![]() |
25.07.2025, 12:51 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Indicele dolarului american se indreapta spre cea mai mare scadere saptamanala din ultima luna, pe fondul tensiunilor comerciale, presiunilor politice si incertitudinii legate de deciziile viitoare ale bancilor centrale, informeaza Reuters.
Vineri, investitorii s-au aflat intr-o pozitie de asteptare si recalibrare, incercand sa anticipeze viitoarele miscari ale Rezervei Federale a SUA (Fed) si ale Bancii Japoniei, in contextul negocierilor comerciale si al dinamicii politice tot mai tensionate. In acest climat volatil, lira sterlina a inregistrat un recul, influentata de cifrele dezamagitoare privind vanzarile cu amanuntul din Marea Britanie.
Atat Fed-ul, cat si Banca Japoniei sunt asteptate sa mentina dobanzile neschimbate la reuniunile programate saptamana viitoare, insa pietele sunt mai interesate de mesajele transmise dupa aceste intalniri - in special in privinta calendarului unei eventuale modificari a politicilor monetare.
In Statele Unite, politica a devenit un factor perturbator major. Presedintele Donald Trump a reluat joi criticile la adresa Fed-ului si a presedintelui Jerome Powell, pledand din nou pentru o reducere a dobanzilor. Cu toate acestea, Trump a linistit temporar pietele prin declaratia ca nu intentioneaza sa-l demita pe Powell - o amenintare pe care a lansat-o in trecut in mai multe randuri.
"Piata a reactionat pozitiv la faptul ca Trump nu a cerut explicit demiterea lui Powell, desi a fost clar ca asteapta ca acesta sa 'faca ceea ce trebuie'", a explicat Derek Halpenny, director de cercetare pentru zona EMEA la MUFG. Totusi, el avertizeaza ca "tema presiunii Casei Albe asupra independentei Fed-ului va persista si va continua sa reprezinte un risc de depreciere pentru dolar".
Pe parcursul acestei saptamani, dolarul a pierdut teren in fata euro si a yenului, iar indicele dolarului - care reflecta evolutia monedei americane in raport cu un cos de sase valute majore - a scazut pana la 97,45, marcand un declin de aproximativ 1%, cea mai slaba performanta saptamanala din ultimele patru saptamani. Cu toate acestea, vineri, dolarul a recuperat usor, inregistrand o crestere modesta de 0,15% fata de ziua precedenta.
In concluzie, pietele globale se afla intr-un punct de cotitura, in care politicul si economicul se ciocnesc intr-un joc periculos de influenta. Investitorii privesc cu nervozitate spre saptamana viitoare, in asteptarea semnalelor decisive care ar putea redesena harta financiara globala.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
25.07.2025, 19:48