20.11.2023, 20:19 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Comisia Europeana planifica sa propuna instituirea unui sistem de monitorizare a padurilor cu ajutorul informatiilor aeriene.
Uniunea Europeana va utiliza satelitii pentru a contribui la prevenirea distrugerii padurilor sale, acestea devenind din ce in ce mai vitale in absorbtia dioxidului de carbon in lupta impotriva schimbarilor climatice.
Comisia Europeana, ramura executiva a blocului, intentioneaza sa propuna miercuri instituirea unui sistem de monitorizare a padurilor utilizand informatii aeriene de la satelitii Copernicus Sentinel si alte surse de date, conform unui document de proiect consultat de Bloomberg News. Statele membre vor fi incurajate sa dezvolte planuri forestiere care sa acopere urmatorii 50 de ani, se adauga in document.
Se asteapta ca satelitii sa contribuie la acoperirea lacunelor in colectarea datelor, cum ar fi masurarea impactului secetei sau a deteriorarii provocate de daunatori, precum gandacii de scoarta.
Padurile si mlastinile actioneaza ca un burete pentru absorbtia a milioane de tone de CO2 atmosferic, atat din sursele umane, cat si din incendiile de vegetatie, pe masura ce incalzirea globala se agraveaza. Protejarea acestor resurse naturale este un element cheie al planurilor UE de a atinge emisii nete zero pana la mijlocul secolului.
"Padurile si alte terenuri impadurite din UE sunt tot mai afectate de schimbarile climatice si de utilizarea si activitatea umana directa sau indirecta", se arata in documentul de proiect, care este inca supus modificarilor. "Pericole, precum incendiile de vegetatie, epidemiile de daunatori, secetele si valurile de caldura, adesea intarindu-se reciproc, sunt susceptibile sa duca la evenimente catastrofale mai frecvente si intense, adesea dincolo de frontierele nationale."
Grecia, Spania si Portugalia au suferit incendii de padure severe in acest an, crescand riscul ca marile orase precum Atena sa devina deserturi. Intre timp, regulile UE privind refacerea naturii, inclusiv a padurilor, au fost recent criticate intens din cauza temerilor ca ar putea afecta aprovizionarea cu alimente in regiune.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
06.12.2023, 23:35