×

Accesează
contul existent

Eveniment

Agentia de rating Fitch confirma ratingul de tara al Romaniei la 'BBB-', cu perspectiva stabila....

Agentia de rating Fitch confirma ratingul de tara al Romaniei la 'BBB-', cu perspectiva stabila. Fitch estimeaza ca datoria publica generala va creste la 53,3% din PIB in 2025 si prognozeaza o crestere a PIB-ului de 3% in 2024 si 2025, comparativ cu prognoza zonei euro de 0,7%

02.03.2024, 08:56 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Agentia de evaluare Fitch a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen lung in valuta ale Romaniei la 'BBB-', cu perspectiva stabila.

Ratingul "BBB-" al Romaniei este sustinut de apartenenta la UE si de intrarile de capital aferente, care sprijina convergenta veniturilor, finantele externe si stabilitatea macroeconomica. PIB-ul pe cap de locuitor, guvernanta si indicatorii de dezvoltare umana sunt peste nivelul celor din categoria "BBB". Acestia sunt contrabalansati de deficitele bugetare si de cont curent (CAD) mari in comparatie cu tarile de acelasi nivel, de un bilant slab in materie de consolidare fiscala, de rigiditati bugetare ridicate si de o pozitie de debitor extern net destul de ridicata.

Deficitul bugetar (in termeni ESA) in 2023 este estimat la 6,1 % din PIB, practic neschimbat din 2022 si mult peste obiectivul initial al guvernului de 4,4 % din PIB. Am revizuit in sus traiectoria deficitului pe termen mediu, avand in vedere pozitia initiala mai putin favorabila si majorarile semnificative ale pensiilor legiferate in ianuarie si septembrie 2024, cu un impact estimat de relaxare fiscala de 1,8% din PIB in 2025. Fitch estimeaza deficite publice de 6% din PIB in 2024 si de 6,4% din PIB in 2025.

Ne asteptam la o consolidare fiscala semnificativa pe termen mediu, ajutata de reintroducerea normelor fiscale ale UE, desi exista riscuri semnificative de scadere, avand in vedere incertitudinile actuale legate de planurile fiscale post-electorale, iar derapajele fiscale recente au afectat negativ credibilitatea politicilor.

Fitch estimeaza ca datoria publica generala va creste la 53,3% din PIB in 2025, de la 48% din PIB in 2023, dar inca sub mediana actuala 'BBB' de 57,5%. In ultimii ani, cresterea nominala puternica, datorata in parte unei inflatii mai mari, a ajutat la limitarea cresterii datoriei, dar revizuirile in sens ascendent ale previziunilor noastre privind deficitul si incetinirea semnificativa a cresterii nominale au plasat datoria/PIB pe o traiectorie ascendenta.

Ritmul de crestere al economiei romanesti a incetinit in 2023, similar cu modelul inregistrat in majoritatea membrilor UE. PIB-ul mediu anual a fost de 2% in 2023, conform datelor preliminare, fata de 4,1% in 2022. Cu toate acestea, cresterea PIB-ului este in continuare mai puternica decat media UE, ilustrata de o crestere anuala de 1% (ajustata sezonier) in 4T23, comparativ cu 0,3% in UE. Prognozam o crestere de 3% in 2024 si 2025, comparativ cu prognoza zonei euro de 0,7% si, respectiv, 1,7%, si in conformitate cu mediana actuala "BBB" de 3,1%.

Fluxurile mari de fonduri UE, inclusiv fondurile de coeziune din noul cadru financiar multianual (2021-2027) si fondurile de redresare si de rezilienta, vor continua sa fie principalele motoare de crestere si de investitii pe termen mediu. Dincolo de stimularea directa a cererii, fondurile UE ar trebui, de asemenea, sa imbunatateasca potentialul de crestere al economiei, accelerand recuperarea decalajelor fata de nivelul UE.

Inflatia a scazut mai rapid decat se astepta in 2S23, in principal datorita dinamicii favorabile a preturilor la alimente . Inflatia (masuri nationale IPC) a fost de 6,6% in decembrie 2023, cu peste 10pp sub varful de 16,8% din noiembrie 2022, dar inca semnificativ peste tinta de inflatie de 2,5% +/-1pp a Bancii Nationale a Romaniei. Presiunile subiacente asupra preturilor sunt mai persistente, dupa cum semnaleaza inflatia de baza care se situeaza in mod constant peste IPC din aprilie 2023. Fitch preconizeaza ca inflatia IAPC va ajunge la 5,1% in 2024 si la 3,5% in 2025, cu riscuri inclinate spre crestere.

Marea coalitie a celor mai mari doua partide (Partidul Social Democrat si Partidul National Liberal), formata in noiembrie 2021, s-a dovedit stabila, in timp ce tara se pregateste pentru patru alegeri in acest an: Alegeri europene si municipale in iunie si alegeri prezidentiale si generale programate pana la sfarsitul anului 2024. Relaxarea fiscala preelectorala a partidelor aflate la guvernare, in primul rand cresterile nefinantate ale pensiilor programate odata cu alegerile generale, sustin riscurile fiscale pe termen mediu.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare