o diminuare semnificativa a veniturilor bugetare ale Rusiei. Totodata, cererea corporativa pentru valuta straina a scazut la jumatate fata de anul trecut, indicand o posibila reconfigurare structurala a economiei ruse in fata izolarii financiare globale.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
17.07.2025, 17:47