![]() |
28.04.2025, 16:41 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Un studiu recent aduce in prim-plan o posibila explicatie pentru cresterea alarmanta a cazurilor de cancer intestinal in randul persoanelor tinere. Cercetatorii au descoperit ca anumite tulpini ale bacteriei E. coli produc o toxina numita colibactina, care ar putea fi partial responsabila pentru aceasta tendinta ingrijoratoare. In ultimele decenii, cazurile de cancer intestinal in randul persoanelor sub 50 de ani au crescut cu 22%, peste 2.600 de persoane din aceasta grupa de varsta fiind diagnosticate anual cu aceasta boala. Ceea ce este si mai ingrijorator este faptul ca multe dintre acestea nu prezinta factorii de risc traditionali, precum antecedente familiale, exces de greutate, fumat sau consum excesiv de alcool, scrie The Telegraph. Studiul publicat in revista Nature arata ca expunerea la colibactina in primii ani de viata, pana la varsta de 10 ani, ar putea pregati terenul pentru dezvoltarea cancerului intestinal mult mai tarziu. Aceasta toxina deterioreaza ADN-ul celulelor intestinale prin introducerea de mutatii specifice. Cercetatorii de la Universitatea din California, San Diego, au analizat aproape 1.000 de genomi de cancer intestinal si au descoperit ca mutatiile cauzate de colibactina erau de 3,3 ori mai frecvente la pacientii care au facut cancer intestinal inainte de varsta de 40 de ani, comparativ cu cei care au dezvoltat boala dupa varsta de 70 de ani. Desi majoritatea tulpinilor de E. coli sunt inofensive si chiar benefice pentru sistemul nostru digestiv, tulpinile pks+ E. coli elibereaza toxine care pot provoca cancer. In prezent, nu exista metode accesibile pentru a determina daca bacteriile din intestinul nostru produc aceste toxine daunatoare. Cercetatorii nu stiu inca exact cum sunt expusi copiii la bacteriile producatoare de colibactina, ceea ce face dificila recomandarea unor masuri preventive specifice. Dr. Paul Brennan, de la Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului, afirma ca se investigheaza daca expunerea are loc in primele saptamani de viata sau mai tarziu prin surse alimentare. Alimentele contaminate si apa netratata pot contine aceste bacterii, astfel incat imbunatatirea sigurantei si igienei alimentare ar putea contribui la reducerea expunerii. De asemenea, unele bacterii producatoare de colibactina sunt folosite in probiotice si "sunt necesare mai multe cercetari pentru a aborda siguranta acestui aspect". In timp ce cercetatorii fac teste pentru detectarea precoce a mutatiilor asociate colibactinei, exista numeroase masuri care pot reduce riscul de cancer intestinal: - adaugarea de fibre in dieta prin consumul de fructe, legume, leguminoase si cereale integrale - limitarea consumului de carne rosie si procesata - mentinerea unei greutati sanatoase - cresterea activitatii fizice - reducerea consumului de alcool. Sophia Lowes, de la Cancer Research UK, subliniaza importanta consultarii medicului in cazul aparitiei unor simptome neobisnuite: "Indiferent de varsta pe care o aveti, daca observati ceva care nu este normal pentru dvs., nu ignorati acest lucru, consultati medicul. In majoritatea cazurilor, nu va fi cancer, dar daca este, depistarea timpurie poate face o diferenta reala". Simptomele cancerului intestinal includ modificari ale scaunelor - cum ar fi scaune mai moi, diaree sau constipatie - nevoia de a merge la toaleta mai des si sange in scaun.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.