×

Accesează
contul existent

Profesii

1 din 4 angajati romani ia in calcul schimbarea jobului in urmatoarele 3 luni. Principalele motive:...

1 din 4 angajati romani ia in calcul schimbarea jobului in urmatoarele 3 luni. Principalele motive: lipsa sigurantei psihologice si nivelul scazut de rezilienta

11.06.2025, 15:21 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Un sfert dintre angajatii romani (26%) ia in considerare schimbarea locului de munca in urmatoarele 3 luni. Dintre cei care intentioneaza sa faca aceasta schimbare, 60% spun ca nu se simt in siguranta la actualul job, iar 48% afirma ca au un nivel scazut de rezilienta in fata stresului si a provocarilor de zi cu zi, arata un studiu realizat de Pluxee Romania, partener global pentru beneficii extrasalariale si solutii pentru cresterea implicarii angajatilor.

Doar 1 din 3 angajati (32%) din mediul privat din Romania se simte foarte pregatit sa faca fata schimbarilor sau situatiilor neprevazute la locul de munca. In timp ce 8 din 10 respondenti au afirmat ca mediul economic lipsit de predictibilitate le poate ameninta locul de munca, 7 din 10 angajati romani au declarat ca asista la schimbari mari sau medii in organizatiile in care lucreaza in contextul digitalizarii si al automatizarii.

"Intr-un climat economic si social caracterizat de transformari accelerate, incertitudine si presiune continua, capacitatea organizatiilor de a cultiva rezilienta in randul angajatilor devine esentiala. Mai mult decat o trasatura individuala, dezvoltarea rezilientei ar trebui sa devina o prioritate strategica pentru organizatiile care isi doresc sa faca performanta pe termen lung. Datele arata ca rezilienta si siguranta psihologica la locul de munca pot reduce de 2 ori, respectiv de 7 ori fluctuatia de personal", spune Gabor Olajos, Country Managing Director, Pluxee Romania si Bulgaria.

Pe baza autoevaluarii respondentilor, studiul a calculat un scor mediu de rezilienta de 82 din 100.

Nivelul este considerabil mai scazut in randul tinerilor, unde atinge 79, al angajatilor din regiunea Moldovei, tot cu un scor de 79, respectiv al celor cu mai putin de un an vechime intr-o organizatie, care inregistreaza un scor de 78.

Cel mai scazut nivel se regaseste in companiile care nu se preocupa de sanatatea psihologica a angajatilor, unde scorul coboara la doar 75.

Sondajul arata si o corelatie clara intre rezilienta si satisfactia profesionala: 80% dintre angajatii cu un nivel foarte ridicat de rezilienta sunt multumiti sau foarte multumiti de locul de munca, in timp ce 65% dintre cei cu rezilienta scazuta se simt nemultumiti in raport cu actualul loc de munca. In plus, rezilienta angajatilor creste in mod constant in primii zece ani petrecuti in companie, dupa care tinde sa se plafoneze. De asemenea, persoanele care conduc echipe au o rezilienta mai mare fata de cele care nu au subordonati.

"Siguranta psihologica si rezilienta la locul de munca nu reprezinta capricii sau concepte abstracte, ci piloni esentiali ai performantei organizationale. Intr-o lume dominata de schimbari economice si instabilitate a mediului extern, aceste doua dimensiuni devin factori esentiali care sustin capacitatea companiilor de a inova, de a se adapta rapid si de a ramane competitive. De asemenea, investitia in siguranta emotionala a angajatilor se reflecta direct in nivelul lor de loialitate si implicare pe termen lung.", adauga Daniel Enescu, Partner Daedalus Online.

Siguranta psihologica, definita prin libertatea de a exprima idei, de a gresi fara teama de repercusiuni si de a simti ca angajatul face parte dintr-o echipa unde se simte apreciat, este un concept prea putin integrat in cultura organizationala a companiilor din Romania, mai reiese din studiul realizat de Pluxee Romania.

Astfel, doar 1 din 4 angajati percepe greselile ca oportunitati de invatare si inovatie in organizatia din care face parte. Totodata, doar 1 din 3 respondenti considera ca este ascultat si incurajat de conducere atunci cand are opinii diferite. Exact ca in cazul rezilientei, corelatia dintre siguranta si satisfactie este la fel de puternica: 9 din 10 angajati care se declara multumiti sau foarte multumiti de locul de munca se simt si in siguranta din punct de vedere psihologic.

Unul dintre factorii care influenteaza in mod direct echilibrul emotional, nivelul de motivatie si starea generala de bine a angajatilor este volumul de munca. Datele studiului arata ca 6 din 10 angajati din Romania efectueaza in mod constant ore suplimentare, in timp ce 2 din 10 lucreaza saptamanal peste cinci ore in plus fata de programul standard.

"Aceasta realitate evidentiaza presiunea tot mai ridicata resimtita de forta de munca activa si accentueaza nevoia urgenta de implementare a unor masuri care sa sprijine sanatatea mintala, sa ofere un grad mai mare de flexibilitate organizationala si sa asigure recunoasterea adecvata a efortului depus de angajati. In lipsa acestor solutii, riscul de epuizare profesionala si scadere a implicarii devine din ce in ce mai pronuntat" concluzioneaza studiul.

Esantionul care a stat la baza acestei cercetari a inclus peste 1.000 de angajati care lucreaza in companii private din mediul urban.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare