×

Accesează
contul existent

Companii

Analiza de luni. Cum apar bolile cronice de la varste fragede? Incidenta diabetului la copiii sub...

Analiza de luni. Cum apar bolile cronice de la varste fragede? Incidenta diabetului la copiii sub 14 ani s-a dublat intr-un deceniu. De la circa 9 cazuri de diabet zaharat la 100.000 de copii sub 14 ani in 2010, am ajuns la 17 cazuri la suta de mii de copiii in 2019, o dublare intr-un deceniu, din datele Institutului National de Sanatate Publica

21.07.2025, 09:30 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

¬ Aproximativ 16% dintre copiii de 10-15 ani sunt obezi, iar alti 16% sunt supraponderali, arata datele Societatii Romane de Chirurgie Metabolica ¬ Medic primar de diabet, nutritie si boli metabolice: "Alimentatia nesanatoasa genereaza obezitate la copii, in crestere alarmanta in Europa si intreaga lume" ¬ Medic specialist psihiatrie pediatrica: "Pentru mintea unui copil, a vedea personajele preferate pe ambalajul unui meniu de fast-food inseamna a fi invitat intr-o poveste familiara si distractiva - un mesaj irezistibil care poate eclipsa realitatea nutritionala".

Agitatie, lumini, personaje din desene animate sau filme, zahar, prajeli. In acest univers intra copiii si tinerii cand fac primii pasi in zonele de mancare din malluri, dar si primii pasi, metaforic vorbind, in viata. Marile lanturi de fast-food au in oferte meniuri "pentru copii". De fapt, sunt aceleasi produse de la adulti, dar in portii mai mici. Ce au in plus este insa un marketing extrem de bine pus la punct, care ii face pe cei mici captivii consumului de produse fast-food. Iar cum cresc, asa raman: "obiceiurile alimentare formate in copilarie sunt pastrate de regula si la maturitate", spune dr. Iuliana Filip, medic primar diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, fondatoarea clinicii Novus din Ploiesti.

Ea atrage atentia ca obezitatea la copii este in crestere alarmanta, lucru confirmat si de cifre. Sunt peste 215.000 de copii romani cu o problema cu greutatea, adica sunt fie obezi, fie supraponderali, din cele mai recente date ale Societatii Romane de Chirurgie Metabolica, aferente anului 2024.

Iar cand noua din zece copii consuma dulciuri in fiecare zi si jumatate dintre ei beau cel putin de cateva ori pe saptamana bauturi carbogazoase, conform Reveal Marketing Research, bolile cronice (cum este diabetul, spre exemplu) au calea deschisa.

Dr. Iuliana Filip, medic primar diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, fondatoarea clinicii Novus din Ploiesti: Multi parinti folosesc fast foodul ca recompense, petrecerile de zilele de nastere cel mai des se intampla in aceste locatii, grupul de prieteni ai copilului ajunge acolo des si povestesc astfel intretin cultul fast-food.

"Mancarea de tip fast-food este conceputa sa aduca satisfactie rapida la nivelul papilelor gustative - contine mult zahar, sare, grasimi si arome puternice care atrag in mod natural gusturile copiilor. Textura crocanta si combinatiile de arome sunt placute tocmai pentru ca aduc rapid o stimulare la nivel senzorial, apoi la nivelul sistemului limbic nevoile emotionale sunt atinse", potrivit dr. Iuliana Filip.

Ea atrage atentia ca alimentatia este o nevoie fiziologica de baza, conform piramidei lui Maslow, iar in cazul copiilor, o alimentatie de buna calitate, bogata in nutrienti, completata de activitate fizica regulata reprezinta calea spre sanatate si crestere optima pentru cei mici.

Ce se intampla dupa o masa fast-food?

Medicul explica ce obtine un copil atunci cand mananca fast-food: "Un produs inalt caloric in care predomina zahararurile inalt rafinate si grasimile cu minim de informatie asupra etichetei alimentare si a sursei de provenienta a ingredientelor.

Un aliment superprocesat modifica la nivel de hormoni si neurotransmitatori comportamentul alimentar in sustinerea acelora care cresc dorinta de a manca mai mult, mai des si mai cu placere acel produs. La nivel intestinal distruge echilibrul bacterian, determina boli inflamatorii intestinale, boli alergice, boli metabolice", spune Iuliana Filip.

Imaginea care face cat 1.000 de cuvinte

Dr. Andrei Stanciu, medic specialist psihiatrie pediatrica, managerul Clinicii Hope Timisoara, a analizat cat de mult influenteaza imaginea personajelor din desene animate dorinta copiilor de a consuma produse fast-food.

Dr. Andrei Stanciu, medic specialist psihiatrie pediatrica, managerul Clinicii Hope Timisoara: Influenta vizuala si emotionala sporeste dorinta de a obtine produsul si, implicit, creste consumul de alimente nesanatoase. Efectele se vad in preferintele alimentare formate de timpuriu, in insistenta copiilor fata de parinti pentru a cumpara astfel de produse si, din nefericire, in incidenta obezitatii la varste fragede.

"Pentru mintea unui copil, a vedea personajele preferate pe ambalajul unui meniu de fast-food inseamna a fi invitat intr-o poveste familiara si distractiva - un mesaj irezistibil care poate eclipsa realitatea nutritionala. Aceasta influenta vizuala si emotionala sporeste dorinta de a obtine produsul si, implicit, creste consumul de alimente nesanatoase", potrivit dr. Andrei Stanciu.

Cum se traduce acest marketing? Copiii insista ca parintii sa le cumpere aceste produse, iar cei din urma cedeaza presiunii celor mici.

"Copiii prescolari si scolarii mici nu au inca dezvoltate pe deplin capacitatile cognitive de a intelege scopul persuasiv al publicitatii. Un personaj de desene animate vazut pe un ambalaj nu este perceput ca o reclama, ci ca o continuare a universului de joaca al copilului. Cel mic tinde sa creada ca acel personaj ii "recomanda" sau ii face produsul mai special. Studiile confirma ca prezenta unei mascote cunoscute pe ambalaj are un efect puternic: copiii spun ca li se pare mai gustos un aliment nesanatos daca ambalajul sau poarta un personaj de desene animate, comparativ cu acelasi produs in ambalaj simplu", mai explica specialistul.

Schimbarea pentru viitor

Medicul Andrei Stanciu a oferit cateva exemple ale masurilor luate de mai multe tari pentru a-i proteja pe cei mici.

Astfel, in Chile exita o lege din 2016 care interzice folosirea personajelor de desene animate, a mascotelor de brand, a animatiilor sau a jucariilor in promovarea produselor bogate in zahar, sare ori grasimi, destinate copiilor sub 14 ani, iar cadourile de tip jucarie la meniurile pentru copii au fost de asemenea eliminate prin lege.

In Mexic in 2018 s-au introdus restrictii care au interzis mascotele si personajele pe ambalajele produselor alimentare nesanatoase. La raft, dulciurile si gustarile cu valoare nutritiva scazuta au trebuit sa renunte la ambalajele cu desene atractive.

In San Francisco (Statele Unite) este o ordonanta ce interzice oferirea de jucarii cadou impreuna cu meniuri pentru copii ce depasesc anumite limite de calorii, zahar sau grasimi Taiwan a limitat publicitatea TV la orele de varf si a impus inclusiv o interdictie asupra promovarii jucariilor gratuite la meniurile pentru copii.

Si in tari precum Canada, Norvegia, Marea Britanie, Irlanda, Suedia sunt diverse forme de reglementare a publicitatii alimentare catre minori, potrivit informatiilor adunate de dr. Andrei Stanciu.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare