![]() |
10.07.2025, 15:59 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Compania aeriena low-cost Blue Air a intrat in faliment, in conditiile in care nici conducerea operatorului aerian, nici actionarul majoritar, statul roman, nu au reusit sa atraga un investitor, a anuntat joi Infinexa, companie antreprenoriala romaneasca specializata in restructurarea si finantarea firmelor aflate in dificultate.
Din 6 septembrie 2022 compania nu a mai operat niciun zbor, lasand atunci pe aeroporturi mii de pasageri. In martie 2023 intra in insolventa, iar astazi este anuntat falimentul. Eximbank creditase in 2020 compania cu 300 mil. lei.
Cum s-a ajuns aici?
¬ 13 decembrie 2004: Se infiinteaza Blue Air, avandu-l ca actionar unic pe omul de afaceri Nelu Iordache, cel care a detinut si grupul din constructii Romstrade, ajuns in faliment. Blue Air este prima companie aeriana din Romania cu capital integral privat, cu zboruri de pe aeroportul Aurel Vlaicu (Baneasa) spre destinatii din Italia si Franta.
¬ 2010: Blue Air trece printr-un proces de restructurare, fiind disponibilizati 300 din cei 800 de angajati ai companiei si fiind returnate 4 din cele 11 aeronave pe care le opera sub contract de leasing.
¬ mai 2013: Operatiunile Blue Air sunt scoase la vanzare de Casa de Insolventa Transilvania pentru a recupera o parte din datoriile Romstrade, compania prin care Nelu Iordache controla Blue Air si care a intrat in insolventa in decembrie 2012. Alaturi de Nelu Iordache, actionar in compania Blue Air Transport Aerian este si Gheorghe Racaru cu 1,23%.
¬ octombrie 2013: Firma Blue Air - Airline Management Solutions, infiintata in aprilie de patru actionari romani, preia, in schimbul a 6 mil. lei, fondul de comert al Blue Air de Nelu Iordache, ajuns in arest pentru fapte de coruptie.
Cei patru actionari sunt fostul pilot al Blue Air Teodor Cristian Rada (33%), Marius Mihail Puiu (33%), Tudor-Zamfir Constantinescu, si el fost pilot al companiei aeriene (17%), si Luciana Paunescu (17%). Noul actionar, Blue Air - Airline Management Solutions, nu a preluat compania care opera in trecut avioanele Blue Air, ci doar brandul si activitatea acesteia, primind si licenta pentru transport aerian. Gheorghe Racaru ramane ca director general.
¬ 2014: Blue Air intra pe segmentul de curse charter, in incercarea de a-si pastra cota de piata.
¬ 2015: Blue Air depaseste pragul de 2 milioane de pasageri transportati intr-un an.
¬ 2017: Blue Air, devenita cea mai mare companie aeriana cu capital privat romanesc, semneaza pentru achizitia a sase aeronave de tip Boeing 737 MAX, intr-o tranzactie de peste 600 de milioane de dolari.
¬ 2018: Blue Air depaseste pragul de 5 milioane de pasageri transportati intr-un an si devine al doilea cel mai mare jucator de pe piata locala a transportului aerian ca numar de pasageri, dupa Wizz Air.
¬ septembrie 2018: Gheorghe Racaru se retrage din functie, dupa 48 de ani in industria aviatiei, in locul lui la conducerea Blue Air fiind numit Marius Puiu, fost pilot si actionar in cadrul companiei.
¬ octombrie 2018: Blue Air cumpara transportatorul national aerian din Republica Moldova, compania Air Moldova, intr-un proces de privatizare.
¬ februarie 2019: Grupul german Zeitfracht intra in actionariatul transportatorului Blue Air Aviation, preluand 10% din actiuni. Anterior, Luciana Paunescu si Tudor Constantinescu au vandut actiunile catre Marius Puiu si Teodor Cristian Rada.
¬ 6 mai 2019: Oana Petrescu este numita la conducerea companiei aeriene Blue Air, in locul lui Marius Puiu.
¬ octombrie 2019: Blue Air renunta la rutele cu grad mai mic de incarcare, reduce din numarul de chartere si reia modelul low-cost pe toate cursele astfel incat sa revina pe profit, dupa cativa ani de pierderi. Totodata, compania spune ca pregateste o emisiune de obligatiuni de 50-60 mil. euro pe care sa o aduca la Bursa de la Bucuresti, pentru a sustine revenirea pe crestere, luand in calcul chiar si o listare, care, insa, nu a mai avut loc.
¬ martie 2020: Blue Air depune la guvern o cerere pentru a primi un credit de salvare in conditiile in care peste 90% dintre angajatii companiei sunt in somaj tehnic si zborurile comerciale regulate ale companiei au fost oprite, din cauza pandemiei. Valoarea creditului solicitat este de 45 de milioane de euro.
¬ iulie 2020: Blue Air isi anunta intrarea in procedura de concordat preventiv dupa patru luni in care zborurile au fost suspendate, iar incasarile au fost cu 100 mil. euro mai mici fata de estimari.
¬ august 2020: Blue Air solicita guvernului accelerarea procesului in vederea acordarii unui imprumut care sa ajute compania sa depaseasca dificultatile financiare generate de pandemie. Comisia Europeana aproba o garantie romaneasca pentru imprumuturi in valoare de 62 milioane euro (300 mil. lei) pentru Blue Air, bani acordati de EximBank - institutie de credit controlata de Ministerul Finantelor.
¬ 1 aprilie 2021: Blue Air inaugureaza prima aeronava Boeing 737-8 MAX din Romania, primul avion de acest tip care opereaza zboruri comerciale in Romania.
¬ mai 2021: Tudor Constantinescu, fost actionar al Blue Air, alaturi de alti patru investitori privati, pune bazele AirConnect, o companie care opereaza zboruri interne catre orase nedeservite din Romania, dar si chartere catre destinatii precum Grecia, Turcia, Bulgaria si Muntenegru.
¬ iulie 2021: Blue Air anunta ca vrea sa se listeze la Bursa de la Londra printr-un proces de preluare inversa incheiat cu o companie britanica, prin care Cristian Rada si fratele sau, actionari ai companiei din spatele Blue Air, sa emita actiuni noi. Planul este ulterior abandonat.
¬ septembrie 2021: Cristian Rada, actionar la Blue Air, investeste intr-o noua companie aeriana numita Hello Jets.
¬ 1 martie 2022: Noul CEO al Blue Air este Steven Greenway, care preia functia de la Oana Petrescu.
¬ 11 iulie 2022: Cristian Rada, actionarul principal de la Blue Air, preia mandatul de director general al companiei, ca urmare a demisiei lui Steven Greenway din motive personale.
¬ 14 iulie 2022: ANPC amendeaza Blue Air cu 2 milioane de lei dupa ce, intr-un an, compania a anulat peste 11.000 de zboruri, acestora corespunzandu-le aproape 180.000 rezervari, pentru care s-au efectuat plati in valoare totala de peste 66 de milioane de lei.
¬ 6 septembrie 2022: Blue Air anunta ca suspenda zborurile care pleaca din Romania din cauza popririi tuturor conturilor companiei Blue Air Aviation SA de catre Ministerul Mediului. Zborurile operate de Blue Air pe aeroporturile din Bucuresti si Cluj sunt anulate.
¬ martie 2023: Blue Air, companie care la acea data nu mai avea niciun zbor activ, a intrat in insolventa la propria cerere, conform datelor de pe site-ul Tribunalului Bucuresti.
¬ aprilie 2023: Comisia Europeana a initiat o investigatie detaliata pentru a evalua daca un plan de restructurare a companiei aeriene Blue Air si masurile de ajutor implementate in sprijinul planului respectau normele UE privind ajutoarele de stat
¬ februarie 2024: Comisia Europeana a concluzionat ca planul de restructurare a companiei aeriene Blue Air nu a fost in masura sa restabileasca viabilitatea pe termen lung a companiei aeriene, fiind, asadar, incompatibil cu normele UE privind ajutoarele de stat si cere Romaniei sa recupereze acum de la Blue Air un ajutor de stat ilegal in valoare de aproximativ 33,84 milioane euro (163,8 milioane lei).
¬Iulie 2025: Compania aeriena low-cost Blue Air a intrat in faliment, in conditiile in care nici conducerea operatorului aerian, nici actionarul majoritar, statul roman, nu au reusit sa atraga un investitor, a anuntat joi Infinexa, companie antreprenoriala romaneasca specializata in restructurarea si finantarea firmelor aflate in dificultate.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
18.07.2025, 00:07