![]() |
Conform unui nou studiu, o singură injecție cu o terapie genică revoluționară ar putea inversa pierderea auzului la oameni în câteva săptămâni.
04.07.2025, 09:44 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Terapia de ultima generatie a imbunatatit auzul la copii si adulti cu surditate congenitala sau deficiente auditive severe, un copil de 7 ani recapatand auzul aproape complet in cadrul unui studiu clinic, au afirmat cercetatorii de la Institutul Karolinska din Suedia. Studiul clinic, detaliat in revista Nature Medicine, a aratat ca o copie sanatoasa a genei OTOF injectata in urechea interna a imbunatatit auzul tuturor celor 10 participanti. Desi terapia pare sa functioneze cel mai bine la copii, cercetatorii au afirmat ca ar putea fi benefica si pentru adulti, potrivit Independent. Surditate cauzata de mutatii ale genei OTOF Studiul la scara mica a inclus persoane care aveau o forma genetica de surditate sau deficienta auditiva severa cauzata de mutatii ale unei gene numite OTOF. Aceste mutatii provoaca o deficienta a proteinei otoferlina, care joaca un rol cheie in transmiterea semnalelor sonore de la ureche la creier. In cadrul studiului, s-a utilizat o versiune sintetica, inofensiva, a virusului adeno-asociat pentru a introduce o gena OTOF functionala in urechea interna printr-o singura injectie. Efectele terapiei au fost evidente la majoritatea pacientilor, al caror auz s-a recuperat rapid dupa doar o luna. Dupa sase luni, cercetatorii au observat o imbunatatire considerabila a auzului la toti participantii, volumul mediu al sunetului perceptibil imbunatatindu-se de la 106 decibeli la 52. Copiii au raspuns cel mai bine la tratament Studiul a constatat ca cei cu varste cuprinse intre cinci si opt ani au raspuns cel mai bine la tratament. O fetita de sapte ani si-a recuperat rapid auzul aproape in totalitate si a putut sa poarte conversatii zilnice cu mama ei patru luni mai tarziu. "Este pentru prima data cand metoda a fost testata pe adolescenti si adulti", a declarat Maoli Duan, autor al studiului de la Karolinska Institutet. "Auzul s-a imbunatatit considerabil la multi dintre participanti, ceea ce poate avea un efect profund asupra calitatii vietii lor. Vom urmari acum acesti pacienti pentru a vedea cat de durabil este efectul". Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca tratamentul era sigur si bine tolerat. Participantii nu au raportat reactii adverse grave in perioada de urmarire de 6-12 luni. Cea mai frecventa reactie a fost reducerea numarului de neutrofile din sistemul imunitar, un tip de celule albe din sange. "OTOF este doar inceputul", a spus dr. Duan, adaugand ca cercetatorii lucreaza la alte gene comune care stau la baza surditatii, precum GJB2 si TMC1. "Acestea sunt mai complicate de tratat, dar studiile pe animale au dat pana acum rezultate promitatoare. Suntem increzatori ca pacientii cu diferite tipuri de surditate genetica vor putea beneficia intr-o zi de tratament".
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.