![]() |
20.05.2025, 22:51 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Companiile din Polonia, cea mai mare economie est-europeana, au accelerat in ultimul an angajarile de muncitori straini. Tot in ultimul an, biroul de statistica polonez a anuntat luna de luna degradarea conditiilor demografice. Totusi, guvernul a decis ca din iunie sa fie inasprite conditiile de angajare a cetatenilor straini. Si guvernul Ungariei, tara din Grupul de la Visegrad cu cei mai putini muncitori straini, a luat o decizie similara.
Numarul de cetateni nepalezi, filipinezi si columbieni angajati in Polonia a crescut in ultimul an cu 46%, 60%, respectiv 337%, potrivit unei analize a agentiei de recrutare Gi Group. Peste 50.000 de permise de munca pentru cetateni non-UE au fost emise in prima jumatate din 2025. Cu toate acestea, numarul de muncitori adusi din tari asiatice sau din tari indepartate nu reuseste sa-l eclipseze pe cel al angajatilor veniti din Ucraina.
Acestia raman cel mai mare grup de muncitori straini, estimat la 779.000 de persoane. In total, 1,07 milioane de persoane din tari straine lucreaza in Polonia (date de la biroul national de statistica pentru finalul anului trecut). Spre comparatie, in urma cu un deceniu numarul acestora era de doar 185.000. Pentru specialisti, cresterea este extraordinara. Ucrainenii au fost mana cereasca pentru angajatori. Acestia incearca sa iasa prin importul de forta de munca din ceea ce este cunoscut ca "iarna demografica", caracterizata prin imbatranirea populatiei si penurii de forta de munca. Astfel s-a ajuns ca peste jumatate din firmele si companiile poloneze sa aiba angajati straini.
Potrivit Gi Group, cetatenii europeni care vin sa munceasca in Polonia isi gasesc mai repede de lucru la companiile mari, in special la cele din logistica si transporturi. In schimb, ucrainenii ocupa pozitii oriunde. Guvernul maghiar abordeaza adesea pozitii contradictorii in ceea ce-i priveste pe muncitorii straini din tara. Economia, in proces de reindustrializare accelerata, are nevoie de ei. Retorica politica a partidului de guvernamant spune ca locurile de munca din Ungaria sunt pentru maghiari, ca reindustrializarea inseamna in primul rand locuri de munca pentru cetatenii maghiari. Insa tara se confrunta cu penurie de forta de munca.
Noile fabrici sunt construite cu muncitori din Asia, iar primii veniti pentru punerea in functiune sau pentru liniile de productie sunt straini. De aceea, in jurul muncitorilor din strainatate se nasc adesea scandaluri cu tenta politica, iar guvernantii sunt obligati sa gaseasca explicatii. In Ungaria muncesc aproximativ 120.000 de angajati din afara UE (muncitori oaspeti), potrivit secretarului de stat Sandor Czomba. Ca pondere, acestia reprezinta 2,6% din totalul angajatilor. In Polonia, ponderea este de 6,4%, in Cehia de 17%, iar in Slovacia de 3,8%. Astfel, Ungaria are cel mai mic procent de muncitori straini dintre statele V4, a asigurat anul trecut secretarul de stat. El a mai asigurat ca principalul scop al guvernului este sa activeze rezerva de 300.000 de unguri capabili sa munceasca, oameni inactivi sau in cautarea unui loc de munca, pentru a reduce penuria de forta de lucru.
"Abia dupa ce nu mai gasim muncitori unguri sau din UE vom permite venirea muncitorilor din afara UE", a spus politicianul. Inainte de pandemie, in Ungaria lucrau pana la 70.000 de cetateni non-UE. Guvernul estima in 2023 ca pentru fabricile noi va fi nevoie de 500.000 de oameni. De atunci, au fost anuntate si alte uzine noi, mai ales in sectorul auto. Spre exemplu, in aceasta toama este asteptata sa inceapa productia de test de celule pentru baterii auto la fabrica gigantului chinez CATL din Debrecen, arata Portfolio.
Productia la scara larga va incepe spre sfarsitul anului. Insa deocamdata CATL are doar 650 de angajati la Debrecen, iar orasul, un centru al reindustrializarii Ungariei, se confrunta cu penurie de forta de munca. De aceea, compania recruteaza din strainatate. Circa 50 de muncitori straini vor ajunge in oras in aceasta luna si 500 pana la finalul anului. Dintre acestia se remarca filipinezii. Forbes subliniaza ca pana la un sfert din forta de munca necesara CATL pentru 2025 ar putea fi formata din straini, in principal filipinezi, care lucreaza cu contracte pe durata determinata.
Intre timp, experti din China sunt in Ungaria pentru a ajuta la instruirea personalului maghiar. Obiectivul pe termen lung este o forta de munca formata din cel putin 70% angajati locali. Tot filipinezii au ajuns in mijlocul unui scandal in care TDK Hungary Components, companie din Japonia, s-a vazut obligata sa nege zvonurile ca ar urma sa recruteze 200 de filipinezi. Compania a explicat ca recruteaza din strainatate doar daca nu gaseste forta de lucru in Ungaria. Filipinezii se remarca si ca forta de munca recrutata pentru agricultura.
Filipinezii (9.400 de persoane la mijlocul anului trecut) si vietnamezii (8.400 de persoane) reprezinta cele mai mari grupuri de muncitori straini, din UE si din afara UE, din Ungaria. Al treilea grup ca marime sunt cetatenii slovaci (6.800 de persoane), urmati de romani (7.500 de persoane). Premierul maghiar Viktor Orban a lansat in primul sau mandat (1998-2002) o campanie de recrutare a romanilor. Anul acesta, cererea de muncitori non-UE din Ungaria a scazut din cauza deteriorarii conditiilor economice.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
21.05.2025, 18:38