×

Zf 24

Actiunile franceze se indreapta spre cea mai proasta saptamana inregistrata din 2022, din cauza...

Actiunile franceze se indreapta spre cea mai proasta saptamana inregistrata din 2022, din cauza temerilor legate de o victorie a extremei drepte in alegeri: Indicele Cac 40 a scazut cu peste 6% dupa ce Emmanuel Macron a convocat un vot anticipat, in timp ce euro se afla in scadere fata de dolarul american

14.06.2024, 15:03 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Actiunile franceze s-au prabusit vineri, in timp ce perspectiva unui guvern de extrema dreapta a zguduit pietele financiare europene, amplificand o vanzare care a sters aproape 100 de miliarde de euro din valoarea principalului indice al Parisului, plasandu-l pe drumul catre cea mai proasta saptamana inregistrata din martie 2022, scrie Financial Times.

Indicele Cac 40 s-a scufundat cu peste 2 procente in tranzactiile de dimineata, condus de o noua vanzare a actiunilor bancare.

Indicele s-a prabusit cu peste 6% in cele cinci sedinte de tranzactionare de la decizia socanta a lui Emmanuel Macron de duminica de a convoca alegeri parlamentare anticipate, in care alianta centrista a presedintelui risca sa fie anihilata.

Investitorii au fost ingrijorati de planurile de cheltuieli mari ale RN, ministrul de finante Bruno Le Maire avertizand saptamana aceasta ca o victorie a extremei drepte ar putea duce la o "criza a datoriilor" asemanatoare cu turbulentele de pe piata britanica a titlurilor de stat sub conducerea fostului prim-ministru Liz Truss.

"Guvernantii de extrema dreapta vor fi mai putin prietenosi fata de [UE], chestiunile politice abordate de acestia nesugerand niciun fel de responsabilitate fiscala pe care si-ar putea-o asuma", a declarat James Athey, manager de fonduri la Marlborough Group. "Chiar si un rezultat care nu ar implica o victorie categorica a RN ar putea crea instabilitate. Iar pietele urasc instabilitatea, incertitudinea si volatilitatea".

Un pact de unitate incheiat joi de patru partide de stanga a pus, de asemenea, partidul lui Macron in pericol in prespectiva cele doua tururi de scrutin parlamentar din 30 iunie si 7 iulie. Noile proiectii sugereaza ca doar aproximativ 40 dintre parlamentarii lui Macron s-ar putea califica pentru turul al doilea.

Ingrijorarile legate de pietele franceze "variaza de la blocarea procesului de reforma, posibile scaderi de rating si pana la o serie de ingrijorari tot mai mari legate de o posibila ruptura in zona euro", a declarat Mohit Kumar, economist-sef pentru Europa la Jefferies.

Bancile - care ar fi expuse la incetinirea cresterii economice si care detin datorii guvernamentale substantiale - s-au numarat printre actiunile cu cele mai slabe performante. Credit Agricole, BNP Paribas si Societe Generale au scazut cu 12%, 12,9% si, respectiv, 16,4%, incepand de luni.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare